Sisekujundus: Loreida Hein ja Kard Männil

Hakates viadukti kõrval seisva klaasmaja kuuendale korrusele endale uut kodu kujundama, otsustas büroo MarkIT jätta eelmisest kujundusest (Pink) säästlikult alles nii palju kui võimalik. Avatud põhilahendus – mõlemal pool hoonet klaasakende taga tööruumid, keskel käiguteede vahel mõni eraldatud ruum – sobis. Üht-teist tuli aga siiski oma vajaduste järgi kohandada. (25-liikmeline MarkIT on noor ja kiiresti arenev, Eesti kapitalil ja Eestist välja kasvanud ettevõte, mis tegeleb IT-kaupade internetimüügiga juba 17 Euroopa riigis). Uue kodu loomisel seati eesmärgiks õhk, läbipaistvus ja vabadus. Et seda saavutada, kutsuti appi sissekujundajad Loreida Hein ja Kard Männil, kelle lähenemise avatus ja lustakus näisid eesmärkide taotlemiseks sobilikud.

Must-valge, värvilaik ja joonis

Ehituslikus mõttes kujunes suurimaks tööks põrandate uuendamine. Käigupindade vaipkate eemaldati ja asemele paigaldati tviidi meenutav vahva kate 2tec2 (Tekero). Väiksematesse ruumidesse valiti luksuslik pika karvaga vaipkate, tööruumide põrandaks jäi aga lihvitud ja lakitud betoonpind.

Büroo erinevate funktsioonidega osad on mõtteliselt eraldatud, kuid kellelgi ei ole oma personaalset kabinetti. Vastupidi, pigem on eraldatud mitmed puhke- ja koosolemisruumid, lisaks väike inspireeriv köök. Kogu interjööri põhitoonid on must ja valge, selle taustal tõusevad esile üksikud puhtad värvilaigud, suuri pindu aga elavdab graafika.

Keskmist blokki jätkab tualettruumide järel nn mänguruum, kus meeskond puhkab näiteks Nintendo Wii’ga sporti tehes ja mida käiguruumidest eraldavad vaid hõredad kardinad. Ometi jääb sealsel mugaval diivanil värviliste­ patjade seas istudes mulje, et tegu on täiesti eraldatud paigaga.

Büroo lõpetab suur ühine puhke­ruum, mõlema poole rahva kokkusaamispaik. Seal on nõjatumiseks mugav lett, tagaseina mustale põhjale on „kriidiga” joonistatud mõttelendu ärgitavad motiivid ja laest rippuvast köiest saab alla tõmmata ekraani. Mõnel ehk tekkima kippuva klassi­ruumitahvli paralleeli purustab aga köitega lakke riputatud kiik, oodata olevat ka lisaatraktsioone.

Lauajala-motiiv

Ruume eraldavad peamiselt klaasseinad, millele lisavad veidi eraldatust (ja turvalisust) mateeritud kujundid. Need näivad esialgu juhuslikena, kuid pikapeale hakkab silm seletama süsteemi. Ja tulebki välja – büroo kujundust seob puidust treitud lauajala-­motiiv, mis kordub nii mööblitükkide vormis kui ka klaasseinte kleebiselementides. Jalgu on neli tüüpi ja need hoiavad ülal töö- ja koosolekulauaplaate, kappe ja riiuleid. Neid on üsna lõbus otsida ja leida.

Peaaegu kogu mööbel on sise­kujundajate projekteeritud, valmistajaks Merianto / Värvx. Mänguliste mööblitükkidega on tellija ise väga rahul. Kapikesed edvistavad siidtuttidega nuppude ametis ja igast küljest ligipääsetavatel neljajalgsetel riiulitel pole asjad ükspuha kuidas laiali, vaid kõik säilitatav on peidus imekaunites valgetes pappkarpides.

Lisaks originaalloomingule on veidi saaki toodud Ikea-reisidelt, köögis ja mängutoas on Standardi diivanid ja töötoolid pärinevad Martela toodangust.

Kujunduslustist kantuna on Loreida ja Kard siin-seal seintele joonistanud loominguvabadust innustavad motiivid. Näib, et inspiratsiooni on ammutatud mitmest allikast. Ühest küljest avaldub mingi retroameerika mõju, teisalt on ära tunda internetivaimukusi, kolmandaks lööb välja koomiksilaadsus. Büroos ringi jalutades igavaks ei lähe, küll võib leida kusagilt tuvi-lambi­ istumas joonistatud redelil, teisal on pesu nöörile kuivama riputatud või loperdab seinal paks hani, teel Nils Holgerssoni otsima. Motiivid on küllaltki impulsiivsed ja ilmselt mõeldud ka vahetuma. Pealegi, kes neist tüdineb, võib seina ju alati üle värvida...