4. Nii läks ka Joosep Galileamaalt Naatsaretist üles Juudamaale Taaveti linna, mida hüütakse Petlemmaks, sest ta oli Taaveti soost ja pärusmaalt,
5 et lasta end üles kirjutada koos Maarjaga, oma kihlatuga, kes oli lapseootel. 
6 Aga nende sealoleku aegu said päevad täis ja Maarja pidi sünnitama. 
7 Ta tõi ilmale oma esimese poja ning mähkis ta mähkmetesse ja asetas sõime, sest nende jaoks polnud majas kohta. 
8 Karjased olid seal paigus õitsil ja valvasid öösel oma karja.
"Luuka evangeelium"

23. aprill 1343. Harju mässu algus

Ühel pilvisel ööl - see oli Jüriöö - peatus üksik ratsamees kõrgel künkal, umbes poolteist penikoormat Tallinnast. Ratsanikul oli pikk talupojakuub õlgade ümber ja pehme kaabu sügavale silmile tõmmatud.
Ratsanik võttis kuue alt tõrvalondi välja, pistis londi põlema ja hoidis seda nagu küünalt püsti. Leek lõkendas tuule käes kõrgel.
Imelik oli, mis nüüd sündis.
Ümberringi, niikaugele kui silm ulatus, välkusid pimedused tulisilmad, mis paar silmapilku põlesid ja jälle kustusid.
Kuid nüüd tõusid ühes kohas uus tuli, mis enam ei kustunud. Üks mõis põles.
Ei kestnud kaua, ja juba purskas teises kohas veripunane leek otsekui maa seest välja, kasvas kiiresti ja paisus suuremaks kui esimene. Vaevalt oli see sündinud, kui kahes, kolmes, neljas uues kohas uued tulekahjud tekkisid.
Ei olnud enam kahtlust, et kõik kindlustamata mõisad ümberringi põlesid, ja mitte üksi mõisad, vaid iga hoone, mille katuse all taanlane või sakslane elas.
Eduard Bornhöe „Tasuja".

7. november 1925. „Esimese öö õigus"

Tallinna kinoteatris Grand Marina esietendus „Taarka-Filmi" uudisteos „Esimese öö õigus". Süžee: esimese öö õiguse alusel viiakse orjatüdruk Linda otse pulmast mõisa. Peigmees Mangu surmab küll kahevõitluses mõisa peremehe, kuid ta pekstakse mõrsja silme all surnuks. Linda läheb hulluks. Tummfilmis mängisid peaosi Mary Melsas ja Adalbert Kirschenberg.

20. august 1991. Eesti taasiseseisvumine

Ülo Nugis pani iseseisvumisotsuse hääletusele. Kell 23.02 näitas hääletusarvuti tulemust: poolt 69, vastu 0, erapooletuid 0. „Otsus vastu võetud!" ütles Nugis, haaras enda ees lebava haamri ja virutas sellega vastu lauda.
Nüüd tõusid saadikud püsti. Melu oli mõõdukas. Enamikus keskealised mehed, säilitasid nad plaksutades soliidsuse. Keegi tuli pudeli vahuveiniga, sobivate pokaalide puudumisel läksid käiku suvalised klaasid.
Tarmo Vahter „Vaba riigi tulek"

26. aprill 2007. Pronksiöö

Varahommikul piirasid politseinikud pronksmehe sisse. Päeva peale ümbritseti haljasala piirdeaiaga. Õhtuks oli Tõnismägi vihaseid inimesi täis. Ühel hetkel kasvas väljaastumine üle kesklinna rüüstamiseks. Algas taasiseseisvumisaja suurim rahvarahutus.
Irooniana andis siseminister Jüri Pihl otseintervjuu ETV-le. Ta rahustas, et midagi hullu ei toimu. Samas näitas teine telekanal kummuli lükatud autosid.
Öösel kell 3.40 algas valitsuse erakorraline istung. Pronkssõdur otsustati kohe ära viia. Kopa tellimises osales peaminister Andrus Ansip isiklikult. Kuju eemaldati kell 4.45.

7. august 2014. Proua Evelini kuum suudlus

Peol Tallinnas Solarise keskuse katusel osales ka esileedi Evelin Ilves. Ta õõtsus tantsupõrandal ühe endast noorema mehega justkui armunu. Varahommikusi sündmusi kirjeldas üks pealnägija ajakirjas Kroonika nii: „Hilisemal tunnil, kui külastajaid veel vähemaks jäi, märkasin, et ta juba kallistab ja suudleb selle mehega."
Kroonika artiklist tõusis suur skandaal.

