Varasemad vaidlused maksuametis ja halduskohtus on lõppenud Engströmi kaotusega.

Engström on Talleggi kunagise juhi Ants Käsperi väimees ja pärandi hoidja. Ta kaebas maksuameti peale, kes nõuab pärandvara arvelt endale tasumata tulumaksu ja intresside kujul seitse miljonit krooni. Põhjuseks Käsperi kunagised aktsiatehingud.

Talleggi endine boss tegi põhimõtteliselt samasuguse triki nagu eksrahandusminister Tõnis Palts: ta müüs oma osaluse kanavabrikus välismaalastele maha, kuid ühe endale kuulunud firma kaudu. Sel moel, et enamik 22 miljoni krooni suurusest müügitulust jäi vahendajaks olnud firmale. Ettevõtted ei pea aga Eestis tulumaksu tasuma.

Maksuameti meelest oli siin tegemist lihtlabase tulu kantimisega firmasse, et pääseda eraisiku tulumaksu tasumisest. Sellisel puhul tuleb maksustamisel lähtuda tehingu tegelikust majanduslikust sisust.

Engström on seni väitnud, et äia ja tema firma tulusid ei saa ega tohi ühte patta panna ning selline maksuotsus on sulaselge ettevõtlusvabaduse piiramine ning võib välja viia topeltmaksustamiseni. Seda näiteks juhul, kui Käsperile kuulunud firma otsustab kunagi pärijatele dividende maksta.

Kadunud Käsper ütles enne surma maksuametnikele, et "otsustas luua oma firma, kuna ei soovinud enam töötada" ja et "kui firma saab kasumit, siis tasub ta isiklikuks vajaduseks kasutatu ja erisoodustuste eest vajalikud riigimaksud".

Maksuamet usub aga, et Käsperi firma "ei ole teinud investeeringuid ettevõtluse arenguks, tal puudusid äritulud, laenu anti sugulastega seotud äriühingutele ehk tegemist ei ole ettevõtlusega ja firmat kasutati isiklike tarbimisvajaduste rahuldamiseks".

Muu hulgas soetas ja remontis Käsperi firma Saaremaale talu. Engströmi kinnitusel puhketaluks, maksuameti versioonis endale puhkamiseks. Talu internetikülg näitab, et tänavu suvel maksis nädalalõpp reedest pühapäevani 800 eurot ehk üle 12 500 krooni, erisoovid kokkuleppel.