Olen rumalasse olukorda sattunud, sest olen automaatselt vastaspoole esindaja, kes süüdistab Andrus Veerpalu ja tahab vaid ühtepidi tõendust näha. Kuni CAS-i otsuseni olin sisuliselt kahevahel. Kõige rohkem häiris mind positiivse proovi juures statistiline varieeruvus kahe testi vahel, millele viitas Veerpalu kaitsetiim. Et äkki seal võibki viga olla ja meie suusasangar pole mängureeglite vastu eksinud.

Nüüd, lugedes CAS-i materjale, on mul üha raskem olla seda meelt, et Veerpalu ei ole süüdi. Ja see on koht, kus ma saan rääkida, kas õiglus võidutseb või mitte. Pärast seda kohtulugu hakkavad teatud asjad paika loksuma. Mind näiteks häirib, et Veerpalu teadusgrupp on tegelenud peaasjalikult PR-iga. Räägitakse, et WADA on suur, rikas, lohakas ja vägivaldne. Nii tegelikult ei peaks seda kajastama. Ja samal ajal jäetakse olulised asjad rääkimata.

Umbes pool aastat enne juhtumi algust oli Veerpalu meie juures testimisel. Ma üldse ei kujutanud ette, et satun temaga sellisesse vastuollu. Olen tegelikult kogu aeg tema pooldaja olnud, nii nagu enamik eestlasi. Ta on väga meeldiv inimene, nagu ka Mati Alaver. Kasutan seniajani Alaveri materjale loengutes, toon teda näiteks. Mul ei ole mingisugust põhjust niisama ääsida.

Kas anomaaliaid leiti Veerpalu dopinguproovidest siis juba varem?

Jah, leiti korduvalt. Aga kuna sel ajal revideeriti piirväärtuste argumentatsiooni, siis nendele juhtumitele ametlikku käiku ei antud. Tegelikult oleks võinud teatud olukorras kahjulik leid ilmsiks tulla juba varem. FIS-il on alust arvata, et Veerpalu pole eksinud esimest korda.

Kui reaalne on selle jutu valguses varasemate proovide avamise teema? Kes üldse võib ja mille alusel tellida varasemate proovide avamise?

Paradoksaalselt arvan, et kui Eesti Antidopingut peetakse praegu Veerpalu kõige suuremaks kodumaiseks vaenlaseks, siis meist võib saada tema kõige suurem sõber. Sellepärast, et kui FIS laseb asjal omasoodu minna ja jätab kahtluse Veerpalu juhtumiga seoses õhku, WADA verifitseerib või toob tõendid, et kasvuhormooni testi kriteeriumid on ikkagi õiged, mis tähendab, et dopingutest oli ja on positiivne, peab keegi hakkama Andrus Veerpalu uuesti puhtaks pesema.

Seda saab teha Eesti Antidoping. Palume WADA-l varasemad proovid üle testida, sest tahame, et õiglus oleks must-valgel kirjas. Ja juhul, kui Veerpalu on tõesti aus ning kõik on korras, siis see oleks meiepoolne samm, mis aitaks tema nime puhtaks teha. Loomulikult on võimalik varasemate proovide avamise soovi tõlgendada hoopis teistpidi. Aga ma ütlen veel kord, meie roll on puhast sporti hoida, meil ei ole mitte mingisugust agendat ajada.