Kümmekond aastat tagasi tegi ta Kaia Kanepile Pullapääl kaks aastat jõutrenni. 

“Kaia oli kiitsakas pikk tüdruk, 175–180 vahel. Mina tegin talle kulturismi ja kasvatasin talle lihased. Minu juures käis ta – ma ei mäletagi täpselt, mis need aastad olid, sajandivahetuse paiku see oli.” 

Jõutreeningut ei olnud Kaia seni teinud, kuid Kaia isa Jaak arvas, et ­õdedele ­Williamsitele vastu saamiseks peab Kaia olema tugev. Ülo oli lähedalt ­võtta – ta oli Kaia õe poiss-sõbra isa – nii see asi algas.

Trenn oli kolm korda nädalas, korraga tund-poolteist. Isa-ema tõid tüdruku autoga Haapsalust Pullapääle trenni. Raud muudkui kolises ja Kaia lihas kasvas.

Ülo: “No ta läks mul selle ajaga kolm korda võimsamaks. Enne surus rinnalt 25 kilo, pärast 70. Ta hakkas ikka püsti seisma ja sai lihase peale! Käed, jalad, küljed, ja selg ja triitsepsid, biitsepsid – et inimene oleks tugev.”

Kaia tollasele treenerile Tiit ­Kivistikule oli suur jõutrenn vastumeelt. Tema meelest poleks pidanud füüsisele nii suurt rõhku panema. Aga Jaak arvas teisiti 

“Spordis võidab see, kes on tugev!” räägib Ülo. “Võistlusplatsil ei saa olla nii, et värvid huuled ära ja lähed platsile, parfüüm käib üle väljaku. Seal pead olema nagu piksenool, mis lööb teisest läbi. Sa lihtsalt peksad puruks teise!”

Nii see on. 

“Sa pead teise ära petma. Vaatad siia, lööd sinna. Sa pead lööma nii, et vastane ei saa vastu võtta! Seda loota, et ootad, millal vastane eksib – see pole võistlus! Aga esimene asi on jõud!”

Miks vahetab Kaia nii palju treenereid?

Ülo seisab mõtlikult oma maalide vahel – Eri Klas, Rooma paavst, Lurich, Evelin Ilves.  “Eks ta ole – minnakse nipsakaks ja tähtsaks… Mind ta kuulas. Juttugi ei olnud, et ei tee või midagi!”

Ülo räägib, et sportlane peab olema madalam kui muru ja kuulama, mida treener ütleb, ja treenerisse ja treeningusse peab suhtuma tõsiselt. “Sest võistlustel sa ju ei õpi enam tennisemängu. Võistlus on juba eksam! Võistlusel sa näitad, mida sa oskad!”

Kaia tegemisi hästi teadvad inimesed peavad aastate tagust tohutut jõutreeningut ebaprofessionaalseks. Nagu nad peavad ebaprofessionaalseks loobumist argentiinlasest treenerist Giacopellist, kes 2008. aastal Kaia liistule tõmbas, tööle pani, talle porgandit ja kapsast söötis ja ta WTA edetabelis kõvasti edasi viis.

Helistan mehele, kes sportlaste hingeelu hästi tunneb. Mul on kolm küsimust. “Mida sa teeksid, kui sa oleksid Kaia Kanepi isa?”

Tuntud spordiasjatundja hingab torus kuuldavalt ja palub jumalakeeli, et ma tema nime lehte ei paneks.

“Kui isa hakkab enda täitmata unistusi lapse pea teostama, on see hull variant.” Paus. “Ainult üks asi võib sellest hullem olla – kui ennast hakkab tõestama ka ema!”

“Kas Kaia võiks tõusta esikümnesse?”

Siin pole pikka arupidamist. “Neid, kes jõuavad spordis absoluutsesse tippu, iseloomustab a) ülim egoism ja b) kontsentratsioon eesmärgile. Aga on veel kolmaski asi, ilma mille­ta ei saavuta  – võime enda tegemisi kõrvalt vaadata.” 

Niisiis – kas jõuab?

