Õnnejumala naeratamise ootuses elanud soomlaste fantaasia hakkas tööle. Unistati võiduraha eest ostetud sportautost kui ka pikast puhkusest Goas.

Eesti rahas 100 miljonit krooni läks lõpuks jagamisele kahe mängija vahel, üks neist elab Etelä-Pohjanmaal, teine Pirkkalas. 50 miljonit per face - "pole paha!", ütleks selle peale keegi poliitik.

Hapude laenude käes kannatava USA mitmed riiklikud loteriid teevad samal ajal müügirekordeid. 12. Septembri New York Times kirjutab, kuidas halb majanduslik seis on nihestanud inimeste mõttemaailma. Koduperenaised hoiavad kokku pigem söögi pealt kui et jätavad lotopileti ostmata.

"Kui kütusehinnad sel aastal kiiresti tõusid, kaalus Peggy Seeman 10 dollari säästmist, mida ta iga nädal lotopiletitele kulutab.

Kuid võimalus muuta 10 dollarit 100 miljoniks dollariks oli liiga ahvatlev. Seega - selle asemel, et lõpetada Mega Millions lotopiletide ostmine - otsustas Chicago eeslinnas elav ja internetireklaamimüügiga elatist teeniv 50-aastane miss Seemann lõunasöögi kodunt kaasa pakkida, hoides seeläbi elus oma unistuse võita jackpot ja multimiljonärina erru minna."

42st osariigist, kus võimalik lotot mängida, teatas 29 suurenenud lotomüügist viimasel fiskaalaastal.

Indiana Ülikooli proffessor John Mikesell on märganud, et majanduslanguse ajal toimub lotomüügis väike tõus. Yale`i mänedžmendikooli postdoktorant, lotostatistikat analüüsinud Emily Haisley kinnitab, et kui finantsseis halveneb, pöörduvad inimesed loterii poole, et "teha tagasi" see, mida nad on majanduslikult kaotanud.

USA ja Soome näited pole ainukesed. Samal ajal kui kohalike poodides müüjate hääled inimtühjusest vastu kajasid, piirasid rahvamassid tänavaputkasid, lootuses osta endale kasvõi üks 3,12 miljoni dollarilise potentsiaaliga "Jumbo" lotopilet. Itaalias napsati oktoobris 100 miljoni eurone lotovõit. Kanadas jagasid neli lennuametis töötanud pensionieelikust sõpra omavahel 40,4 miljoni dollari suuruse lotovõidu.

Milline seis valitseb Eestis?

Paar nädalat tagasi Elionist Neti.ee otsingusõnade statistikat küsides tõi telekommunikatsiooni ettevõtte esindaja välja huvitava detaili - nimelt kasvab otsingusõna "eesti loto" kasutuse sagedus. Oktoobris otsiti antud sõnade kombinatsiooni 32 467 korda -  rohkem kui näiteks Eesti Posti, EMT-d, Krediidiinfot ja infokataloogi 1182.

Eesti Loto juhatuse esimehe Aivar Lepa sõnul Eestis lotopalaviku siiski märgata ei ole. "Nüüd oleme viimase kahe kuu jooksul jälle tõsusuteel olnud, kuid oktoobrikuu müük jääb alla nii märtsi kui juulikuu tulemusele."

Eelmisel aastal kasvas lotomüük protsentuaalselt väga kõvasti, kinnitab Lepp.

"Lausa üle 40 protsendi oli müügikasv. Sel aastal jääb see viie protsendi kanti. Võiks öelda, et pigem on see kasv olnud väga rahulik."

Lepa sõnul on tavaline, et lotomüük suvel langeb, kui inimesed viibivad rohkem aega vabas õhus ja tegelevad puhkamisega. Kui aga eelmistel aastatel on lotopiletide ostmine augustis taas tõusu teed läinud, siis seekord seda väga märgata ei olnud.

"Järeldasime, et küllap see võib olla üldisest majanduse ebakindlast seisust tulenev."

Käesoleva aasta käibeks prognoosis Eesti Loto 460,3 miljonit krooni ja tulumaksueelseks kasumiks 88,7 miljonit krooni. Aivar Lepp ei usu, et müügiprognoos täidetakse, kuid kasumiprognoosi poole pealt ollakse esialgse kava plaanis.

Hasartmängusõltuvuse nõustamiskeskuse juhi Pille-Riin Kaare sõnul on tõsi, et inimesed hakkavad rasketel aegadel mängima rohkem hasartmänge, kuid eraldi loterii mängimise kasvu pole tema täheldanud.

"Inimesed hakkavad rasketel aegadel otsima lisarahavõimalusi. Kui lisarahavõimalused pankade vahendusel kaovad või kui tööl ei lähe nii hästi või on koondamine. Hasartmängud või kerget raha võimaldavad mängud, loterii sealhulgas võivad inimeste meeleheites tekitada seda tunnet, et tühja need viimased 25 krooni . Kas see või mitte midagi."

Augustis avatud hasarmängusõltuvuse nõustamiskeskusesse on kolme kuu jooksul oma probleemidega pöördunud 80 inimest, nö puhtaid lotosõltlasi nende hulgas ei ole. Küll aga on neid kasiinosõltlasi, kes kulutavad lisaks enda ruineerimisele mängupõrgutes ka tuhandeid kroone lotopiletitele. "See ikkagi näitab, et inimeste mõttemaailm on juba muutunud," ütleb Kaare. "Aga selliseid inimesi, kes ütlevad, et loto mängimine mind häirib - neid ei ole."