1)     Nimekirju pole seinal. 22st valimisjaoskonnast, kus käisime, polnud neljas nimekirju nähtaval. Neis on lood seega väga halvad. Ühes jaoskonnas öeldi mulle konkreetselt: aga milleks, Jedinaja Rossija kandidaat on ju Medvedev. Tegelikult on ju 7 partei peale kokku 59 kandidaati! Samas, viies jaoskonnas oli kõik suurepärases korras, võib panna hinde „väga hea”. Näiteks, kui seal ikka keegi mitmekesi kabiini trügis, tuli tädi ja ütles „nelzja”.

2)     Valimissedelist tehakse pilti. Algul vaatasin, et mõned inimesed lähevad, telefon käes, kabiini, aga mingit rääkimist kuulda ei ole. Siis nägin ise, kuidas inimene tegi valimissedelist foto. Kellele ta seda näitama peab?

3)     Mõnda jaoskonda ei tahetud sisse lasta, korduvalt takistati meie kui vaatlejate ligipääsu jaoskonda üldse. Valimiskomisjoni esimehe Tšurovi allkirjaga tõend justkui ei loekski! Ühes jaoskonnas küsiti Jedinaja Rossija kirjalikku luba! Mis ei tähenda muidugi, et ma alla andsin. Ikka sai sisse tungitud.

4)     Palju on sellist, mis pole otseselt rikkumine, pigem selline ehtvenelik korralagedus. Kuigi nii ei tohiks päris olla. Näiteks trügitakse mitmekesi kabiini. Kui vanur kahe lapsega seda teeb, hea küll, aga kui see toimub pidevalt, siis mitte.

5)     Valimissedeleid täidetakse, kus juhtub — aknalaual, taburetil jne, aga mitte valimiskabiinis.

6)     Kabiinide kardinad ulatuvad minu silmadest vööni — see tähendab, need ei varja suurt midagi.

Kes võidab?

Kokku võttes: usun, et ma ei pea oma pintsakut ära sööma — TV3-le sai lubatud, et kui Jedinaja Rosssija ei võida, söön pintsaku ära. Mis veel — näiteks helistati mulle Kaasanist ja teatati, et seal oli aktiivsus kõigest 30%.  Arvan, et valimisaktiivsus tõuseb just enne lõppu. Teadagi kuhu suunas.

---------------------------------------------------

VAREM:

Muidu aga meenutas üldmiljöö Raidile Nõukogude aega: reibas tantsumuusika ja puhvetid. „Ühes puhvetis müüdi lisaks saiakestele ja mänguasjadele ka tantsivat näärimehe mütsi. Väino Linde sai endale näärivana-näolise stressipalli,” pajatas Raid.

ETV ei saanud luba valimisi täna filmida, Raidi andmeil toodi muuhulgas põhjenduseks, et ETV taotlust “ei jõutud läbi vaadata”. Taotlus anti sisse üle kuu aja tagasi, nagu seaduses ette nähtud.

Oma Facebooki küljel kirjutas Raid: „Väärib tähelepanu, et siin on rääkivad valimiskastid. Kui riigialam väljub oma bülletääniga kardina tagant, kus nad harrastavad veeta aega mitmekesi (otsene rikkumine), ja suunduvad valimiskasti ette, tervitab see neid lennujaama dispetšeri häälega ja ütleb, et tal on hea meel. Kui sedel on kasti lastud, tänab valimiskast valijat viisakalt valiku sooritamise eest. Sihukest tehnoloogiat pole varem näinud. Pastaka peale on muuseas kirjutatud “Instrument dlja golosovanija”.

Raid kutsus kõiki üles jälgima gazeta.ru (mille vaatlejad ei saanud vaatlemisluba) valimisrikkumiste kaarti, mille leiate aadressilt http://www.kartanarusheniy.ru/

Valimisjaoskonnad on Moskva aja järgi siin avatud 8-20, Eesti aja järgi niisiis 6-18.