Lotte, aga samuti tema südamesõber kass Bruno on vallutanud lugematud Eesti kodud ja laste südamed. Lotte-raamatut loetakse unejutuks. Lotte-filme vaatavad lapsed vaimustusega ja juba väiksemad kui kolmeaastased tsiteerivad tegelaste ütlusi peast. Miks just Lotte?

"Lotte on kõige heam"

Nõmme lasteaias Männimudila ei ole rühma, kus ei leviks Lotte ja Bruno pisik. Kõige pisemad, kolmeaastased mõmmid ei oska küll oma kiindumust seletada. Aga nad elavad oma kangelastele kogu hingega kaasa. Naeru ja nutuga. Ühel päeval tuli Renate koju ilma Brunota. See oli läinud vahetusse ja võõrast Brunot ta ei tahtnud. Väikese hinge jaoks oli see suur tragöödia, polnud ju õhtul sõpra enam kaissu võtta. Tol päeval aga oli Mõmmide rühmas koguni neli Brunot!

Nelja-aastaseid sipsikuid läbiks nagu sähvatus, kui küsin, kas neile Lotte meeldib. "Jaa!!!" kõlab hele häälekoor üle toa ja mulle vaatab otsa hulk õnnelikke silmapaare. "Ta on olemuselt kõige lahedam," seletab Anette. Lapsed hakkavad õhinal läbisegi rääkima. "Lotte laulab." "Bruno isa laulab nii ilusti." "Lotte õpetab meile tähti." "Lotte on kõige heam."

Viieaastaste lemmik on Lotte, rohkem kui Bruno. Lotte-film on peaaegu kõigil, paljudel ka kaisu-Lotte. Kasvatajatädi Ülle loeb iga päev unejutuks just "Leiutajateküla Lottet", mida kuulatakse hiirvaikselt. Keegi ei nihele ega nahista, nii nagu mõne muu raamatu puhul juhtub. "Miks teile Lotte meeldib," küsin. "Ta on nii sõbralik." "Sellepärast, et ta on Eestis tehtud."

Vanimaid, kuueaastaseid päkapikke on tabanud džuudovaimustus - paljuski Lotte eeskujul. "Me käime džuudotrennis," hüüavad mitu poissi. "Kui Lotte tuleks džuudosse, äkki õpetaks ta mind heidet tegema." Huvi džuudo vastu on tõesti suur, ja see ongi üks põhjus, miks päkapikkudele Lotte meeldib. Aga mitte ainult. Üks tüdruk ütleb, et Lotte ja Bruno meeldivad talle sellepärast, et nad on sõbrad. Lotte on nii popp, et tema nime kannavad ka koduloomad. Ja mitte ainult koerad. Päkapiku-rühma poiss teatab mulle, et tema kassi nimi on Lotte.

Lasteaialaste juttudest jäi kõige olulisemana kõlama headus ja sõprus. Seda hindavad ja vajavad lapsed sõltumata east kõige enam. Ilmselgelt kehastavad Lotte ja Bruno lastele ka õnnelikku kodu ja peret. "Lotte ja Bruno on emme ja issi," vastas mulle Renate.

Jalaga lüüakse ainult jalgpalli

Arvan, et Lotte maailma said luua ainult head inimesed. Janno Põldma, Heiki Ernits ja Andrus Kivirähk. Tunnen neist Ernitsat juba aastaid - ta on üks sõbralikumaid ja paremaid inimesi, keda tean. "Isegi tikutulega otsides ei leia Leiutajatekülast mitte grammigi vägivalda. Jalaga lüüakse Leiutajatekülas ainult jalgpalli. Ja rusikatega kolgitakse pannkoogitainast. Aga paha mõte ei tule kellelegi pähe seepärast, et Leiutajateküla elanike peades ei ole lihtsalt selle jaoks vaba ruumi," ütlevad Lotte loojad ise.

Lotte edu saladus näib peituvat ka selles, et tema loojad pole kunagi mõelnud, kuidas olla edukad. "Kui hakata lugude väljamõtlemisel silmas pidama väga konkreetseid sihtgruppe (saksa eelkooliealised, araabia teismelised, vene pensionärid), ei tule asjast head nahka. Oluline on, et meil endil oleks lõbus. Ja võibolla just seepärast ongi Lotte seiklusi ostetud kümnete muude riikide hulgas ka Saksamaale, Kuveiti ja Venemaale."

