a) Urve Tiidus on tahtnud saada jäätisemüüjaks ja akvalangistiks.

b) Peab parimaks kalaks praetud lesta.

c) Ei jõudnud lapsest peast ära imestada, kuidas vanaema kottpimedas toas sukka kudus.

d) Pärast Tartu ülikooli lõpetamist inglise filoloogina sai temast režissööri assistent Eesti Televisioonis.

Kellele kuulub järgmine hinnang?
2. Raul Rebane, 3. Ats Joorits, 4. Vahur Kersna.

a) “Me jagasime ETV Noortestuudio tuba ja vist ka kirjutuslauda õige mitu aastat. Tal oli tollaste olude kohta küllalt hea maitse ja stiilitunne. Pealegi oskas ta head inglise keelt – filoloog ikkagi –, pidasin tast seetõttu eriti lugu.”

b) “Ma pean Urvet Eesti üheks usaldusväärsemaks diktoriks läbi aegade. See on kirjeldamatu, seda on võimatu õppida – haridus, olek, kultuur… Ja eks see omadus aitab ka poliitikas.”

c) “Ta oli tõsine ja asjalik ja samas südamlik inimene.”

5. Missugused väited on õiged?

a) Urve Tiidus tõlkis telesarja “Lihtsalt Maria”.

b) Oli telesaate “Kitsas king” idee autor.

c) Kui oli Kuressaare linnapea, mängis Kuressaare teatri etenduses “Pöörane päev Karumustika vallas” reporterit.

6. Mis tunnet tekitab Urve Tiidus parteikaaslases Meelis Atonenis?

a) Kindlustunnet. Iga naine ei tekita kindlustunnet. Aga kui sa Urvega natukenegi juttu ajad, sa tunned kindlustunnet. Poliitikas selline kindluse tunnetamine on väga oluline faktor.

b) Kodutunnet. Ta on selline ajakirjanik, et kui sa lähed tema juurde stuudiosse, sa tunned, nagu koju oleks tulnud.

7. Vale või tõsi?

Meelis Atonen värbas Urve reformierakonda 1998. aasta sügisel ühes Vabaduse väljaku äärses pubis, kus Urve kirjutas erakonda astumise avalduse.

Kellele kuulub järgmine väide? 8. Raul Vinni, ajakirjanik, 9. Laine Randjärv, erakonnakaaslane, 10. Jüri Pihel, kolleeg ETVst, 11. Villu Veski, muusik, 12. Raul Rebane

a) Kord pidi Tiidus astuma Kuressaare linnapeana lavale, pidi avama suurejoonelise ürituse, laval oli RAM ja Singer Vinger ja kõik pidi algama täpselt. Aga enne lavale minekut märkas Urve Tiidus, et üks väike laps oli kaotanud vanemad ja nuttis. Urve asus tegelema hoopis sellega, et laps leiaks oma vanemad ja ei nutaks. Andes kõigile märku, mis on siin elus kõige tähtsam.

b) Urve oli see, kes muretses Kuressaare linnapeana ooperipäevade viletsa käekäigu pärast ja palus minult nõu, kuidas neid päästa saaks.

Siis sündiski otsus, teeme Saaremaa ooperipäevad ja delegeerime need Eesti Kontserdile. Tänaseks on Saaremaa Ooperipäevad vaieldamatult olulisim suvine kõrgkultuuri suursündmus nii Saaremaal kui kogu Eestis.

c) Kunagi istusime taksosse, mille juhiks osutus… ütleme, uljas vene mees. Urve istus esiistmele ja siis selgus, et taksos pole võimalik turvavööd kinnitada. Urve tahtis turvavööd kinni panna, taksojuht omakorda pahandas: te ei usalda mind! Ma ei tee avariid!

Asi lõppes sellega, et me astusime Urvega autost välja.

d) Poliitilise karjääriga läks tal Kuressaares ikka väga rappa, 2009. aasta valimistel üllatas ta kõiki 1300 häälega (Kuressaares meeletu number!) ja 2013. aastal oli samasuguseks üllatuseks tema saak 160 häält.

e) Kui Šostakovitši käest küsiti, mis ta arvab kultuuriministrist (Furtsevast), siis vastas maestro: “Mind ei huvita kultuuriminister, mind huvitab ministri kultuur.” Aga see ei ole kindlasti Urve juhtum.

13. Missugune väidetest ei kuulu Urve Tiidusele?

a) Kui olete kaelani s… sees, ärge pead norgu laske!

c) Mitte kunagi halvustada ega kiruda teisi inimesi, ei anonüümselt ega avalikult.

d) Isegi kui su ametinimi on linnapea, pead sa olema lihtne ja tavaline inimene, see on kõige õigem.

e) Vale on maakerale juba pool tiiru peale teinud, kui tõde pole veel püksegi jalga saanud.

14. Kas on tõsi? Tõnis Kipper, Kuressaare linnateatri lavastaja, on öelnud, et Tiidus võiks olla keegi “Kaheksas armastavas naises” või mängida Mati Undi “Kollontais”.

15. Missugune nendest väidetest kuulub Urve Tiidusele?

a) Mind on aidanud võime dialoogi pidada ja oskus kuulata (vastus küsimusele, mida pead enda tugevuseks).

b) Maailma teeb toredaks see, et iga inimene on isemoodi. Loodan jääda iseendaks, teistega võrdlemiseks on aega napilt (vastuseks küsimusele, mida ta teeks teistmoodi kui Lang).

c) Sellega võiks osaliselt nõustuda, kui lisada, et aega kõigest osa saada jääb napiks (vastuseks küsimusele, mis ta arvab Paul-Eerik Rummo avaldusest, et Eestis on liiga palju kultuuri).

16. Vale või tõsi? Ajakirjandus on Tiiduse lootusetust olukorrast jalule aidanud. Kunagi oli Tiidus koos Rein Sikuga Rootsis koolitusel, Tiidusel oli mingi karm viirus kallal ja Sikk söötis talle kõik oma tabletid, mis kaasas olid. Tiidus sai terveks, Sikk ise oli pärast nädal otsa sirakil.

Õiged vastused:
1. a,b,c,d
2. b
3. a
4. c
5. a,b,c
6. a,b
7. tõsi
8. d
9. b
10. c
11. a
12. e
13. e
14. tõsi
15. a, b, c
16. tõsi