88aastane Edmund Hillary suri käesoleva aasta alguses oma kodumaal Uus-Meremaal. Pärast maailma kõrgeimale mäetipule Džomolungmale ehk Mount Everestile tõusmist koos šerpa Tenzing Norgayga 1953. aasta mais võttis ta ette veel mitu ekspeditsiooni Himaalajasse, et avastada Gangese lätteid ning lumeinimesi.


Lumeinimeste maailmaliidu esimees Valdur Konstantinov avaldab kahetsust, et Everesti vallutaja ei suutnud teoks teha oma teist eluunistust, nimelt avastada neid.

“Olime selleks ajalooliseks kohtumiseks valmis,” teatas Konstantinov BNSile. ”Aga erakordselt halvad kliimaolud, Hillaryt saatvate šerpade umbusk meie suhtes ning verejanulised tiigrid muutsid selle kahjuks võimatuks.”


Konstantinovi sõnul oli vapra maadeuurija retkedest lumeinimestele siiski palju abi. “Sageli olid Hillary priske toidukott ning tema koerad meile asendamatuks toiduallikaks,” meenutab jetide juht nende ekspeditsioonide karmi romantikat. “Tänutäheks hiilisime öösel telki ja tegime Edmundile pai, kui ta magas. Isegi vaevalt käima õppinud lumelapsed hakkasid kilkama ja naerma, kui hangedes Sir Hillary jalajälgi nägid.”


Lumeinimeste maailmaliidu juhatus võttis ühel häälel vastu otsuse kuulutada Edmund Hillary nende pühakuks ja kaitseingliks.


“Loodame väga, et Hillary sünnib järgmises elus õige pea jetina,” loodab Konstantinov.