Põrand, mis ei tüüta

Viimasel ajal puitpõrandaid kas õlitatakse või lakitakse, mõlemal on häid omadusi ja tüüpilised puudused.

Õli. Tavaline puidukaitseõli imbub puidu sisse, jättes selle pinna üsna kaitseta. Veeplekke on tülikas eemaldada, pind vajab sageli värskendamist. Hooldus on vaevanõudev.

Lakk. Poonimisvaha-ajastu lõpetas see, et loodi piisavalt tugeva koostisega lakid ja moodi läks põranda lakkimine. Lakk, mis puidu pinnale tugeva kaitsekihi tekitab, ei tungi puidu sisse. Mehaaniliselt tugev lakikiht võib ajapikku siiski hakata lõhenema, kestendama ja maha kooruma. Väiksemate kahjustuste või mahakulumise puhul ei saa teha märkamatuid kohtparandusi, vaid terve lakikiht tuleb maha lihvida ja uuendada.

Osmo õlivahal on aga omadusi, mis välistavad mõlemad puudused. Esmalt täidab see puidu poorid ja teiseks tekitab pinnale tugeva kaitsekihi. Samas, kui peaks tekkima vajadus pinda uuendada, on see lihtne, sest vana viimistluskihti eemaldada ei ole vaja. Ka väiksemaid pinnavigastusi on kerge parandada, parandatud koht ei jää eredalt silma torkama. Peale selle loodi ka karestav versioon, hädavajalik terrassipindadel.

Piisavalt öko

Kõik Osmo puiduviimistlusvahendid baseeruvad õlidel ja vahal. Kasutatakse karnauba- ja candelilla-vaha, linaseemne-, ohaka- ja sojaõli – kõik looduslikud, keskkonnahoidlikud ja tervisele kahjutud. Säilitusaineid ja tavalist lakibensiini lahustina ei kasutata, seetõttu puudub ka ebameeldiv lõhn ja allergiaoht. Kasutatakse ainult toiduainetööstuselegi sobivaid pigmente. Kuivanult on need ohutud inimestele, loomadele ja taimedele, ei lahustu märjaks saades ega hakka eraldama laguprodukte. Seetõttu sobivad Osmo puiduõlid ka laste mänguasjade viimistlemiseks. See iseloomustab firma kiiduväärt põhimõtet: ökoteadlikkus ja funktsionaalsus tuleb hoida mõistlikus tasakaalus.

Kõik see kehtib ka nakkeomadusi parandava viimistlussüsteemi kohta. Uue terrassi viimistlemisel soovitatakse esimese kihina kanda peale tavaline Osmo puiduõli, soovi korral toonitult, ja alles teise kihina uudistoode – libisemist vältiv õli-vahakiht. Selleks et terrassipind säilitaks oma uudse välimuse, peaks teda vahel pesema ja vajadusel paari aasta tagant värskendama.

Ja veel üks eelis. Teame, et terrassilauad tehakse pikisoontega. Ühelt poolt peavad need juhtima vihmavett, et hoida ära lõhenemist, teisalt vältima libeduse teket. Kui nüüd on võimalus töödelda laudu Osmo libisemiskindla õlivahaga, jääb vajadus rihveldatud pinna järele märgatavalt väiksemaks. Ja terrass püsib puhtam.