Et Aksli aias väike tuur teha, on mõistlik pähe panna kiiver ja appi võtta pikem redel.


Aksli õues on huvitav tuuritada. Mida siin kõik ei ole – pumpasid ja tõstukeid, siin-seal mõni autokosu, saeveski, lõputud rauamäed.


Aksel elab üksi omaenese majas Tallinnas Kadaka puiesteel. Kevadel saab kaheksakümmend. Naine on tal surnud, pojaga suhtleb harva. Kaks aastat tagasi oli Akslil insult.


Liis Haavel astus Aksli väravast sisse mullu sügisel. Pikka sissejuhatust Liis ei teinud. Teatas lühidalt ja selgelt: “Tead, Aksel, mina olen nüüd sinu uus naine.” Ütles nime ka – Leena. Hiljem läks Liisiks üle.

Akslile Liis meeldis – lahke ja viisakas, puhas ja pestud.


Aksel paneks Liisi kõikidele Eesti naistele eeskujuks. “Ei ropenda, räägib ilusasti. Loeb paragrahve peast nagu kirikus. Vahel käib poes, toob leiba, saia, piima...”


Kärakat ka?


“Kärakat ei võta, ma ei joo üldse!”


Ööseks pole Liis Aksli juurde jäänud ja “abieluasja” pole nemad omavahel ajanud. Lepiti kokku, et Liis on nüüd Aksli naine ja kõik.


Aga siis hakkas Aksliga ühtteist juhtuma.


Akslil oli kogutud 100 000 krooni vanaduspäevadeks. Iga kuu, kui postiljon on Akslile pensioni toonud, paneb Aksel parema jope selga, läheb Nõmmele ja paneb tuhat krooni panka.


Aksel: “Aga ma ei tea, kas ma magasin või mis, aga ta oli võtnud mu sumadani, kus oli pangakaart ja PIN-koodid ja asjad, ja võttis mu raha endale.”


Politsei uuris asja ja selgitas välja, et Aksel on ise lasknud suurendada oma sularaha väljavõtmise limiiti 50 000 kroonini päevas. Et selle taga oleks kuritegu, seda politsei ei leidnud.


Aksli poeg Atso räägib, et raha võeti sellistest pangaautomaatidest, mille juures puudub videovalve. Pangal pole ka videot sellest, kuidas Aksli limiiti suurendatakse.


Aksel omateada mingit avaldust pangale teinud pole. Nii suuri summasid pole ta ka ise välja võtnud.


Aksel saab üldiselt asjadest aru. Ta on hea ja lahke (välja arvatud kõneldes naabrist, keda ta kahtlustab mingite plekkide pihtapanemises oma aiast).


Kahe aasta tagusest insuldist ja haiglas olemisest ei räägi ta midagi. Räägib lustakaid lugusid varasematest aegadest. Kuidas ta kunagi oma dobermanni nii hästi välja õpetas, et see iseseisvalt Pääskülas poes sisseoste käis tegemas. Kõik olnud hästi, aga dobermann ei viitsinud järjekorras seista.


Ja sellest, kuidas vene mees stepis hädal käib. Püss peab kindlasti kaasas olema, muidu hiilib hundikari tagant ligi ja hammustab veel jumal teab misasjad tagant ära.


Ja sellest, kuidas ta omal ajal suure kodumaa avaratel väljadel vilja käis vedamas ja nii tubli oli, et Nikita Sergejevitš isiklikult teatas: Aksel Kevadele eraldada Gaz 21! Ja nii edasi.


Kui Akslil enam raha polnud, pani Liis pani müüki Aksli maja.


Gildi Kinnisvaras müüb maja maakler Liia Laid. Veel kolmapäeval oli kuulutus üleval hinnaga üle 3,5 miljoni krooni. Proua Laid tunnistab, et ei tea ise ka, kuidas olukord on. Et kas on müügis või ei.


Maakler Liia Laid: “Maja pandi müüki ilmselt valskust kasutades.”


Aksli poeg Atso Kevade ütleb, et tema ei teagi, kes see isik oli, kes isa maja müüki pani.

Atso: “See oli üks kuradi hõlptulutegij a.”


Nime ka teate?


Atso: “Selle kuradi inimese õiget nime ei  tea keegi. Isale ta ütles alguses, et on Leena.”


Kinnisvarabüroos Arcinvest Service müüb Aksli maja Svetlana Kinnunen, hind 2,3 miljonit krooni.


Ostjaid on käinud palju. Vaatavad ja imestavad, et küll seda rauda on palju.


Aksel ise ei müüks oma maja mingi hinna eest. Võib-olla müüks seitsme miljoni ja kahesaja tuhande eest.


