Aga. Kas see ongi meie tuleviku-Eesti ülim eesmärk? Kas pole üsna nüri anda valida, kas olla selles kontekstis tiiger või jänes, nagu Vare seda oma slaidil tegi? Kui mina oleksin sunnitud väljendama piltlikult, mis loomana me majandusvallas edasi liikuda peaksime, paneksin sinna… inimese.

SKT mäkketõusu-suunaline kinnisideeline eesmärk iseeneses on oma rahakesksuses täiesti tühine. See teeb õnnelikuks vaid majandusteadlasi, pankureid-investoreid ja võimureid, kelle kätes on rahvas muutunud vaid vahendiks oma erekteeruva graafikuunistuse realiseerimisel. Majanduseliit mõjub nii aga paraku hasartmänguri võrdkujuna, kes paneb mängu kogu pere raha, müüb tasapisi maha oma väärtuslikumad asjad, sest võita võib ju nii palju! Aga vahepeal kolivad naine ja lapsed kodust välja, sest usaldus, armastus ja lähedus on kadunud ning söögirahagi on otsas.

Armsad härrased. Minu, mu sõprade ja usutavasti ka paljude teiste noorte inimeste tuleviku-Eesti niipidi loogikaga enam ei toimi. Majanduses tahame me stabiilsust, mitte Ameerika mägesid. Aga mis põhiline, meie unistuste riik ja majandus on inimeste jaoks, mitte vastupidi. Eesmärk on Areng oma kõikehõlmavuses, mitte kitsarinnaline ja üheplaaniline (majandus)Kasv.

Kui foorumit külastanud tulevane eliit pidi välja käima sõnu, mis iseloomustaksid nende tuleviku-Eestit, olid populaarsemad: avatus, ambitsioonikus, hoolivus, sallivus ning ettevõtlikkus. Seega, pehmed ja kõvad väärtused käivad ka nende jaoks käsikäes, üks ei lämmata teist. Tark ja inimnäoline ettevõtlus oleks haritud inimestele pigem eneseteostuse, mitte kiire rikastumise vahend.

Kuna seda, kuhu Eesti tulevikus liikuda võiks, ei saa mõõta ainult rahas või SKTs, mõtlesime väärtuste töögrupis välja indeksi, millega riigi arengut mõõta ja mille tabelis kõrgemale pürgida. See peaks olema palju laiem ja asjakohasem kui näiteks inimarengu indeks.

Me leiutasime Paradiisi-indeksi ehk PI. Selle võimalikud komponendid on: sotsiaalne mobiilsus, majandusliku ebavõrdsuse tase, vaimne ja füüsiline tervis, sõltuvusprobleemid, inimeste subjektiivne rahulolu eluga, kuritegevuse määr, üksikisiku väärtustamine, turvatunne ja stabiilsus, kodaniku kaasamine riigi toimimisse, ligipääs haridusele jne.

Ühesõnaga, meie Eesti eesmärk on midagi palju enamat kui lihtne rikastumine. Tuleviku-Eesti peab olema eelkõige riik oma inimeste jaoks. Koht, kus elu on elamisväärne, tähenduslik ja nauditav. Ja majanduskasv pole kaugeltki mitte kõige selle alus.