Männil oli juba oma silmaga näinud, kuidas tema kodulinna Caracase kohal käis õhulahing.

Ka Männili eralennuk Cessna 402 C oli pidevalt stardivalmis. Paagid vaid poolenisti täidetud, et pereliikmed ja varustus peale mahuksid.

Enne jõulu teatas ajakirjandus, et Männil põgeneski teist korda kommunistliku reziimi eest. Okupeeritud Eestist lahkus ta 1943. aastal.

Ekspress usutles Männilt uuesti sel nädalal.

Miks te Venezuelast lahkusite?

Ma ei ole sealt päriselt lahkunud. Lihtsalt nii kaua, kuni kestab üldstreik, arvan, et saan oma aega ja energiat paremini kasutada oma rantšos Costa Ricas. Minu kolm poega ja tütar viibivad jätkuvalt Venezuelas, Caracases.

Üldstreik sundis meid ka ajutiselt kõik oma firmad sulgema.

Millised on tulevikuplaanid?

Need on tihedalt seotud arengutega Venezuelas. Kui valitsus muudab oma suunda või astub tagasi, siis naasen viivitamatult Venezuelasse. Stabiilse valitsusega Venezuela pakub mulle jätkuvalt võimalusi. Meie firma Grupo Oriand on vägagi hästi ette valmistatud uueks majandustõusuks.

Pärast ACO Grupi lagunemist, mis hiljuti pankrotistus, asutasite uue firma Oriand.

Peale minu lahkumist Grupo ACOst 1994. aastal asutasin Grupo Oriand. Alguses asus enamik gruppi kuuluvaid firmasid riigi idaosas ja läänes (Los Andes) – siit siis tuletasime nime Oriand: Oriente ja Los Andes.

Millega Oriand tegeleb?

Oleme aktiivsed automüüjad, samuti müüme traktoreid ja põllumajandustehnikat. Pakume liisingteenuseid, rahastame projekte, omame kinnisvara. Üks tütarfirma kasvatab isegi karja.

Mainisite detsembris, et kõige edukam äri on kuulikindlate autode tootmine.

Meie koostetehasel on avamisest saadik olnud rohkem tellimusi, kui täita suudame. Venezuelal on juba aastaid probleeme inimeste julgeolekuga ja ma ei näe neid tulevastel aastatel kuhugi kadumas.

Meie firma BLINDCORP on ilma mingi marketingita saanud pika nimekirja ootavatest klientidest. Tundub et see projekt on mul välja tulnud klassikaliselt: diil õigel ajal, õiges kohas.

Kui suur on teie osalus Oriandis? Kui suur see firma on?

Grupo Oriand on minikonglomeraat, mida juhitakse läbi holdingfirmade ning kõik tegutsevad firmad (kus on erinevad aktsionärid ja nende osalused) on üksteisest sõltumatud. Ühtset konsolideeritud bilanssi ei olegi. Meie perekonna osalused firmades on erinevad.

Kuna me ei ole börsifirma, siis me ei avalikusta kasumit.

Teid peetakse väga jõukaks, mõnikord isegi kõige rikkamaks eestlaseks. Kui suur on teie varandus?

Ei oska vastu vaielda, kui mind ühte või teise võrdlusse paigutatakse. Tõde on see, et mõnedki aastad tagasi otsustasin ma enamiku oma omandist juba eluajal laste ja lastelaste nimele kirjutada ning nemad ongi praegu minu firmade põhilised aktsionärid.

Millest koosneb teie kuulus kunstikogu? Mille üle olete eriti uhke? Kui palju kogu maksab?

Meie kunstikogud võib jagada kolmeks: Kolumbuse-eelne kunst –  Venezuela ja Kesk-Ameerika lõunaosa. Teiseks moodne Ladina-Ameerika kunst. Kolmandaks Lõuna-Ameerika indiaanlaste pärand. On ka üht teist 17.-18. saj koloniaalkunstist. Kuna olen selle kunstikogu rajanud ligi 50 aasta vältel, on raske tuletada isegi kõigi teoste ostuhinda, rääkimata tänasest müügihinnast!

Kui Eestis on meeste siht hea auto, maja ja ilusad naised, siis mis on motivatsioon ja ihaldusobjekt Venezuelas?

Kui Eestis neid asju ihaldatakse, siis ega see ka Venezuelas teisiti ei ole –  selle vahega, et ilus seksikas naine on ihaldusobjektidest järjekorras esimene.

