Kaasakiskuv esitus, mida toetab saatejuht Steve Alleni spontaanne jazz’iklimberdamine klaveril. Kummalisel kombel toetab muusika suurepäraselt teksti ning Jack omakorda lähtub lugemisel etteantud tempost.


(Otsi: Jack Kerouac reads “On the road”)


2. Vladimir Nabokov kõneleb “Lolitast”.



Klipp pärineb 50ndate Kanada teleprogrammist “Close Up”, kus kolm meest – kirjanik ise, kriitik Lionel Trilling ja saatejuht – räägivad õdusas stuudios, joovad teed, keegi suitsetab, vahetatakse spontaanselt istumiskohta ja režissöör ei lase jutusaatel lohisema hakata. Kriitik nendib, et autorit, kes räägib, millest ta kirjutas, ei saa usaldada. Ta võib küll öelda, millest ta tahtis kirjutada, aga isegi siis ei pea me teda uskuma.


Otsi: (Vladimir Nabokov discusses Lolita)


3. William Burroughs lõigub ja kleebib



80ndtel BBC tehtud dokumentaalis meenutab Burroughs Londoni perioodi ja vaimustust kirjanduslikust kollaažist ning demonstreerib, kuidas täpselt üks suvaline tekstilehekülg tuli pooleks murda ja neljaks lõigata ning siis uuesti kokku panna ja interpreteerima asuda.


(Otsi: William Burroughs cut ups)


4. Sylvia Plath loeb poeemi “Daddy”



Visuaal on lisatud hiljem, kuid Plathi hääl on autentne ja esitus lummav. Kes tahab traagiliselt elust lahkunud Plathiga luuletuste saatel veelgi depressiivsematele maastikele jalutada, siis Youtube’ist leiab ka “Arieli” ja “Lady Lazaruse” jpt katkendeid.


(Otsi: Sylvia Plath reads Daddy)


5. Iris Murdoch räägib filosoofiast ja keelest



Me elame ja hingame kirjandust, ütleb Iris Murdoch, ning loovestmine on inimese loomulik osa.


Saatejuht Bryan Magee aga tegi Briti televisioonis tänuväärt tööd filosoofia populariseerijana.


Televisioon tundub tänases päevas midagi mööduvat ja põgusat, kuid sellised pikad ja põhjalikud intervjuusaated muutuvad aja möödudes üha hinnalisemaks.


(Otsi: Iris Murdoch on Philosophy and Literature)


M.T

(refereeritud ja täiendatud Observeri’s ilmunud Youtube’I edetabelit)