Sellist hinda oli Akslile kunagi lubanud keegi grusiinist seapidaja. Aga äri jäänud tegemata, sest grusiinil oli sada siga, mis poleks aadressile Kadaka pst 46 kuidagi ära mahtunud.


Aksel loeb ajalehti ja teab hästi, et Liis Haavel vanainimesi libeda jutuga lolliks teeb, neilt maju ja muud varandust välja petab.


Akslil on köögilaua peal Postimees 10. juunist, kus pilt Liis Haavelist ja tema mehest Vello Loitist kohtupingis. Aksel räägib, kuidas Liis mööda linna ringi sõidab, vaeseid ja viletsaid vanainimesi otsib ning nende varandust noolib.


Aksel teab, et vahepeal oli Liis juba kinni pandud – oli tagaotsitav. Aksel käinud veel politseile rääkimas, et kuidas neil need asjad käivad. Järsku kogub nii palju raha, et ostab Liisi vangist välja.


Aksel: “Ja ühel päeval äkki – tema kopsti siin – tere! Liis oli allkirja vastu vabaks lastud ja tuli külla.


Liisil oli jälle hädasti raha vaja. Ma ütlesin talle, et sa ju tead, mul ei ole raha. Ise virutasid ära.”


Miks tal seda raha siis nüüd vaja on?


Aksel: “Kui ma nüüd ausalt ütlen: tal oli vaja 60 000, et auto korda teha – rooliliigend ära vahetada või mis tal on. Liis ütles, et kui auto korda saab, müüb ta selle maha – auto pidi maksma kaheksa miljonit – ja maksab mulle raha tagasi.”


Aksel usub Liisi, sest Liis räägib lahkelt ja ilusti. Ja alati ei usu ka.


Aksel: “Kui nüüd ausalt rääkida, siis tegi Liis mulle peene nipi. Ta rääkis minu telefoniga ja nüüd tulevad mulle nii suured arved...”


Viimastel päevadel on Aksli juures tuliseks läinud.


Järjest sagedamini astub Aksli juurest läbi Liis Haavel. Ja mõnikord on tal kaasas maakler Svetlana Kinnunen. Peetakse plaani Akslile korter osta. Aksli juttu, et ta maja ei müü, ei kuula keegi.


Teisipäeval teatab Haavel Akslile, et olgu õhtul kell kuus kodus. Et ta tuleb koos Svetlana ja ostjatega. Et kaks miljonit on juba Aksli pangaarvele kantud.


Õhtul kell kuus läheb kõnealuse maja ees peaaegu löömaks.


Lähen Aksli juurde kohale ja palun kaasa daamid Nõmme linnaosa sotsiaalosakonnast.

Sotsiaaltöötajad ja maakler Svetlana jõuavad kohale peaaegu korraga.


Sotsiaaltöötajad selgitavad Svetlanale, et vanahärra Kevade oma maja ei müü.


Svetlana ei kuula, pressib majja sisse. Sotsiaaltöötajad kordavad, et siin pole maaklereid vaja, sest vanahärra Kevade elab siin ise hea meelega Maakler Svetlana läheb vihaseks mis hirmus. Tormab kallale fotograaf Vallole. Peksab rusikatega.


Karjub, et teeb koostööd Gildi kinnisvaraga ja pole kuulnudki sellist nime nagu Liis Haavel. Varjab ajalehega nägu ja jookseb majast välja. (Mina omakorda pole varem näinud, et õnnistatud seisus naine nii kiiresti jookseb.)


Aksel jääb üllatunult ukse peale ja imestab, et vaat kus on ikka maakleril küüned!

Ja lisab, et ärge Liis Haaveli peale väga pahased olge. Tal lisaks suurele a utole ka suur koer, see sööb palju.


P.S.


Enne Ekspressi trükki minekut helistasid Aksli tuttavad Svetlana Kinnuneni kinnisvarabüroosse. Nad kuulsid sealt, et ostja Kadaka pst 46 jaoks on olemas ja esmaspäeval selgub, kas ta maja ära võtab.


Nõmme linnaosa valitsus kavatseb paluda kohtul määrata Tallinna linnavalitsus Aksli ajutiseks eeskostjaks. See peaks kindlustama, et vanale mehele jääb tema kodu alles.
Liis Haaveli kohtusaaga jätkub

Liis Haavel peab andma 2. septembril Harju maakohtus vastust nelja kinnistu, nelja sülearvuti ja nelja mobiiltelefoni väljapetmises vanainimestelt vahemikul 2002-2005.
Süüdistuse kohaselt tegutses Haavel koos elukaaslase Vello Loitiga. Kevadel viibis paar seoses kohtust kõrvale hoidmisega mõnda aega vahi all.