Võtmesõna on praegu, jah, puutekraan, kuid lisaks ka suur QWERTY klaviatuur. Eesmärk on liikuda funktsionaalsuselt arvutile lähemale. Me kutsumegi neid telefone juba arvutiteks, sest mälu on neil palju ja protsessor on ka asjalik.


Kui tahta personaalarvutit, siis see peab taskusse mahtuma ja mobiil juba on seal. Läpakat võib küll seljakotis tassida, aga peole vms seda kaasa ei võta.


Taskuarvuti on võtmesõna.


Suurimad arendused tulevikus on kindlasti ekraani suurus ja riistvara jõudlus. Kaamera on ka oluline, kuid see jääb juba tahaplaanile. Kaamera puhul on oluline kiirus, et saaks pildistada ilma viivitusteta eri etappides.


N97st on näha, et kasutajaliides muutub tublisti, kas iga telefon hakkab olema omanäoline juba algselt või on kõigil mudelitel, hoolimata suunitlusest, sama nägu?


Soovime pakkuda kindlasti isikupärastatud lahendust ja N97 kasutajaliidesega sarnanevad kogu uue S60 operatsioonisüsteemiga tootevaliku mobiilide näod.


Kuid näod on sarnased ainult alguses. Meie arvates on see midagi fundamentaalset, et inimestel on erinevad vajadused. Keegi võib pidevalt tahta teada, mis ilm on, keegi teada, mis facebookis toimub, keegi e-posti kogu aeg näha jms. Sellest tõdemusest lähtuvalt on ekraanil kuvatavate elementide valik täiesti muudetav.


Ekraanil kuvatavate elementide ehk Widgetite jaoks on allalaadimisvõimalus, neil on süsteem, mis võimaldab neid arendada ka veebiarendustööriistadega. Ka S40 operatsioonisüsteemide seeria saab uue kasutajaliidese, kuid selle kohta ma hetkel midagi rääkida ei saa.


Kuidas muutub toodete jaotumine?



Nii nagu on olnud seni, nii ka jääb. Kui vaadata N-seeriat, siis need seadmed on mõeldud tegema kõike, neisse on mahutatud meedia, kaamera, navigatsioon, video jms.


Kui minna portfoolios madalamale, siis jäävad samuti spetsiifiliselt suunatud seeriad, nagu Xpress Music, Navigator.


Milline on ideaalne kasutajaliides?



Ei saa tulevikku nii väga avada, aga suund on näha – kogu kuvatav info on personaliseeritud.


Teise tõdemusena avastasime, et info ja meedia tarbimiseks on hea ilma täisklaviatuurita seade, aga kui tahta meedia loomises ka osaleda, siis on vaja korralikku QWERTY klaviatuuri.


Meie uuringutest tuleb välja, et üha enam hakkavad inimesed osalema meedia loomises ning ei ole pelgalt tarbijad, seega on elementaarne, et telefonil võiks võimalusel olla klaviatuur.


Kui lihtne on kasutajal uue liidesega harjuda?



Eks ikka ise peame kasutajaid harima, ning harima edasimüüjaid. Teiseks, kui toote müüme ning see kliendini jõuab, siis Nokial on eelseaded ning seadistusabid seadme isikupärastamiseks. Samuti on võimalus teha regionaalseid algseadeid


Kas kõik toredad uued lahendused ei tähenda seda, et iga tunni tagant peab telefoni laadima?


Ühe esimese uue laine mudeli N97 puhul paigaldasimegi suurima patarei, mis Nokia telefonides leidub – 1500 mAh. See  võimaldab juba poolteist päeva muusika mängimist jms. Kui pidevalt helistada, surfata, siis aku tühjeneb kindlasti kiiresti, kuid oleme sellega arvestanud.


Esmalt on küll oluline suur aku, kuid järgmine suur samm on optimeerida ekraani tööd, mis on suurim voolutarbija. Seda on võimalik näiteks automaatselt tumendada.


Kokkuvõttes on palju selliseid peeneid täiustusi, millega olukorda parandada, ja samuti oleme opti meerinud operatsioonisüsteemi, mis samuti aitab aku säilivusele kaasa.