Mart Laar
nurjas ühe karjääri
Isamaaliidu valimisnimekirja suurim üllatus on neurootilise esinemislaadiga raadio-teleajakirjaniku Jaana Padriku 5. koht. Seletus on lihtne - parteil polnud panna esikümnesse ühtegi teist nii tuntud naist. Pealegi on tegu Isamaaliidu peasekretäri Aimar Altosaare (19. koht) sõbratariga.
Riigikogu asespiikeri Tunne Kelami (2.) ookeanitagune abikaas Mari-Ann Kelam on üle kahe korra kaugemal (13.).
Ebatavaline on Sirje Endre (16.) osalemine Isamaaliidus. Ta oli mitu aastat koonderakonna peaministri Tiit Vähi nõunik.
Tallinna Kaarli kiriku diakon Jaan J. Leppik võlgneb oma 11. koha ja tuntuse Eesti TV poolvaimulikule saatele "Kaheteistkümnes tund". Isamaaliidus kandideerib veel kaheksa kirikuõpetajat, mitu neist on osalenud samas telesaates.
Meediakangelane on ka Tapa koolidirektor Elmu Koppelmann (49. koht). Ta sai kuulsaks seoses ulakate õpilaste poolt tema vastu algatet kohtuasjaga.
Kirjanik Arvo Valton (32.) esineb valimisnimekirjas oma pärisnime Vallikivi all tagasihoidlikult "pensionärina". Tema naine Tiina Vallikivi on nimekirjas 73. kohal.
Novellikirjanik Valtoniga võrreldes on romaanikirjanik Olev Remsu vähem väärt - tema päralt on 55. koht. Kumbki mees kaalub aga vähe kirjandusteadlase Sirje Kiini (24.) kõrval, kes kutsus hiljuti kirjanikke üles antikommunistlikke teoseid looma.
Selge kaalukategooria kehtib spordis. Olümpiahõbeda võitnud purjetaja-ärimees Toomas Tõniste on 50. Seni vaid kahvatute tulemustega üles astunud ujuja Indrek Sei on 66.
Seevastu endine hansapankur Jüri Mõis on 4. kohal, edestades endisi ministreid Jüri Adamsit (7.) ja Peeter Oleskit (8.).
Isamaaliidul kulus oma nimekirja läbihääletamiseks ligi kaheksa tundi. Mart Laar (1. ) surus siseopositsiooni karmilt maha. Halvasti läks partei üldprogrammi koostajal Jaanus Betlemil, kes sattus üsna taha - 23. kohale.

Siim Kallas riskib kogu pangaga
Reformierakond läheb valimistele usus, et Siim Kallas (1.) mõistetakse kümne miljoni protsessil õigeks. Süüdimõistev otsus ei takistaks mitte üksnes partei esimehel kandideerida, vaid ähvardaks halvata kogu oravate töö. Kui Kallas siiski kaotaks, jääks valimiste ajal reformistide esinumbriks riigikogu esimees Toomas Savi (2.).
Reformierakonna nimekiri valmis isamaalaste omast igavamas õhkkonnas. Siiski, erakonna Tartu organisatsioon väljendas rahulolematust oma kohaliku kaukaliidri, ettevõtja Neinar Seli 20. koha pärast. Ainsa suurärimehena kandideerib laevandustegelane Toivo Ninnas (101.).
Nimekirja esiotsa täidavad teenekad-tõsised parteilased, ministrid ja riigikogu liikmed. Kvaliteetseebi "Õnne 13" kingsepp Johannes alias Kaljo Kiisk on 6. kohal. Tema järel tuleb põlvkonnakaaslane, endine Eesti Panga nõukogu esimees Uno Mereste.
Reformierakonnast tuleb ka järgmise parlamendi noorim liige - 24aastane Maret Maripuu (15.), partei kantselei juhataja.
Esimene avalikkusele tuntud uus reformistlik nimi on toimeka naise imagoga Aktuaalse Kaamera diktor Urve Tiidus (26.).
Reformistide hulgas on ainult kaks seltskonnaajakirjanduse tüpaazhi. Ilutohter Peep Pree (86.) spetsialiteet on tisside suurendamine. Missivõistlustel auhinnatud Mari Loorens on 162.
Erakordselt halli inimese kuulsusega lühiajaline Tartu linnapea Roman Mugur (34.) kandideerib koos poja Mihkliga (127.).
Jurist Erik Salumäe (121.) kirikuõpetajast onu Mart Salumäe aga esineb Koonderakonnas.