“Ilma psüühilise kriisita, mida elatakse läbi iseenda sees, ei muutu siin midagi. Absoluutsesse tippu ­kuuluvad inimesed on võimelised ohverdama oma elu, tervise, ei-tea-mis-kõik, et kuskil maakera tundmatus paigas võiduga välja tulla.” 

“Ja kust leida raha, kust leida treener?” 

“Treener võib sul olla maailma parim. (Mu vestluskaaslane läheb hoogu.) Ja mänedžer olgu või Eesti president, aga kui eetilised kokkulepped, mis sportlane iseendaga on teinud, ei toimi…

Suss, toss ja tennisereket on teisejärguline. Kõik, mida saab osta, on odavalt käes. See, mis maksab, on su enda sees. Osta seda ei saa.”

Tuntud sportlastetundja on liikluskeerises, me lõpetame kõne. 

Päev hiljem helistab mulle Ülo Pandiverest ja uurib, kas ma ei tahaks kulturismi hakata tegema, et vaim virge püsiks, ja et oleks toonust. Tema koostaks programmi.

Miks mitte. 

Kaia Kanepi treenerid


;Tiit Kivistik
2001–2003

? Kaia võidab 2001 French Openi noorteturniiri.

? 13 nädalat on ta maailma noorte 

edetabeli juht.

n Kivistikust loobutakse Kaia isa initsiatiivil, et kaasata välismaa treenereid.

Andrei Luzgin
2004–2007

? Luzgin muudab Kaia mängu aktiivsemaks ja kiiremaks. 

? Luzgini kõrval treenivad Kaiat rootslastest treenerid. 

? Kaia pääseb WTA sarja finaali.

? Kaia räägib intervjuudes, et enne ei lõpeta, kui saab maailma esireketiks.

Fredrik Loven, Magnus Larsson*
2007–2008

? Loven ei meeldi Kaiale. Ta teeb otsuse loobuda Lovenist kellegagi konsulteerimata. Larssoniga töötab ta paar kuud kauem. 

? Larsson vabastatakse treeneriametist telefoni teel.

? Meil ei olnud Kaiaga mingeid probleeme, rõhutab solvunud Larsson hiljem ajakirjanduses. 

Pablo Giacopelli
Veebruar 2008 – september 2008

? Treener Giacopelli oli Jumala ime, kiidab Kaia aprillis 2008. 

? Giacopelli tõmbab Kaia liistule, jälgib toitumist, paneb aluse Kaia tõusule. Kaia pääseb French Openil veerandfinaali ja teeb plaane, et 2009. aastal on ta maailma esikümnes.

? Olümpiamängudel Pekingis pääseb Kaia augustis 2008 veerandfinaali.

? Pärast olümpiat lastakse Giacopelli päevapealt lahti. Pablo Giacopelli ise kirjeldab vallandamisele eelnenud päeva, mis oli “täiuslik nii tenniseplatsil kui väljaspool seda. Küsisin hommikul Kaialt, kas ta on õnnelik, ning ta vaatas mulle silma ja tunnistas, et on isegi väga õnnelik.”

?Pekingist koju jõudes räägib Kaia, et “õnneks on treenerit kergem leida kui boyfriend’i!”. Ajakirjandus kirjutab, et siin taga on isa. 

Luca Appino
November 2008 – juuli 2009

? 2009. aasta veebruaris alistab Kaia Dubai turniiril maailma kolmanda asetusega Jelena Jankovici. Mais-juunis 2009 algab Kaia allaminek – ta kaotab ridamisi turniire juba avaringis.

? Appinost loobutakse juulis, põhjendusena tuuakse Appino hõivatust pereringis.

Mait Künnap
November 2009 – jaanuar 2010

? Mait Künnap juhendab Kaiat vaid mõne kuu.

? Jaanuari viimastel päevadel teatavad peasponsor Enn Pant ja treener Mait Künnap, et Kaiaga enam ei jätka. 

? Kaia on nimetanud lahkumineku põhjusena erimeelsusi treeningmetoodikas.

Fotod Valdo Randpere, Raigo Pajula / Epl, Joosep Martinson / Epl, Veiko Lõugas, Vallo Kruuser, Tairo Lutter / Õhtuleht