Kuid teema, mille eest Ken Ird kiita sai, sunniks nõrgema närvikavaga, aga ka väga noored lugejad siinkohal lehekülge pöörama. “Sodoomiajuhtumid varauusaegses Eestis Pärnu maakohtu materjalide põhjal”, kõlab töö pealkiri.

Sodoomia oli lai mõiste, mille alla kesk- ja uusajal mahtus ulatuslik spekter seksuaalelu tahke, alates masturbatsioonist, toona ebaloomulikuks peetud seksuaalkäitumisest mehe ja naise vahel (suuseks või anaalvahekord) kuni homoseksuaalsted suheteni.

Ird sirvis arhiivitoimikuid oma vallasemade kohtuasjadest rääkiva bakalaureusetöö tarbeks ning kohturegistrites tuli ikka ja jälle ette sõna “sodoomia”. Aga see ei puuduta masturbeerimist ega ole tema sõnul vähemalt Pärnu maakohtust säilinud toimikute seas ühtki homoseksuaalsust puudutavat protsessi, kus oleks lahatud näiteks sulase Aadu ja peremees Matsi intiimsuhteid.

Need pooleteist sajandi jooksul toimunud sodoomiaprotsessid puudutavad taluperemehi, sulaseid, vabadikke, aga ka möldreid. Kõik need mehed otsisid oma sugukihule leevendust laudast või heinamaalt, püüdes ühtida märade või lehmadega.