Riigiprokuratuuris hakkab kohtukõlbulikuks küpsema kriminaalasi, mille sisu - kui uskuda kahtlustusi - ei jää oma jultumuselt kuulsatele maadevahetustehingutele kuigi palju alla. Tõsi, summad, millega riik pügada sai, ei ulatu sadadesse miljonitesse, vaid "kõigest" 32 miljonini. Ent skeem on kaunis.

Asjaosalised on kaks edukat ärimeest, Hansapanga Grupis karjääri alustanud ja viimastel aastatel OÜ Baltreal Investi ja mitme suurejoonelise projektiga seotud Sander Kaus ja Sven Maanurm, ning nende tuttav Sulev Tammemäe. Kõiki kolme kahtlustatakse tehingus, mis tekitas Kaitseliidule üle 32 miljoni krooni kahju. Ent mis ühtede meelest kuritegu, on teiste meelest tavaline äri ja kedagi etteruttavalt süüdi mõista on veel vara. Tänaseks kriminaalse maigu omandanud äritehingul oli kaks osa. Kaitseliit müüs ühe maatüki ja ostis asemele teise. Hiljem selgus, et uus kinnistu osteti liiga kallilt.

Lugu puudutab kaht krunti Tallinnas kesklinna servas.
Neist üks on tõeline "inetu pardipoeg" - hektarisuurune maalahmakas tantsupidude peaareenina tuntud Kalevi staadioni ja sõjaväekalmistu vahetus naabruses.

Kunagi oli siin Vene armee sõjaväelinnak, millest jäid järele tankiangaar ja räämas laod. 90. aastatel läks krunt peremeheta varana Kaitseministeeriumile ja 2004. aasta kevadel anti üle Kaitseliidule. Viimased tosin aastat laiutab siin tasuline parkla. Kui mitte arvestada rohelise staadioni ning kalmistu lähedust, on see üks kole piirkond, kuhu pimedas minna on ohtlik ja valgeski ebamugav. Kesklinna sobib selline räämas maatükk sama vähe kui Taj Mahal või Sagrada Familia Vaeste-Tiskresse. Kuid arendusvõimalused on vägevad. Ainuüksi avar vaade staadionile...

2005. aasta lõpus pani Kaitseliit krundi enampakkumisele. Võitjaks osutus OÜ Aldera Invest, kes pakkus kinnistu eest 64,7 miljonit. Aldera Invest sai kinnistu omanikuks 2006. aasta veebruaris, müüs selle samal päeval edasi firmale Arelando Group ja... mullu novembris teatas linnavalitsus rõõmusõnumi: "vaeslaps" sai uue detailplaneeringu, riigikaitsemaast sai elamumaa ja uuel omanikul on luba ehitada staadioni kõrvale kolm kuni 14korruselist kortermaja.

Ent see, mis saab staadioni naabrusest tulevikus, ei puutu enam sellesse loosse. Tuleme tagasi 2004. aastasse. Siis avastasid Kaitseliidu Tallinna maleva juhid, et neil on hädasti tarvis endale saada 1000ruutmeetrine maakild vaikses rohelusest rikkas rajoonis aadressil Uus-Tatari 25a. Krundil asus siis ja asub praegugi kahekorruseline ilmetu maja, mis väliselt meenutab lasteaeda. 2005. aasta oktoobris rahuldas vabariigi valitsus ostusoovi, ent seda ühel tingimusel. Osundame valitsuse otsust 6. oktoobrist 2005. Siit saame ka teada, milleks Kaitseliidule seda maja vaja oli.

Valitsus andis Kaitseliidule loa võõrandada avalikul enampakkumisel Tallinnas Võistluse 4a / Filtri tee 8a asuv hoonestatud kinnistu (pindala 9401 m2, sihtotstarve - riigikaitsemaa) kui vara, mis ei ole vajalik Kaitseliidu põhikirjalise tegevuse arendamiseks, ning nimetatud vara müügist saadavate vahendite arvel omandada Tallinnas Uus-Tatari 25a asuv hoonestatud kinnistu (pindala 1101 m2, sihtotstarve - ärimaa) kui vara, mis on vajalik Kaitseliidu põhikirjalise tegevuse arendamiseks, noortemaja ja arhiivi rajamiseks.

Rajatava noortemaja eesmärgiks on panna rohkem rõhku Kaitseliidu noorteorganisatsioonide arengule. Noortemaja töötaks tõmbekeskusena noorte vaba aja sisustamisel, kuid samas ka noorsootöö juhtimise keskusena. Kinnistu paikneb miljööväärtuslikus piirkonnas äri- ja eluhoonete vahel, hoone planeering vastab täpselt Kaitseliidu vajadustele.

Eksperthinnangute kohaselt on tegemist võrdväärsete kinnistutega. Seetõttu avaldas Kaitseliidu keskkogu tahet, et Kaitseliidule vajalik kinnistu (Uus-Tatari 25a) tuleb omandada Kaitseliidule tarbetuks osutunud kinnistu arvel.

Niisiis maja, kus harrastada koorilaulu, õppida enesekaitset, korraldada naiskodukaitse teeõhtuid ja mis peamine - värvata kodutütreid ja noorkotkaid, oli Tallinna maleval nüüd sama hästi kui olemas. Jäi kokku leppida hind ja täita tehingu teine pool ehk müüa räämas krunt staadioni ääres.

