2003. aasta parlamendivalimiste võitmise järel oleks võinud Reinsalust saada uus riigikogu esimees. Kuid oma noorust häbenevad Äraostmatud ei julgenud teda sinna panna ja lükkasid pukki poliitikas kogenematu akadeemik Ene Ergma.


Reinsalu nägi võimalust eneseteostuseks Brüsselis europarlamendis. Ta alustas kampaaniat 24. veebruaril 2004, ilmudes presidendi vastuvõtule koos helesinises kleidis Carmen Kassiga.


Järgmise päeva Õhtuleht küsis: “Carmen ja Urmas – uus kuum paar?”. Isegi tuntud politoloog Rein Toomla Tartu ülikoolist imestas: “Äkki nad abielluvad? Järsku nad käivad?”


Et Toomla eksis, selgus paari päeva pärast. Res Publica noorteorganisatsioon avaldas soovi näha 25aastast miljonärist modelli europarlamendis. Peagi ilmus Res Publica siselisti Kassi allkirja kandev läkitus.


“Astun poliitikasse, sest tahan, et Eesti saaks suurriigiks,” kirjutas Kass või kes iganes selle teksti tema eest koostas.


“Kui see pole ka võimalik territooriumi ega rahvaarvu poolest, siis vaimult ikkagi. Tähtis on uskuda, et iga eestlane võib tõusta maailma tippu. Ajagem oma asja maailmas sama väärikalt kui vägevaimad suurrahvad.”


Kass hüppas poliitikasse Res Publicale kriitilisel ajal. Aasta eest riigis võimu haaranud partei vaevles mitmendat kuud kriisis ning kaotas toetuse poolest juba Keskerakonnale.


Väljapääsuks pidi saama ülivõimas esinemine eurovalimistel, mis oleks andnud Brüsselis kolm kohta.


Kampaania “Murrame läbi!” kuulutati välja Tallinna sadama D-terminalis toimunud galal, kuhu Tartust ja Pärnust veeti parteilasi kohale eribussidega.


Esikandidaat Reinsalu lubas kaitsta Brüsselis kartmatult Eesti huvisid: “Me kehtestame ennast riigina, kelle sõnal on kaalu.”


Pärast kõnesid mindi üle tee Poseidoni pubisse. Partei tegi välja suupisteid ja õlut. Muide, veidi hiljem korraldas Pes Publica Pärnus alkoholismivastase luulevõistluse “Kärakale vemmalt”.


Algas pöörane valimiskampaania. Tallinnas katsid majade seinu tohutu suured Reinsalu plakatid.


Tema peamise konkurendi Toomas Hendrik Ilvese kohta levitas Res Publica fotot, kus tulevane president kandis kaabut ja pahvis sigarit nagu mafiooso.


Keskerakondlane Mart Viisitamm aga avas oma veebiküljel arvutimängu, kus sai tappa Reinsalu peaga putukaid. Kui leiva poole jooksvale sitikale pihta said, pritsis ekraanil verd.


Tekkis ka ootamatuid tõrkeid. Järva Teataja paljastas, et hoolimata ­Kassi jutust pole tal keskharidust. Res Publica keskkontor koostas seepeale juhendi, mida vastata inimestele, kes räägivad, et “mis erakond te olete, kui teie nimekirjas kandideerib keskhariduseta Carmen Kass”.


Pirtsutajatel soovitati valida teaduskraadiga inimest, nagu Ene Ergmat.


Brüsselist tuli Res Publica kandidaate üle vaatama Europarlamendi parempoolsete fraktsiooni juht Hans-Gert ­Pöttering. Tallinnast lahkudes vangutasid sakslased pead.


“Jumal, ma ei kujuta ette, kuidas te hakkate Brüsselis läbi murdma, kui Eestile kuulub Europarlamendi saadikukohtadest 0,8 protsenti!” imestas üks Pötteringi saatja.


Valimispäeva, 13 . juuni hommikul käis Reinsalu Kaarli kirikus pühapäevasel jumalateenistusel.


Seejärel poseeris ta fotograafi lõbustamiseks Rahva Raamatu kauplustes selliste teostega nagu “Munatoite”, “Loomade käitumine” ja “Läinuks ajalugu teisiti”.


Õhtul kogunesid respublikaanid Viru tänava McDonald’si peal Kolum­bus Krisostomuse pubis. Raha oli läbi, enam midagi tasuta ei jagatud. 50kroonise pileti eest sai natuke süüa ja klaasi veini või toobi õlut.


Kavas oli “kandidaatide patsutamine” ja laul “Lõpupidu”, kuhu kuulusid read:

“Et üheskoos hüüda saaks “murdsime läbi”,

Et sotse saaks kiruda, olgu neil häbi!”


Valimistulemused venitasid peaminister Juhan Partsi näo pikaks. Hääletamas käis vähem kui 27 protsenti valijatest.