Kui aktiivselt te äris osalete?

Olen igapäevase juhatamise andnud üle kahele pojale. Harry Edward (42) on praegu juhatuse esimees ja hoian tema jaoks tulevikus ka Oriandi nõukogu esimehe ametit.

Kas teil pole tekkinud tunnet, et äri enam ei huvita?

Ei ole nii! Igapäevasest juhtimisest kõrval olles tegelen eriti innukalt uute projektide arendamisega.

Kas armastate äris riske võtta?

Iga liigutus äris sisaldab riski. Tõsi küll, aeg muudab enamiku inimesi ettevaatlikuks. Kuidagi nendin aga, et minuga pole seda seni juhtunud ja tihtigi osutuvad mu pojad konservatiivsemaks, kui mina olen või isegi kui mina kunagi olnud olen.

Kas firmat on parem omada üksi või koos partneritega?

Mitte keegi ei suuda üksi kõike ära teha. Kasumi ja riski jagamine ei ole mulle kunagi olnud probleemiks.

Kas äripartnereid võib täielikult usaldada?

Minu usaldus on alati olnud piiritu kuni hetkeni, millal seda murtakse. Aga mul on siiski kolm partnerit, kes on minuga erinevatel viisidel koos töötanud rohkem kui 40 aasta jooksul. Oleme alati teineteise usaldust jaganud. Selline suhtumine ei ole siin Venezuelas ega ka vist paljudes teistes maades väga levinud.

Milline roll oli teie elus abikaasal?

Peale õnne ja 47 aastat kestnud võrdlemisi stabiilse abielu oleks õiglane öelda, et ilma selle naiseta ei oleks ma tipptasemel ärikarjääriga vahest hakkama saanud.

Märkisite korra, et sageli on ettevõtte juhtide probleem see, et neil on valed naised.

Olen leidnud palju kinnitusi oma teooriale, et suurepärastel meestel võivad olla valed naised ja väljapaistvatel naistel kehvad mehed. ACO Grupis on mõnigi hea mees äpardunud, sest tema naine on osutunud ankruketiks kaela ümber, samas auahne naise kõrval saavutab mõnigi keskpärane mees palju. Kahetsusväärselt leiab hea mees sobivalt toetava naise õige harva.

Omal ajal põgenesite Eestist. Kas Päts pidanuks toona teisiti käituma?

1939. aastal olin liiga noor, et taibata, milline sündmusteahel järgneb sõja puhkemisele.

Tagasi vaadates arvan, et kui Eesti oleks koos Läti, Leedu ning Soomega tagasi lükanud Stalini ultimaatumi, võinuks pool sajandit kannatust nõukogude süsteemi all olemata olla.

Kuid see on ainult teoreetiline arutlus. Tõsiasi on, et Eesti jäi alles ja taastas oma õiguspärase koha Euroopas.

Nüüd on jamad Venezuelas. President Chavezi nimetati juba paar aastat tagasi kommunistiks, kes rikastelt maad ja varanduse käest võtab. Kas ta sai võimule vaeste meelitamisega?

Seda mitte. Venezuelas on väga suur ja tugev keskklass. Chavez kogus 80 protsenti häältest. Minu häält ta küll ei saanud, aga tema programm meeldis mulle: riik korda panna, fiskaalpoliitika distsipliin korda, võitlus kriminaalse elemendi vastu...

Kuna Chavez oli sõjaväelane, siis uskusime, et tal on raudne korraloomisvõime. Teadsime, et tal on küll kerge vasakpoolne tendents, aga et see nii sügav on, ei osanud aimatagi.

Maailmas pole just palju riike, kus neomarksistlik süsteem tuleks võimule vabade valimiste kaudu – Venezuelas on see juhtunud.

Mis on Chavezi eesmärk?

Diktaatorlus. Ta on öelnud, et tema arvates teeb rahva õnnelikuks Kuuba süsteem. Chavez on Fidel Castro produkt, ainult mitte nii intelligentne ja osav nagu Castro.

Kuidas käituvad välisinvestorid?

Välisinvesteeringud on viimastel aastatel järjekindlalt vähenenud ja praeguseks praktiliselt kinni külmunud. Kohe, kui poliitiline kriis läbi saab, muutub Venezuela aga üheks külgetõmbavaimaks riigiks.

Teie nägemus Venezuela tulevikust?

Poliitiline kriis tuleb lahendada demokraatlikult, valimiste kaudu. Muidu on tulevik väga tume.