Lotte lood pole vanainimeselikult õpetavad - hea laps ei tee seda või toda. Sellist headust lapsed ei taha, hea olla tähendab neile hoopis muud. "Leiutajatekülas on nii, et igal lapsel on kohustus päeva jooksul vähemalt üks kord jonnida. Lastele see meeldib väga ja nad ootavad kannatamatult, millal jonnimise kellaaeg kätte jõuab. Kõigepealt treenivad lapsed röökimisega oma häälepaelu. Seejärel vehivad usinasti käte ja jalgadega - ja musklid muudkui kasvavad. Ja lõpuks lippavad nad suure tamme alla, kus reisikohvris mõnusasti pikutav rännukoer Klaus neid juba ootab. Korralikult jonninud lapsed istuvad ümber Klausi kohvri ja kuulavad tema arvukaid uskumatuid rännulugusid.

On ju ilmselge, et niisugused lapsed on kogu aeg head."

Et selline maailm on lastele väga-väga oma, näitavad ka Lotte tooteid müüva Mosaici müüginumbrid. Turundusjuhi Maria Britikovski sõnul on alates 2007. aasta aprillist müüdud üle 174 000 Lotte-toote. Kusjuures Lotte ja Bruno nukke on ostetud üle 45 000. Bruno jõudis poodidesse mullu jõuludeks ja kõik 3500 nukku kadusid paari kuuga. "Me ei osanud prognoosida, et peaaegu iga laps soovib Lotte kõrvale ka Brunot."

Niisiis on Lotte ja tema sõprade edu olnud suurem, kui osati arvata. Nüüd, kui see on kõigile selge, tuleb Lotte loojaile pakkumisi uksest ja aknast. Kõik tahavad Lotte pealt teenida. Vastus on sageli ei - Lotte pole solkimiseks. 

"Oleme arvamusel, et Lotte nime sobivad kandma vaid need tooted, mille kiidaksid heaks Lotte ja tema sõbrad.

Näiteks Lottele meeldib süüa pannkooke ja seepärast on olemas ka Lotte pannkoogijahu. Tahame, et Lotte tooted ­oleksid originaalsed, turvalised ja kasulikud."

Kõik arvavad teadvat, mida laps tahab. Tegelikult mõistavad seda vaid üksikud. Selles peitubki Lotte edu saladus.

Lotte-film ergutab lapsi energiliselt elama

  • Ameerika laste hulgas aastakümneid populaarsena püsinud "Sesame Streeti" hakati 1960ndail tegema otseselt laste- ja kognitiivpsühholoogide vahetu ja pideva abiga. Lähtuti asjaolust, et selleks, et lapsele filmis midagi õpetada, tuleb tema tähelepanu köita. Iga filmilõigu puhul prooviti läbi, kas ja kuivõrd see lapse pilku haarab ja miks. 
  • Selgusid mitmed asjad, mis võivad aidata seletada ka Lotte-filmi menu. Kuigi arvatakse, et lapsi köidavad eriti valgus- ja heliefektid, selgus, et lapse huvi püsimiseks on tarvis, et ta toimuvast aru saaks. Lotte filmis räägitakse selgelt, lühilausetega, pause tehes. 
  • Sõbraliku ja reipa Lotte ettevõtmised sisendavad lapsele üldinimlikke väärtusi, õpetavad vahet tegema hea (sõprus, ausus) ja halva vahel. Lotte-film ergutab lapsi energiliselt elama, sporti tegema, süvendab saavutusvajaduse kasvu.  

Tartu ülikooli psühholoogiaprofessor Tiia Tulviste

Mis on Lottes ja tema sõprades erilist?

Lotte filmide loojad Janno Põldma ja Heiki Ernits:

Kui Lottelt seda küsida, siis arvab ta, et tal on hullupööra vedanud. Kõigepealt see, et ta elab väikses hubases külakeses suure mere ääres, kus igas majas elab vähemalt üks leiutaja. Kui sul midagi on vaja, näiteks raadiot, siis ei pea sa sõitma maailma teise otsa. Siis on tal maailma parimad isa ja ema. Isa Oskar on Leiutajateküla parim leiutaja. Ema Anna teeb jälle kõige maitsvamaid pannkooke. Ja siis maailma parimad sõbrad - Bruno ja Albert. No missugune laps ei tahaks elada niisuguses maailmas?