"Minu jaoks on see õnn. Mul on oma plaadifirma, mitte ma ei kuulu ühele suurele firmale, kes mind väga kergesti võib ära kasutada," räägib plaadi nimikangelanna. "Minu lähedal on inimesed, kes tahavad mulle ainult head, mitte ei ürita minu pealt raha teenida."

Hea uudis on, et kodupublik armastab Kohilast pärit superstaari - kohe esimesel nädalal tüüris tema plaat müügiedetabeli tippu, kus püsib tänini. Paraku teda kosinud plaadikompanii Universal Lääne bosse Eesti tähetüdruk ei huvitanud ning sillapea maailma turul jäi veel vallutamata. See on tekitanud fännide seas nurinat, sest lubadus plaadilepingust, mis annab tuule tiibadesse, on põhipõhjus, miks noored saatesse tormi jooksevad.

Siin peitub staarihakatistele esimene õppetund šõubisnise karmist maailmast - lugege tähelepanelikult peent teksti. Mullu superstaari otsingutele asudes teatas TV3, et võitjaga sõlmitakse poole miljoni kroonine plaadileping, mille allkirjastab Universal Music Groupi (UMG) esindaja Baltikumis firma MT Holding. Võitjale makstakse "puhtalt kätte" 100 000 krooni ning UMG reserveerib (!) endale õiguse võitjaga poole aasta jooksul sõlmida ka rahvusvaheline plaadileping.

"Kunagi ei öeldud, et Birgitil tuleb plaat suure firmaga. Juttu oli võimalusest," täpsustab MT Holdingu juht Sven Aabreldaal. "Möödunud aastani oli MT Holdingul leping, et ükskõik kellega me lepingu allkirjastame, sellele laieneb kuueks kuuks ka Universali n-ö esimese öö õigus." Kui UMG kohustus alles "õunte pealt" vaatama, kas Eesti superstaar viiakse maailma või mitte, siis siinses massimeedias see detail pahatihti ununes ja hakati kindlas kõneviisis rääkima Lääne lepingust.

Poole asemel hoopis miljon krooni
Nii hittsaate produtsent Kaupo Karelson kui MT Holdingu juht Aabreldaal kinnitavad, et kavatsused olid algusest peale parimad, aga välja kukkus pisut teisiti. TV3 maksis küll lubatud 100 000 krooni võitjale välja, kuid edasi tekkisid tõrked. Esiteks võttis plaadimaterjali nullist salvestamine omajagu aega ja teiseks - selleks hetkeks, kui materjal lõpuks koos oli, ütles UMG oma siinsest esindajast lahti.

Lahkumineku ametlik põhjus on UMG Londoni peakorterist alguse saanud ümberstruktureerimine. Kuus aastat Baltikumis muusikakontserni esindanud ja 31. detsembril litsentsist ilma jäänud Sven Aabreldaal ei varja oma pettumust. "Ma hea meelega ei räägiks, kas nad tegid seda viisakalt," torkab Aabreldaal. "Minult võeti see aitähi eest ära."

Seega, kui Birgiti plaat produtsent Alar Kotkase käe all lõpuks küpseks sai, polnud seda mõtet enam Aabreldaali firmas üllitada. Mistõttu ei jõudnud Birgiti materjal üldse Universali meretaguste mänedžerideni, vaid kevadel gümnaasiumi lõpetanud tüdruk asutas Aabreldaali abil oma firma MTH Publishing.

"Millalgi aasta lõpus tuli Sven Aabreldaaliga jutuks, et Universal on otsustanud tema firmaga koostöö lõpetada. Siis pakkuski ta ühe võimalusena välja teha oma plaadifirma ja see mõte hakkas mulle meeldima," selgitab Birgit.

"Eesti turul suudab inimene end suhteliselt hästi ise majandada, tal ei ole mõtet mind ülal pidada," kommenteerib Aabreldaal. "Ma ei pea kaanina olema oma artisti küljes." Muusikaärimehe sõnul oli see Birgit enda otsus jääda kahe jalaga maa peale ja mitte minna kohe püüdma "Lääne sinilindu".