Uus-Tatari 25a käis neil aastatel käest kätte nagu kuum kartul. 2005. aasta oktoobris, kui valitsus andis Kaitseliidule loa kinnistu osta, oli omanik Brooklyn Holding OÜ, mille juhatusse kuulus ka Sander Kaus. Novembris 2005 sai hoone omanikuks OÜ Delenbridge. Selle juhatuses oli Kaus koos Sven Maanurmega. Väärib tähelepanu, et samal ajal, 2005. aasta novembris, asus Kaitseliidu ülema nõunikuna tööle Sulev Tammemäe - mees, kes varem töötanud BRC juristina ja tänagi töötab koos Kausi ja Maanurmega Baltreal Investis.

Sellelt firmalt Kaitseliit 2006 veebruaris krundi ostiski. Ent missuguse hinnaga? Täna loeme Kaitseliidu 2006. majandusaasta aruandest, et Kaitseliit soetas Tatari 25a kinnistu 46,5 miljoni krooni eest. Audiitori arvates võib see hind olla turuhinnast kõrgem.

46,5 miljonit krooni 1000 ruutmeetri ärimaa ja sellel asuva hoone eest?! Nimetatud aruanne nägi päevavalgust mais 2007 ja sama aasta novembris alustas Kaitsepolitseiamet kriminaalmenetlust, selgitamaks välja, mis asjaoludel sellist hinda maksti. 10. detsembril pöördus Kaitseliit Sulev Tammemäe poole ettepanekuga tekitatud kahju hüvitada. 16. jaanuaril tunnistati ülalnimetatud kolmik kahtlustatavaks, kõigi kolme isiklik vara arestiti kohtu loal.

Prokuratuuri hinnangul kaotas Kaitseliit tehinguga vähemalt 32 miljonit krooni, ent kes ja kui palju sellest omakorda kasu sai, ei oska me täna öelda, sest asjaosalised, ka prokuratuur, ei kommenteeri juhtumit ainsagi sõnaga. Vaid Sander Kaus vastas Ekspressi küsimustele ja ütles: "Filtri tee ja Uus-Tatari kinnistute väärtused hinnati mitmete sõltumatute ekspertide poolt võrdseks ja kõik Kaitseliidu organid ning Kaitseministeerium kiitsid sellise vahetuse heaks. Vabariigi Valitsus otsustas formaaljuriidilistel põhjustel vahetuse ellu viia Filtri tee objekti avaliku enampakkumise ja sellest saadud vahendite eest Uus-Tatari ostmise teel.

Enampakkumine kujunes Kaitseliidu jaoks eriti edukaks, kuna võrdsetele väärtustele hinnatud objektide vahetusest teenis Kaitseliit veel täiendavad 18,15 miljonit krooni. Saavutatu eest autasustas Kaitseliidu keskjuhatus mind Eesti Vabariigi 88. sünnipäeval teenetemedaliga.

Kahetsusväärne on, et täiesti arusaamatutel põhjustel rikutakse kadunud Benno Leesiku head nime ja mälestust seoses tehingutega, mis olid Kaitseliidu jaoks ilmselgelt väga kasulikud."

Küsimusi on veel: mida Kaitseliidu ülema eksnõunik Sulev Tammemäe ikkagi tegi, et saada kuriteos kahtlustatavaks? Mil viisil Uus-Tatari kinnistu hind nii kõrgeks aeti? Kuidas sai Kaitseliit olla nii pime, et sellise tehinguga soostus - või olid ühel majandus- ja juurateadmistega nõunikul püssimeeste seltskonnas piiramatud volitused?

Milles seisneb kahtlustus?

  • Kõiki kolme kahtlustatakse "Karistusseadustiku" § 2172 järgi usalduse kuritarvitamises - teise isiku varaliste huvide järgimise kohustuse rikkumises, millega tekitati suur kahju.
  • Sulev Tammemäed nähakse skeemis täideviijana, Sander Kausi ja Sven Maanurme kaasaaitajatena.
  • Kaitseliit sai kahju, ostes Uus-Tatari 25a 1000ruutmeetrise hoonestatud kinnistu 46,5 miljoni krooni eest, s.o hinnaga vähemalt 32 miljonit üle turuhinna.

Tegelased
Edukad ärimehed Sven Maanurm ja Sander Kaus. Klassivennad Kadrioru Saksa gümnaasiumist (muide, nendega samas klassis käis ka tänane välisminister Urmas Paet) alustasid säravat karjääri Hansapanga Grupis. Üks juhtis Hansa Liisingut, teine Balti Realiseerimiskeskust. Viis aastat tagasi tehti kahasse peamiselt kinnisvaratehingutele sihitud firma Baltreal Invest, mis saavutas kiiresti edu. Mõlemad on rikkad mehed ja mahtusid möödunud sügisel Äripäeva kröösuste edetabelis 300 rikkaima hulka.
Kolmas osaline on aastaid tagasi BRCs juristina töötanud Sulev Tammemäe. 2005. aastal töötas ta paar kuud Kaitseliidu ülema nõunikuna, praegu on seotud OÜga Võlaõigusbüroo.