Veebruari algul saatis Tallinna linnavalitsus välisministeeriumile kirja, küsides ettenähtud kooskõlastust Hiina saatkonna kasutuses oleva kinnistu uuele detailplaneeringule. Hiinlased kavandavad Narva mnt 98 aadressile saatkonnahoone juurdeehitust ja abihooneid - kokku tervelt nelja maja.

Nädalapäevad hiljem vastas välisministeeriumi kantsler Priit Kolbre lakooniliselt, et ministeerium ei kooskõlasta Põldme Arhitektuur OÜ koostatud planeeringut.

Märtsi algul saatis välisminister Kristiina Ojulandi värske parteikaaslane Tallinna uus abilinnapea Peep Aaviksoo järjekordse kirja, paludes ministeeriumilt põhjendust. Kooskõlastuse mitteandmise puhul tahaks linnavalitsus teada, kas selle alus on seadus, leping või muu õigusakt. Uut vastust pole Islandi väljakult veel teele läinud.

Välisministeerium ei anna kinnisvaravaidluse kohta Hiinaga ametlikke kommentaare. Ekspressi andmetel lähtub välisametkond aga rahvusvahelisest tavast, et selliseid küsimusi lahendavad riigid pariteetsuse alusel. Siiski on hiinlastele Tallinnas varem korduvalt vastu tuldud – neil on näiteks mahukas eraldi kaubandusesindus.

Eesti saatkond Pekingis on praegu majutatud hotelli, paremate ruumide hankimine aga sõltub suuresti Hiina kohalike võimude heatahtlikkusest.