Meie peres pole ühtki lõokest – kõik on öökullid. Kaheaastane poeg Paul ongi meie äratuskell: tõuseb esimesena ja ajab ka minu üles.

Ma võin vabalt töötada kell kaks öösel, aga kell seitse hommikul suudan midagi ära teha ainult siis, kui polegi vahepeal magama läinud. Ma olen kogu elu mängude alal tegutsenud ja see kipub ikka õhtune töö olema. Hulk aastaid olin ka DJ, mis on puha öötöö – aga see oli hirmus kurnav. Aastast 2004, kui minu mäng “Power Grid” sai suureks müügihitiks, tegelen ainult sellega, mida armastan – lauamängude väljamõtlemisega.

Pärast hommikusööki, kui laps on lastesõime viidud, ongi parim aeg mängu kallal nokitseda. Parimal juhul sünnib uue lauamängu idee üheskoos tema toimemehaanikaga. Kui mehaanika on leitud, tuleb klõpsti! umbes minuti jooksul ka mõte, millest mäng võiks jutustada.

Reede-projekt on mul kestnud neli aastat. Selle ajaga olen kolm mängu valmis saanud. Esialgu uurisin kõike, mis reedese päeva kohta käib: 13. kuupäeva ebausk, Robinsoni sõber ja muu selline. Siis meenus Must Reede ja börsikrahh ning sellest sündis börsimäng “Black Friday”. Teises mängus, “Friday”, kehastub mängija Robinsoni kaaslaseks ja aitab tal üksikul saarel ellu jääda. Sel ajal olin ma värskelt isaks saanud ja avastasin, et beebiga elamisse ei saa niisama lihtsalt sõpru mängima kutsuda. Seepärast on see mäng mõeldud ühele mängijale. Kolmas mäng ilmus sel aastal ja ta nimi on “Fremde Federn” (“Võõrad suled”). Võtsin ette kümme kõige menukamat lauamängu ja näppasin neist kõigist mingi idee. Kokku sai poliitikateemaline mäng. Teema on sinna küll natuke kunstlikult “peale kleebitud”, aga pole viga, nii on see paljudel menukatel mängudel.

Järgmine reede-mäng on ka juba välja mõeldud. Selles jagatakse snäkke, mida sõbrad mängukõrvaseks kaasa võtavad. Mäng käibki kommide, küpsiste ja muude suupistetega.

Kui laps õhtul koju tagasi jõuab, ei tule töötegemisest enam midagi välja. Siis mängin temaga ja tavaliselt teen reede õhtul ka ise perele süüa. Öine aeg, kui Paul juba magab, on jälle hea blogimiseks ja päevaste mõtete kirjapanekuks.

Sageli küsitakse, mis värk mul rohelise värviga on. Lauamängurid on sedasorti rahvas, kes kipub oma lemmikvärvis väga kinni olema. Kui karp avatakse, krabab keegi kohe oma lemmikvärvi ära. Mõni võtab isegi mänguõhtule oma täringud kaasa, sest minu omad pole näiteks piisavalt kollased. Aga mulle meeldib roheline. Kui aastaid tagasi hakkasin oma firmale tunnusvärvi valima, laitis mu toonane tüdruk rohelise maha. Aga siis läksime lahku ja ma sain end vabalt roheliseks võõbata. Nüüd olen juba 23 aastat seda karva!”Friedemann FrieseSündinud 5. juunil 1970

Lõpetanud Bremeni ülikooli matemaatikuna

Mängufirma 2F-Spiele asutaja ja omanik

Tuntumaid lauamänge: Funkenschlag/Power Grid, Fast Flowing Forest Fellers, Fauna, Fürstenfeld, Black Friday, Friday, Fremde Federn/Copycat.Elu ühes päevas... on rubriik, milles väärikad tegelased räägivad, kuidas näeb välja nende päev.