Ka ilmikrahva hulgas vaadatakse OD-le suure umbusuga. Seda eriti pärast ameeriklase Dan Browni bestsellerit “Da Vinci kood”, kus OD liikmeid on kirjeldatud keskaegses Iraanis alguse saanud assassiinide sekti liikmete sarnaselt. Assassiinide moraalikoodeksis polnud tapmine mitte ainult lubatud, vaid isegi kohustuslik (siit on tulnud inglise keelde sõna assassin ehk palgamõrtsukas). Kuna Dan Brown rõhutab oma põnevusjutu eessõnas, et faabula põhineb raudsetel faktidel ja kuna nendest “faktidest” nähtub, et OD on ülimalt kahtlase tagapõhjaga salaorganisatsioon, siis rohkem pole vandenõuteooriaid januneval maailmal vajagi – OD paigutub rahvalikus ajalooteadvuses samasse sektsiooni, kus sitsivad juba ammusest ajast templirüütlid, vabamüürlased, illuminaadid ja Siioni targad. Põrguvärk.

Tahtsin OD-st Eesti Ekspressi veergudel kirjutada juba aprillis, kui katoliku maailm sai uue paavsti. Saksa sugu Benedictus XVI on OD suhtes sama soosivalt meelestatud kui oli seda Poola päritolu Johannes Paulus II. Kõnekas soosing, mis peaks nii mõndagi ütlema mõlema paavsti iseloomustamiseks. Mõlemad paigutuvad parempoolsete konservatiivide hulka, mõlemad on antikommunistide leeris. OD on “reaktsiooni tööriist” ja “imperialistlike obskurantide taimelava”, kui meenutada kunagist terminoloogiat.

Milles pole midagi imestamisväärset. Preester Escriv´a de Balaguer koges Hispaania kodusõjas vabariiklaste-anarhistide kirjeldamatut vägivalda katoliku vaimulike kallal. See mälestus saatis teda elu lõpuni. OD võttis oma asutaja antikommunistliku hoiaku üle. Siinpool raudset eesriiet kardinaliks tõusnud Karol Wojtyla, hilisem Johannes Paulus II, oli päritolust ning noorpõlve kogemusest tulenevalt OD-ga hingesugulane. Samuti nagu Saksa kardinal Joseph Ratzinger, kes sai 1968. aasta üliõpilasmäsu ajal noore teoloogiadoktorina vaadata üliõpilaskonna korraldatud äärmusvasakpoolset klounaadi tülgastuseni.

Poliitikat kõrvale jättes on OD halva maine põhjus süüdistus, et nad ei lase vabaks kord nendega ühinenud inimesi, et nad võõrandavad oma liikmed ühiskonnast, lõhkudes perekonnad, võttes vanematelt nende lapsed, pannes oma liikmed tasuta tööd tegema organisatsiooni heaks. Sarnased olid antiikses Roomas varase kristluse aadressil kõlanud süüdistused. Ei midagi uut päikese all.

OD on ristiusu sees toimuv reformiliikumine, ajaloo kestel ei tea kui mitmes juba. Seda saaks ehk seletada protestantismi kaudu. Keskaegses usuelus kehtis Jeeuse ütlus “ennem läheb kaamel läbi nõelasilma, kui rikas taevasse pääseb”. Ütlust ei saa pidada majandus- ega ettevõtlussõbralikuks. 16. sajandi usu-uuendajate teeneks peetakse hoiakute muutmist – kui inimene on tubli äris, kogudes jõudsalt mammonat, siis on see märk jumala armust. Rikkad said endale taevas koha, kapitalistliku arengu teelt olid tõkked kõrvaldatud.  

OD reformi olemuseks on ortodoksse katoliikluse sobitamine moodsa maailmaga. Õige katoliiklane peab pürgima pühaku seisusesse, ent läbi aegade on see tähendanud ilmalikust elust loobumist kas siis kloostri müüride vahel või elama asudes kusagile tühermaale. Maise maailma askeldused tuleb jätta kus see ja teine. OD asutaja paater Escriv´a tegi olulise muudatuse – pühakuks võib saada ka see, kes ilmalikust elust ei loobu, olgu ta riigiametnik, ajakirjanik või kas või pankur. Rõhutatud olgu, et OD on pigem elitaarne organisatsioon, kelle sihtrühm ei ole nn lihtsad inimesed. OD tahab mõjutada riike ja ühiskondi ning on huvitatud otsustajatest ning arvamusliidritest. 

OD liikmetele juhtnööriks on Escriv´a raamat “Tee”. See on tõlgitud ligi neljakümnesse keelde (olemas kirjastuselt Logos ka eesti keeles), ühtekokku nelja ja poole miljonilise trükiarvuga.

Valimik manitsusi sellest raamatust:

  • Ära lase oma elul minna tühja. Ole kasulik. Anna ennast tunda. Pane oma usu ja armastuse tõrvik lõõmama.
  • Õpi ütlema ei.
  • Ära raiska oma aega ja energiat – mis kuulub Jumalale – kivide viskamiseks koerte pihta, kes sinu peale hauguvad. Ignoreeri neid.
  • Ole kindel. Ole mehine. Ole mees. Ja siis… ole pühak
  • Sa oled ambitsioonikas: teadmisteks, juhirolliks, suurteks ettevõtmisteks. Hea. Väga hea. Kuid ole seda kõike Kristuse nimel, armastusest tema vastu.
  • Sinust ei saa kunagi juhti, kui sa näed ligimestes vaid astmeid karjääridelil. Sinust saab juht siis, kui sul on inimkonna päästmise ambitsioon.
  • Inimese elu maa peal on sõda, ütles Iiob sajandeid tagasi. Mõned kergemeelsed pole sellest ikka veel aru saanud.
  • Pole ühtegi vabandust neile, kes võiksid olla teadlased, kuid pole seda.
  • Üks tund õppimist on moodsale apostlile sama, mis üks tund palvetamist.
  • Õpi. Õpi innukalt. Kui sinust peab saama sool ja valgus, siis sa vajad teadmist, võimekust.

Üldiselt meenutavad need manitsussõnad meie nn ärieliidile koolitustel pähe tambitavaid banaalsusi. Aga ühe olulise vahega – erinevalt tavalisest valgekraest, kes kõnnib koolitaja tahtel hõõguvail süteil sellepärast, et ta on kõva tegelane, teevad OD liikmed seda väljendamaks armastust jumala vastu. 

OD-l on praegu 80 000 - 90 000 liiget üle maailma; nad on end sisse seadnud ülikoolides, valitsustes, saatkondades, massimeedias. Kristlik jumalariik on loomisel. Asjasse pühendamatutele teeb see muidugi muret.