Eestis MTV Nordicus ja Nelonenil hilistel õhtutundidel nähtav “Jackass” koosneb sketšidest, kus valukuningas Johnny Knoxville ja tema trash-kaskadööridest kompanjonid teevad trikke. Haigeid ja haiget tegevaid, ka eluohtlikke, võikaid, öökima ajavaid ja pahaaimamatuid inimesi lollitavaid trikke. Et saaks pulli.

Nad lasevad spordipoes profipoksijatel end peksta. Nad ripuvad, peekoniviilud keha külge seotud, köie otsas, mis on tõmmatud üle alligaatorite basseini. Nad kihutavad vanuriks maskeerituna motoriseeritud ratastoolil keset elavat liiklust. Nad sõidavad kõikvõimalikel liikuritel alla kõige ohtlikumatest paikadest. Nad lasevad endale pipragaasi näkku. Nad suplevad väljaheidetes. Nad kusevad lumme ja söövad tekkivat kollast ollust nagu jäätist. Nad söövad sisse omleti koostisained (juust, paprika, piim, jahu, munad jne), oksendavad “taina” välja, praevad selle ja söövad uuesti ära.

Tulemus on tihti veri, hiiglaslikud sinikad ja marrastused, õmblused, meelemärkuse kaotamine, oksendamine (ei ole harvad juhud, kui mõni kaameramees võttel öökma hakkab ning loomulikult seda filmib), kuid enamikul juhtudel siiski – kui just Jackass'itiim ise mõnest paugust surmvaikseks ei ehmata – hüsteeriline, tõrrepõhjast tulev lakkamatu naer.

Ja koos jackassidega hirnub terve maailm. Komöödia “Jackass: The Movie” teenis USAs esilinastuse nädalal 317, 8 miljonit krooni. Kuigi produtsendid lükkasid filmi kinno kui underground-teose. Kuigi see on alla 18 aasta keelatud. Kuigi rõhuva enamiku publikust moodustas üsna piiratud sihtrühm - 17-24aastased mehepojad.

MTV hittsaate eeskujul sündis igas maailma urkas sarnaseid teleprojekte. Noorukid kopeerisid varmalt Jackassi trikke. Bostoni haigla reanimatsiooniosakonda viidi 13aastane kutt, kes üritas koos sõpradega järele teha manöövrit, kus liha grilliti bensiiniga üle valatud ja põlema pandud inimese kohal. Ehk olete isegi postkastist leidnud videoklipi, kus trullakas poiss sõidab pealtvaatajate ees rattaga alla Toomemäe treppidest ja lendab peaga vastu betoonäärist?

Iga saate ees ja taga jooksvad hoiatused “Palun ärge tehke seda kodus!!!” mõjuvad uljastele noortele sütitavalt nagu keelud ikka. Valveta ja omakeski jäänud poisid on ju alati lollusi teinud. Ka kurvalt lõppenuid. Jackassidel tuli lihtsalt mõte idiootsused räigeks tempida, üles filmida, maha müüa ja teenida nii miljoneid dollareid.

"Jackass" pole midagi uut

Aegade algusest kuulub rändtsirkusesse ka friikide (siiami kaksikud, klaasisööjad jne) toake. Isegi Nõukogude ajakirjandusest meenub pilt, kus nööpnõeltel lebavale fakiirile on peale sõitnud veoauto. Ka see saade on klounaad, ainult et osalised ripuvad invaliidsusohus ja surmasuus. 

Sama jäle on rockfestivalidel esinev Jimmy Rose Side Circus. Läbi peenise aetud konksude otsas tõstetakse telliskivi ja pumbatakse tabascot nina kaudu makku. Või vaadake Guinnessi rekordeid...

Ja kindlasti on "Jackass" sarnane kaasaegsele kunstile, mis üritab šokeerida. Näiteks Tallinnaski esinenud zoofiil ja meedialemmik Oleg Kulik jooksis ühes oma kuulsamas meistriteoses tänaval alasti ringi nagu koer – neljakäpukil, haukudes, möödujaid hammustades ja jalga tõstes.

Jaan Toomik uisutas asfaldil alasti, sidus ühe mehe genitaale pidi köie otsa vingerdama ja kakas ise purki. See mees on Jackass!

Kindlasti jätkab "Jackass" nn dumb-kultuuri. See on ajuvabadust ja vägivalda upitav meelelahutus, mille vanemad on Beavis & Butthead ja vanaisa ilmselt Homer Simpson. Hiljem tulid pöörased multifilmid “Ren ja Stimpy”ja “South Park”. Kui jooniskangelaste tükkideks rebimisest väheks jäi, tekkisid telesse masohhismist pulbitsevad elusad koomikud, kes piinasid ennast või teisi päriselt: Tom Green, Chris Morris, Andy Dick, Trigger Happy, ka Ali G ja Esto TV, jne. Üheksaliikmeline "Jackassi" tiim näib olevat võtnud eesmärgiks võita Darwini auhind, mis antakse aasta kõige idiootsema surma eest.

Samuti on Jackassi koostisosadeks vana hea "Varjatud kaamera", Austraalia Krokodillimees ning ratta- ja rulapoodides leiduvad trikivideod. Jackass sündis just skeiterite ajakirja Big Brother Magazine juures ning pool hullust meeskonnast on endised rulamehed ehk professionaalsed kukkujad.

Kõige rokenrollim asi planeedil

"Jackassi" filmis paneb üks kangelane oma vanemate magamistoas, kui nood magavad, plahvatama korraliku ilutulestikupatarei. See, mis meeldib noorukitele, on nende vanematele ikka sutsu ebameeldiv.

Seeläbi on "Jackass" praegu kõige rokenrollim asi maailmas. See käib vanematele närvidele, on nende jaoks arusaamatu, labane, jälk, häbiväärne, mõttetu ajaraiskamine ning nüüd veel ka eluohtlik. "Jackass" õõvastab arvatavasti neidki lapsevanemaid, kes ise on vanad punkarid, hevi-inimesed või reivarid. Ekstreemsport on jackassinduse kõrval male.

Tee-Seda-Ise (inglise k Do-It-Yourself) on "Jackassi" puhul väga oluline. Leegiheitja, mobiilse välikäimla või järsu künka teemal võib igaüks fantaasial vabalt lennata lasta. Ning kõige huvitavam küsimus on: mida järgmiseks?