Autor: Madis Jürgen (27.02.2002)

Miks hakkas Mati Kebina (54), endine turuomanik, endine sporditegelane, endine ajaleheomanik ja endine miljonär talumeeste juures vargil käima.

1. Kuidas Kebina politseinikku turul surmaga ähvardas

Oli laupäev. Aasta võis olla 1994. Keskturu väravas juhtusid kokku konstaabel Jüri Pius ja turu peainsener Mati Kebina...

 

Autor: Madis Jürgen (06.03.2003)

Tallinna Keskturult said raha nii allilma ühiskassa kui ka Eesti suurima partei Keskerakonna juhtivliikmed.

Mati Kebina on tore eestimeelne inimene. Tubakavabrikust Leek virutas ta kunagi sigarette ja istus selle eest ka aastaid kinni. Aga kellel äpardusi ei juhtuks! Mati on kirglik spordi- ja loomasõber (eelistab dalmaatslasi)...

 

Autor: Tarmo Vahter (28.07.2005)

Oma naise tapmises kahtlustatav Mati Kebina on peategelase prototüüp kirjanik Olev Remsu 1999. aastal ilmunud novellis "Sponsor".

 

"Mis motiivil pidi Mati Kebina tapma oma abikaasa, kellega tal olid suhted igati korras?"

Kohus mõistis endise turujuhi Mati Kebina aastateks vangi

Harju Maakohus tunnistas täna endise turujuhi Mati Kebina (61) süüdi tapmises, kehalises väärkohtlemises, tulirelva ja tulirelva laskemoona ebaseaduslikus käitlemises ning karistas teda kokku 10 aasta 6 kuu ja 27 päeva pikkuse vangistusega.

Karistuse hulka loeti Kebina eelvangistuses viibitud aeg ning karistusaja alguseks seega 14. juuli 2005.

Oma tütre löömise episoodis 2004/2005 aastal ja 15. juulil 2005 leitud jahipüsside ja nende padrunite episoodides mõisteti Kebina õigeks.

Põhja Ringkonnaprokuratuuri esitatud süüdistuse kohaselt lõi Kebina 2004. aasta 7. augusti õhtul Tallinnas Pargi tänaval asuvas korteris tüli käigus oma abikaasale paar korda kristallvaasiga pähe, tekitades naisele eluohtlikke tervisekahjustusi. Seejärel toimetas ta naise elumärkideta keha Kivimäe sauna territooriumile, sidus kinni ja pakkis postikotti ning kilekottidesse. Naist hakati otsima sama aasta augustis, tema laip leiti umbes aasta hiljem, 2005. aasta 11. juulil Harjumaal Laagri lähedalt Tallinn-Keila raudtee-äärsest metsast. Põhja Politseiprefektuuri isikuvastaste kuritegude talituse töötajad pidasid kolm päeva pärast surnukeha avastamist Kebina kuriteos kahtlustatavana kinni.

Kebinale esitati süüdistus lisaks ka kehalises väärkohtlemises, tulirelva ja tulirelva laskemoona ebaseaduslikus käitlemises.

Kebina end üheski kuriteo episoodis süüdi ei tunnistanud.

Kohus arutas Kebina kriminaalasja perekonna ja eraelu kaitseks kinnisel istungil.

Kebinalt mõisteti välja riigituludesse sundraha 10 875 ja menetluskuludena 90 245, 20 krooni.

Kohtuotsuse peale on kohtumenetluse pooltel õigus esitada apellatsioon Tallinna Ringkonnakohtule 15 päeva jooksul, alates päevast, mil kohtuotsus on kohtumenetluse pooltele kohtus tutvumiseks kättesaadav.