"Arvan, et mina ainult võitsin tänu sellele, et ei pidanud plaati Universali nime alt välja andma," leiab Birgit. Nüüd saab Eesti popiidol end ükskõik millisele plaadifirmale pakkuda.

Ka teleprodutsent Karelson ei näe mingit traagikat, pigem vastupidi - Birgitil läks tegelikult paremini, kui algul lubati. Nimelt poole miljoni krooni asemel, mis algul välja reklaamiti, eraldas TV3 Karelsoni sõnul Birgitile miljoni krooni väärtuses reklaamiaega.

"Tänavuse võiduga kaasneb vähemasti samaväärne, võib-olla isegi parem leping," lubab Karelson. Põhjus, miks seda veel jõuliselt välja pole reklaamitud, on see, et puudub leping konkreetse plaadifirmaga. Seniks tagavad tulevase superstaari plaadilepingu TV3 ja tootjafirma OÜ Eetriüksus.

Eesti staaride optimeerimine
Sahmimine Birgiti plaadilepinguga poleks ehk leheveergusid väärt, kui paljudel muusikainimestel ei tekiks seda vaadates déjà vu tunne. Karmimad võiksid isegi öelda, et see pole esimene Universali tüng Eesti artistile. "See, kuidas nad Hedvig Hansoniga ümber käisid, on tüüpiline suurfirma käitumine," põrutab Aabreldaal, kelle sõnul jäi lauljatari plaat riiulile õigupoolest tolmuma.

Õigemeele võimalikule lepingule Universaliga kriipsu peale tõmmanud optimeerimine on Eesti artiste tabanud ennegi. Megaplaadifirma Rootsi haru, millest loodeti omal ajal mitme meie artisti sillapead maailma areenile, jättis ümberkorralduste käigus eestlased saatuse hooleks. 2003. aastal külmutati plaadilepingud Maarja-Liis Ilusa, Evelin Samueli, Kerli Kõivu ja Dave ­Bentoniga (vt eraldi lugu).

Pärast kirglikku mõõduvõttu kuulutatakse tänavu 8. juunil väljsa Eesti ajaloo teine superstaar. Milline leping tiitliga kaasneb, on veel lahtine. Üks on aga tema eelkäija näite varal selge - ainuüksi ilusast näolapist ja inglihäälest Läänes läbilöögiks ei piisa.

Universali unustatud Eesti staarid

  • Esimesena võeti Universali leivale Eurovisioonil silma paistnud Maarja-Liis Ilus, kes oli üldse esimene suure Lääne plaadifirmaga lepingu sõlminud Eesti popartist. See tehing tõi talle meedias Eesti edukaima popstaari ja noorima miljonäri tiitli. Koos rootslastega üllitas ­Maarja kaks sooloplaati ning saavutas mõõduka rahvusvahelise edu, kuni leping külmutati.
  • Samuti Eurovisiooni kaudu rahvusvahelisse rambivalgusse hüpanud Evelin Samuel jõudis Universali firmasildi all ilmutada ühe plaadi. Artistinime Alternature all ilmunud kauamängiv saavutas Rootsi raadiojaamades teatavat edu.
  • Arubalt pärit Eurovisiooni-kangelane Dave ­Benton lõi erinevalt paarimees Tanel Padarist pärast lauluvõistlust käed Universaliga ning müüs plaadikompaniile kõik oma loomeõigused. Ilmus üks plaat, leping lõpetati ennetähtaegselt poolte kokkuleppel.
  • Hedvig Hanson sõlmis Universaliga lepingu 1+2 plaadi peale, millest seni avaldatud 1+1. Viimane optsioon on realiseerimata ja kardetavasti järge ei tule.
  • Eestis, Lätis ja Leedus korraldatud talendikonkursi "Fizz Superstar" võitnud ­Kerli Kõiv pälvis auhinnaks vägeva lepingu Universali Rootsi haruga - firma kohustus viie aasta ­jooksul ­ilmutama kolm ­tema ­plaati. ­Paraku piirdus see koostöö esinemisega Rootsi Eurovisiooni eelvoorus. Nüüd on Elvast pärit tüdrukul leping Universali USA haruga väidetavasti kuue plaadi (!) üllitamiseks, millest esimest lubatakse tänavu.