Edgar Savisaare
kriminaalne maitse
Keskerakonna valik on rõhutatult kriminaalne. Endine politseikomissar Koit Pikaro (34.) kandideerib Pärnus, Asso Kommeri kodulinnas. Tegemist pole irooniaga, keskerakonnal lihtsalt polnud sinna kedagi panna.
Staazhikas krimireporter Kalle Mihkels (44.) on viimasel ajal reklaaminud turvauksi. Tema kolleeg Ain Allas (63.) on tuntud kui võigaste õnnetuste ja kuritööde himur esitleja.
Taha jäävad endised politseijuhid Ain Seppik (68.), Aivar Toompere (82.), Raik Saart (85.).
Endine riigiprokurör Indrek Meelak on 28. kohal. Lõpetas ju ta lindiskandaali kriminaalasja.
Vanglate ameti peadirektor Olavi Israel oli tükk aega veendunud, et saab esimese 20 hulka. Keskerakonna vanad olijad aga panid enesekindla noore mehe paika - 26. kohale.
Täiesti paranoilise jutuga kuritegevuse statistik Ando Leps on 20. kohal. Aga ta võttis eelmistel valimistel üle 1600 hääle.
Nii morbiidses nimekirjas on seltskonnaajakirjanduse kangelastel vähe šansse. Avameelsete fotodega furoori tekitanud Tallinna aselinnapea Eve Fink (67.) peaks valimiste paiku sünnitama. Tema eelkäija mullivannimees Mait Metsamaa on 200. kohal.
Märkamatult on Edgar Savisaar (1.) asunud vahetama oma ammuseid usaldusaluseid uute vastu. Kuuendal kohal on 25aastane Sven Mikser, kellest Savisaar kasvatab oma tulevast poliitilist järeltulijat.
Traditsioonilise majandusministri kandidaadi Liina Tõnissoni (7.) kõrvale on tekkinud tõsised alternatiivid - bensuärimees Aivar Riisalu (36.) ja toidutööstur Toomas Kõuhkna (60.).
Valimiste uusim trenditoode on kahekordne olümpiavõitja Erika Salumäe (5.). Kuus aastat pärast Barcelonat peab ta võitma Tartu- ja Jõgevamaal.
Esimest korda üritab saada riigikokku Savisaare naine Vilja Savisaar (49.). Ajaloolane Aadu Must (21.) kandideerib koos tütre Kadriga (184.).
Keskerakonnaga on liitunud ka totalitaarsete riikide ja juhikultuse asjatundja, ajaloolane Henn Käärik (212.). Eelmistel riigikogu valimistel oli ta Madissoni rahvuslaste keskliidu peaministrikandidaat.
Mitte-eestlasi toetavast poliitikast hoolimata on esimese 20 kandidaadi hulgas vaid üks nende esindaja - ajakirjanik Vladimir Velman (14.). Venelaste nappus tuli suure üllatusena ka nimekirja koostanud keskerakondlastele.

Arnold Rüütel
maksab sada tuhat
Maarahva erakond loodab valimistel Arnold Rüütli (1.) nime peale.
Esimesed kümme nimekirja kandidaati maksavad parteikassasse 100 000 krooni. Riigikogu liikme palka ja pensioni arvestades on see palju tasuvam investeering kui Tallinna börsil aktsiaid osta.
Peale Vahur Glaase (8.) ning mõne üksiku erandi on nimekirjas hulgaliselt vanemaid inimesi ja/või põllumajandustegelasi. Nende hulka on ära eksinud Andrus Ööveli isa Voldemar (169.), kes juhib Eesti viimast kodukaitse malevat.
Segane on lugu minister Andra Veidemanniga, kelle leiame nii Rüütli kui Arengupartei nimekirjast. Kumma kasuks neljapäeval Moskvast naasev Veidemann ka otsustab, Arengupartei on ots peal.

Marju Lauristini
võimas naasmine
Mõõdukate ja rahvapartei nimekiri toob suurde poliitikasse tagasi Marju Lauristini (3.). Kuigi Andres Tarand (1.) ja Toomas Hendrik Ilves (2.) on matemaatiliselt eespool, saab just temast tuleva parlamendi olulisemaid tegijaid. Loomu poolest õpetaja, juhtis Lauristin suurel määral juba kunagise Laari valitsuse tegemisi.
Küsimärgi all on Lauristini kunagise tudengi Indrek Kanniku (299.) pääs riigikokku.
Rahvaerakonna peasekretärina uskus Kannik, et valimisliitude keelustamine ei lähe riigikogus läbi. Eelmistel valimistel oli tema loosungiks "Parempoolsusele pole alternatiivi", nüüd leidis ta end ootamatult ühes paadis sotsiaaldemokraatidega ja räägib edumeelsetest jõududest. Kannikust võiks saada ühinenud parteide peasekretär, kuid arvatavasti ei saa tal mõõdukatele väga suurt mõju olema.
Millest aga on intellektuaalsete mõõdukatega rääkida kaitseliidu vanematekogu esimehel Enn Tartol (11.)? Mitte millestki, head tagasiteed Isamaaliitu!
"Mõra" tundmatud staarid on talunikud Jaak-Hans Kuks (4.) ja Rainis Ruusamäe (10.). Samas pole nimekirjas ühtegi meediamulli. On tuntud kultuuritegelasi, nagu kunstnik Raivo Järvi (20.), näitleja Dajan Ahmetov (31.), rezhissöör Mark Soosaar (33.) ja keeleteadlane Mart Meri (50.), presidendi poeg. Eelviimane on jalgpalliäri geenius Aivar Pohlak (303.).

Tiit Vähi
kandis end maha
Koonderakond kavatseb kuulutada oma valimisreklaamides eelkõige oma liidrite, mitte aga partei nime. Viimase väärtus on üsna alla käinud - ilmselt jääb pool erakonna fraktsioonist märtsis töötuks.
"Koonukate" valimisnimekirja koostamist on kõige rohkem mõjutanud ekspeaministri Tiit Vähi eemalejäämine. Veel detsembris oli Vähi kahevahel, kuid loobus kandideerimast pärast avaliku arvamuse uuringu tulemuste selgumist. Rahvas ei armasta teda enam. Ühtlasi näitas Vähi oma keeldumisega Mart Siimannile (1.), mis ta peaministrist arvab.
Vähi järel loobus kandideerimast ka kaitseminister Andrus Öövel.
Kuna ka koonderakond lootis, et valimisliite ei keelustata, on nimekirja valmimine veninud.
Ainult Ülo Nugis (5.) on muretsenud, kas ta on nimekirjas Ivi Eenmaast (4.) eespool. Ei ole.
Üheski teises valimisnimekirjas pole nii palju täiesti tundmatuid inimesi, kui valitsuspartei 217liikmelises hingekirjas.
Siiski liitub ka Koonderakonna nimestikuga uusi inimesi. 107. on parteitu lauljanna Anne Veski.