"Jumal on hea!" ning "Eesti saab muudetud!" hõigatakse juba üheksandat kuud Lootuse Festivali Tartu maantee kontoris. Töö, mida korraldustiim koos Eesti kristlastega teeb, kannab erakordset vilja - kunagi varem pole Eestis ühe suurürituse kavandamisse kaasatud 350 eestlaste ja venelaste kogudust, õlg õla kõrval luterlased, baptistid, katoliiklased, metodistid, nelipühilased jt.

Esimest korda palvetavad kristlased katkematu ahelana enne festivali ööpäev ringi nädal aega. Ka mina palvetasin 20 minutit Lootuse Festivali eest graafiku alusel täna öösel kell 2. Ka osalen ma festivali 500-liikmelises ühendkooris.

Samuti on ennekuulmatu, et Eestis esineb tasuta muusikamaailma superstaar, kolmekordne Grammy auhinna võitja, 13 miljonit plaati müünud ­Michael W. Smith. Tema kontsertidele Riias ja Helsingis maksavad piletid 1000 krooni.

Staaride hulgas astub lavale ka Tõnis Mägi. Jumala sõna jagab Billy Grahami poeg Franklin Graham.

Tema turvamine on omaette ooper. Üle ilma tuntud evangelist on kritiseerinud moslemeid, pidades nende usku vägivaldseks. Seetõttu hinnatakse tema turvariski võrdväärseks või suuremakski kui mõnel riigipeal. "Kristlik suur­üritus paelub alati ka vastujõudude tähelepanu. Me ei jäta midagi hooletusse," ütleb direktor Victor Hamm.

Ent kõige olulisem on Lootuse Festivaliga seonduv tõsiasi, et Eesti kristlased tulevad "kapist välja".

Kui seni räägiti Jumala armastusest üldjuhul vaid kirikutes, siis festival toob selle sõnumi meediasse ja tänavatele - Tallinn on täis kollaseid plakateid ja vabatahtlikud jagasid välja veerand miljonit flaierit.

Üldise masenduse ja lootusetuse taustal säravad kristlased ootusärevuses kui küünlad, peapiiskop Andres Põderiga eesotsas. Selles on suured teened viiel slaavi jumalasulasel.

Kõik nad töötavad maailma tuntuima evangelisti ja USA presidentide usunõuniku Billy Grahami misjoniorganisatsiooni heaks, moodustades nii-öelda SRÜ ja Ida-Euroopa löögirusika. Staažikaim tegelane, Lootuse Festivali direktor Victor Hamm korraldab Tallinnas juba umbes üheksakümnendat evangeelset festivali.

Tiim tegi mullu ürituse Rumeenias, nüüd ollakse Tallinnas, siis põrutatakse Kesk-Venemaale Surguti linna, et tuleval aastal Riias Lätit muuta.

Kõik käib nagu kellavärk. Lootuse Festivali kommunikatsioonijuht, varem Swedbankis tegutsenud Liis Korts ütleb, et kui ta pangas töötades õppis väga palju, siis töökorraldus Hammi tiimis on hoopis uus tase.

Sinna tiimi kuulub näiteks moldovlane Feliks Vološin. Siberis misjonärina töötanud mees, kelle juhtimisel koolitati ja nõustati Eestis tuhandeid kristlasi.

Vološin räägib, et 20 aastat tagasi oli ta kodulinnas Chişinǎus paras pätt, hulkus sõpradega ringi ja suitsetas. Viieliikmeline kamp, kuhu ta kuulus, pidas plaani sõita naaberriiki Rumeeniasse relva ähvardusel turismibusse röövima. Samuti valmistas ja lõhkas kamp isetehtud pomme.

"Vangi ma ei sattunud, sest Jumal hoidis ja muutis mind. Tema arm on meie igaühe jaoks," ütleb Vološin.

Ukrainlane Mikhail Nakon echny ja moldovlane Vasily Gerasimchuk korraldavad Lootuse Festivali logistika - alates busside rendist, lõpetades suurhalli lavakorralduse ja parkimisega.

Nõukogude Liidu ajal oli Nakonechnyl sabas KGB, sest mees juhtis üleliidulist noorte baptistide liikumist. "Kõigist kogetud Jumala imedest võiksin hakata varsti memuaare kirjutama," muigab ta.

Kord peeti ta kinni Odessa bussijaamas ja viidi pooleks päevaks KGB urkasse ülekuulamisele. "Nad ähvardasid mind kohe kinni panna. Ma andvat kirikus välismaalastele välja riigi sõjasaladusi ning jagavat piibleid." Kui Nakonechny 1996. aastal Billy Grahami liikumise teenistusse astus, oli tema esimene ülesanne evangeelse festivali korraldamine moslemi kogukonnas Dagestanis.

"Ürituse eel sain teate, et kogu maja on lõhkeainet täis. Mõtlesin, et miks Jumal laseb festivalil lörri minna. Pärast majast evakueerimist jagasime aga õues inimestele rohkem piibleid kui kunagi varem, neid haarasid isuga ka sõjaväelased ja moslemid," ütleb ta.

Jumal aitab korraldada ka ­Lootuse Festivali. Kui algul oli hiidlaste tulek ohus, sest Saaremaa Laevakompanii polnud nõus Hiiumaa parvlaeva õhtust väljumist veidi nihutama, siis pärast palveid saadi ­Vjatšeslav Leedo kompanii nõusse.

Tähtsaim ameeriklane festivali korraldustiimis on Brad Miller, kes vastutab finantside eest. Kui temalt küsida, kui palju kulub festivalile raha, ütleb ta: "Nii palju kui vaja!" Lõviosa rahast tuleb USAst Billy Grahami liikumise annetajatelt.

Artikli autor on kristlane.

 

Evangeelne superüritus faktides

  • Lootuse Festivali korraldusse on kaasatud 350 kogudust, tuhandeid vabatahtlikke.
  • Üle 1300 inimese on mitu kuud palvetanud oma uskmatute sõprade-tuttavate eest, samuti Eesti presidendi ja valitsuse eest.
  • Peakülaline Franklin Graham, kellega koos tuli Eestisse ligi 100 ameeriklast, kohtus kolmapäeval peapiiskop Andres Põderi, metropoliit Stefanuse, peaminister Andrus Ansipi ja Tallinna linnapea Edgar Savisaarega.
  • Jooksumees Tiidrek Nurme tunnistab, kuidas Jumal ta "mülkast" välja tõi.  
  • 24 000 Eesti last said kingituse kristlikult heategevusorganisatsioonilt Samaritan's Purse. Mitmendat kuud töötab Tallinnas supiköök.
  • 30. mail kell 12 toimub Saku Suurhallis eraldi lastefestival.