Reinsalu sai ligi 5000 häält. Tema poolt pidevalt rünnatud Toomas ­Hendrik Ilves seevastu üle 76 000 hääle, tuues sotsidele Brüsselis kolm kohta.


Ülejäänud saadikukohad  jagasid omavahel Keskerakond, Reform ja Isamaaliit. Res Publica ei saanud midagi, jäädes häälte arvult alla isegi Rahvaliidule.


Reinsalu talus lüüasaamist mehiselt, öeldes: “Üks on selge – rahva hääl on jumala hääl.”


Res Publica listis puhkes järgnevatel päevadel äge arutelu. Paljude parteilaste jaoks saabus suu puhtaks rääkimise aeg.


Väikeettevõtja Karoli Hinriks: “Ma olen pahane. Mulle ei meeldinud meie erakonna kampaania. See oli agressiivne, vastikust ja vastumeelsust tekitav.”


Ene Künnap Lastevanemate liidust arvas, et äkki oli reklaam tehtud meelega Res Publica põhja laskmiseks: “See oli tõepoolest jõle.”


Lõuna-Eesti kooliõpetaja Kristo ­Hainsoo pidas Carmen Kassi kaasamist veaks: “Ehk oleks tunduvalt parema tulemuse andnud Juhan Partsi kassi kaasamine mõnes humoorikas klipis.”


Noorliige Mihhail Solovjov Narvast: “Kõik raha läks reklaami peale ja see tüüdas ära! Võiks raha otstarbekalt raisata!”


Rootsieestlasest füüsik Tõive ­Kivikas: “Sõnumid “Vali kord”, “Võta võim” ja “Meie murrame läbi” tuleb kiires korras välja vahetada. Sõnumid on toored, teravad ja paljastavad poliitiku oma isiklikku agendat. Kui need sõnumid on tõepoolest Res Publica visioon, siis ei ole Res Publical mingit kohta Eesti poliitilises maastikus.”


Olev Tähiste: “Kassi lülitamine nimekirja oli täislollus, nagu ei teataks, kuidas eestlased hindavad harimatuid juhurikkaid. Miljonid kulutati valimiskampaaniale ja ei midagi. Mina, kui ma olnuks organisaatori rollis, oleks endale kuuli pähe lasknud.”


Eva Nõulik: “Asi ei ole ju ainult ebaõnnestunud valimiskampaanias ja nutuses tulemuses. Kogu süsteem on ehitatud üles valedel eesmärkidel.”


Kanada väliseestlane Veljo Kalep soovitas moodustada ainult üle 50aastastest inimestest koosneva Päästekomitee.


Sotsioloog Ülo Vooglaid: “Arvan, et poistel on vesi ahjus. Nüüd oleks vaja täispööretel edasi liikuda.


Ei mingit allaandmist! Ei mingeid kompromisse Äraostmatutega! Erakonna säilimise eelduseks on usalduse taastamine. Seoses sellega on vajalik Äraostmatute lahkumine aktiivsest poliitikast ja vabandamine rahva ees.”


Reinsalu loobus kaks nädalat pärast eurovalimisi Res Publica volikogu esimehe ameti st. Partsi valitsus lagunes vähem kui aasta pärast.


Partei maksis tulemuseta kampaania eest 6,4 miljonit krooni. Sellele lisandus Carmen Kassi 1,3 miljoni kroonine isikukampaania.


Kokku ligi kaheksa miljonit krooni maha visatud raha tekitas ühiskonnas tugeva mürgituse. Pärast tuliseid vaidlusi keelas riigikogu 2005. aastal valimiste eel igasuguse poliitilise välireklaami.


Keelu autor oli Urmas Reinsalu. Nurjunud valimiskampaania kiuste saavutas ta tulemuse, mis dikteerib tänaseni Eesti poliitikat.
2004: Mida Urmas Reinsalu lubas?
“Murrame läbi!” tähendab, et me ei kuula alandlikult suurriikide käske nagu sotsid. Me rajame endale tee kõigi otsustajate juurde, me sunnime endaga arvestama.

Me julgeme valjusti öelda, et Euroopa jäägu eurooplastele, ning nõuame väga konservatiivset sisserännupoliitikat. Me murrame Euroopa sinisilmsuse Venemaa suhtes.

Me tõkestame massikultuuri pealetungi, Hollywoodi diktaat massimeedias peab lõppema.
2009: Mida UrmasReinsalu nüüd arvab?

;Miks Res Publica kampaania 2004 läbi kukkus?

;Tagasi vaadates oli kampaanias palju nooruslikku bravuuri. Ju see;ehmatas. Inimesed ei saanud meist enam aru. Jäi mulje, et me kujutame;Eestit ette konflikte otsiva riigina.

Kas kulutatud 8 miljonist kroonist kahju ei ole?

;See oli Res Publica kooliraha, et liiga enesekindel ei tohi olla.;Tasakaalukust ja küpsust hindavad eesti inimesed rohkem. See võib;korduda mõne parteiga ka nendel eurovalimistel.