Suur reede 1570. Äraandjate öö Toompeal

Suurel reedel öösi vastu vaikset laupäeva võtsid rootslased Tallinna lossi kiiresti ja imetaolisel kombel Claus Kursselikäest tagasi.
Nyls Dobbeler, Rootsi sõjameeste pealik, noor mees lihtsast soost, aga kaval sepitsemises, tegi plaani, mida ta kahe sõbraga kavatses läbi viia. Dobbeler korraldas asja nõndaviisi, et nendele kahele anti raha korraldusega, et ärgu lasku nad märgata muud, kui et nad on selle raha täringumängus võitnud. Äraandjad palusid hulgaviisi külalisi võõrusele. Siis hakati täie hooga lakkuma. Kui nad purjus ja täis olid ja nagu sead lamasid, siis panid rootslased parajat aega tähele. Nad läksid kohani, kus Lass Siggesen neid ootas. Kui nad nimetatud augu all olid, siis viskas Siggesen pika nööri alla ning tõmbas kanepist redeli ühe otsa üles ja sidus selle kõvasti kinni. Rootsi mehed ronisid üksteise järel üles, kuni üle kolmesaja mehe sisse pääses. Siis puhkes suur kära, Kurssel ja tema kambamehed kargasid unest üles ja ei teadnud, mis lahti on. Mõned aga taibates hädaohtu laskusid ihualasti läbi roojaaukude alla ja põgenesid.
Balthasar Russow „Liivimaa Kroonika"

24. august 1572. Pärtliöö Pariisis

Ööl vastu 24. augustit (pärtlipäev) ja järgnenud päevil tapsid katoliiklased umbes 2000 hugenotti, kelle ladvik oli seoses nende juhi Navarra Henri pulmadega Pariisi kogunenud. Provintsides killiti umbes 30 000 hugenotti.

28. september 1994. Mayday, mayday!

Viimase kõne reisiparvlaevalt Estonia tegi teine tüürimees Tormi Ainsalu soome keeles.
Estonia: „Tõesti hullusti. Tõesti hullusti näib siin nüüd asi olevat."
Silja Europa: „Tundub tõesti, et halvasti. Me oleme tulemas ja see oli 21º 40'." (Jutt käib laeva koordinaatidest.)
Kell 01:29.39. Estonia: „Kuule, mida sa ütlesid..."
Silja Europa: „48, okei!"
Estonia läks põhja umbes 50 kilomeetrit Hiiumaast loodes. Õnnetuses hukkus 852 inimest.

10. aprill 2005. Antropovit! Antropovit!

Õhtul kell 23.56 sai turvafirma Falck väljakutse Tallinna baari Võitlev Sõna, kus kaks tugevas joobes meest keeldusid arvet maksmast. Nad ei allunud korraldustele ja tõuklesid, mistõttu turvamehed panid neil käed raudu panna ning kutsusid politsei.
Mehed sõimasid politseinikke miilitsateks ja kuradi värdjateks. Nad hooplesid, et tunnevad politseijuht Robert Antropovit. Skandeerisid kooris: „Antropovit, Antropovit!"
Arestimajja kainenema toimetatud mehed olid Riigikogu liikmed Peep Aru ja Toomas Tein.

30. juuni 1935. Pikkade nugade öö

Saksa natside sisevõitlus. Kolme päevaga tapsid SSi liikmed 3000-5000 SA liiget, Münchenis lasti maha SA juht Ernst Röhm. (Monte Carlo rallil nimetatakse "pikkade nugade ööks" võistluspäeva, mil pimedas sõidetakse kiiruskatsed üle Turini mäekuru - tihti on just need otsustatud võitja.)

9. november 1938. Kristallöö

Juutidevastane vägivallalaine Saksamaal ja Austrias. Sakslased lõhkusid sadu sünagooge, tuhandeid kauplusi, mõnitasid ja peksid juute, arreteerisid ligi 30 000 juuti. Natsid riigistasid juutide vara.

31. august 1939. Gleiwitzi petekas

Öösel vallutasid Poola vormirõivastes sakslased Alfred Naujocksi juhtimisel Saksa raadiojaama Gleiwitzis Ülem-Sileesias ja andsid eetrisse lühikese saksa-vastase sõnumi.
Salaoperatsioon andis Saksamaale ettekäände tungida Poolasse. 1. septembril alanud invasioon kasvas üle Teiseks Maailmasõjaks.

1. oktoober 1968. Elavate surnute öö

Pittsburghis esilinastus George Romero zombifilm „Night of the Living Dead". Kuna USAs polnud veel tänapäevast reitingusüsteemi, said pileteid osta ka lapsed. Kõigest 114 000 dollari suuruse eelarvega film tõi sisse 30 miljonit dollarit, mis tegi temast ühe kõigi aegade kasumlikuma õudusfilmi.