Jaapani mobiiliimed
Jaapani mobiilhiid NTT DoCoMo tõi Euroopasse vaatamiseks oma uusimaid teenuseid ja toodete kon­tseptsioone. Euroopast tehnoloogiliselt endiselt ees oleva DoCoMo tooted annavad aimu sellest, milline näeb meie mobiilimaailm välja mõne aasta pärast.

TELEFON KURTIDELE: NTT DoCoMo tutvustas Barcelonas peamiselt vaegkuuljatele mõeldud telefoni, mida saavad mürarikkas keskkonnas kasutada ka normaal­se kuulmisega inimesed. Telefonikõne kuulamiseks surud telefonitoru otsaette ning heli liigub kolju mikrovõnkumise kaudu sisekõrva.

LÜLITA VARASTATUD TELEFON VÄLJA: NTT DoCoMo pakub Jaapanis GPSiga varustatud telefoni omanikele mitmeid turvateenuseid. Kui oled oma telefoni mobiilioperaatori juures registreerinud ning kaotad aparaadi või see varastatakse, siis saad arvuti kaudu või operaatorile helistades mitte ainult telefoni sulgeda, vaid ka määrata selle asukoha. Soovi korral võid piirata telefoni kasutamist: aparaadi leidja või varas saab helistada ainult sulle või operaatorile, et leppida kokku, kus ja millal ta telefoni sulle tagastab.

KASUTAJASÕBRALIK: Raku Raku telefoni uut mudelit võib pidada maailma kõige inimsõbralikumaks aparaadiks. Telefon juhatab vilkuvate nuppudega, millist neist vajutada video- ja millist tavakõnele vastamiseks, näitab alumisel puuteekraanil vaid vajalikke nuppe, vajaduse korral aeglustab parema arusaadavuse nimel vestluse teise osapoole kõne kiirust, muudab mürarikkas keskkonnas automaatselt mikrofoni tundlikumaks ja helina tugevamaks ning oskab ette lugeda mobiilseid veebikülgi, e-kirju ja lühisõnumeid. Teksti saab sisestada alumisele puuteekraanile sõrme või pliiatsiga hieroglüüfe joonistades.

 

Enam õhemaks minna ei saa?
Korealased Samsung ja LG jätkavad Euroopa vallutamist õhukeste disaintelefonidega, mis muutuvad üha võimsamaks ja targemaks. Samsung rabas Ultra Editioni telefonide uue seeriaga, LG näitas teiste uudisvidinate seas edevat moemudelit Shine.

KOREALASTEST KAALUJÄLGIJAD: Samsung esitles Barcelonas üliõhukesi Ultra Edition II sarja telefone. Sarja kuuluvad kaks liugklapiga mudelit, Ultra Edition 10.9 ja 12.1, metallkestas “merikarp” Ultra Edition 9.6 ja lihtne Ultra Edition 5.9. Kõigis mudelites on 3megapiksline kaamera, kiire andmeside võimalus ning multimeedia- ja audiopleier. Uustulnukad pakuvad eelmistest õhukese seeria telefonidest kümnendiku pikemat kõneaega ja kolmandiku rohkem ooteaega. Kõvasti on paranenud ka pleierite helikvaliteet – aparaatide uue digitaalvõimendi valmistas Bang & Olufsen.

EDEV JA SÄRAV: LG tutvustas õhukest ja säravat telefonimudelit Shine, mille esipaneeli värvilist ekraani saab kasutada ka peeglina. Vähem kui poolteist sentimeetrit paksus telefonis on suurem osa vajalikke funktsioone – nende seas 2megapiksline kaamera, 50 MB mälu ja 128 MB mälukaart. Aparaadi suurimaks puuduseks on peegelsile korpus, näitusel veetsid LG messiboksi näitsikud rohkem aega telefonide näpujälgedest puhastamisega kui aparaatide näitamisega.

 

Nokia uued äritelefonid
Nokia esitles uusi E-seeria äritelefonide mudeleid, millest mõni on juba jõudnud müügile, kuid enamik neist peaks poodidesse jõudma lähikuudel. 

MEILISÕLTLASE LEMMIK: Nokia E61i nupustik on eelkäija omast mugavam ning seadmele on lisatud kaamera ja mp3-pleier. Koos uute äritelefonidega tutvustas Nokia uuendatud sünkroniseerimistarkvara Intellisync Mobile Suite 8.0. 

MOETELEFON MEESTELE: Liugklapiga Nokia E65 paistab silma lihtsa kasutamise, rohkete meeskonnatöö võimaluste ning poppidelt naistetelefonidelt pärit aparaadi külgede ja tagakaane nahkkatte poolest. Erinevalt eelkäijatest suudab E65 andmesideseanssi või VoIP-kõnet jätkata WiFi-võrgust GSM-võrku liikumisel.

TAIBUKAS TEEJUHT: Kõige enam elevust tekitas sisseehitatud GPS-vastuvõtja ja -tarkvaraga Nokia 6110 Navigator. See asukohatundlik telefon peaks müügile tulema suve jooksul, hinnasildil esialgsetel andmetel 6000 krooni.

TARK MEES TASKUS: Nokia E90 Communicatori peamisteks uuendusteks on sisseehitatud GPS-moodul, lisandunud värinalarm, uudne kaanekonstruktsioon, varasemast kiirem andmeside ja Symbiani Series 60 opsüsteem. Seadmel on ka varasemast kvaliteetsem ekraan ning tagaküljel 3,2megapiksline kaamera.

 

Uus Windows Mobile
Microsoft kuulutas Barcelonas välja nutitelefonide ja pihuarvutite uue opsüsteemi Windows Mobile 6. Varasemast intuitiivsemas ja paindlikumas keskkonnas on vaja selle kasutamiseks vajutada varasemast vähem nuppe ning vajalik info jõuab mobiilseadme kasutajani kiiremini.
Sagedamini kasutatavad funktsioonid – Live-tootepere teenused, e-mail ja MSNi sõnumivahetus – on toodud avaekraanile. Microsoft lihtsustas ka info leidmist: kui otsida inimese kontaktandmeid, siis opsüsteem püüab neid leida korraga nii SIM-kaardilt, Outlooki telefoniraamatust, Exchange’i serverist, Windows Live’i kontaktidest kui ka viimaste kõnede seast. Kalender on samuti varasemast tunduvalt mugavam – grupikohtumiste korraldamisel saab osalejatele paari nupulevajutusega saata e-kutse või meeldetuletuse.
Meiliklientki läbis uuenduskuuri, nüüd näeb HTML-meile korrektselt, nagu ka neis olevaid tabeleid ja pilte. Uues opsüsteemis on ka Outlooki, Wordi, Exceli ja Powerpointi värsked, mugavamad ja korrektsemad versioonid. 

SAMSUNGI MUST ILUDUS: Samsung i600, mis suure lombi taga tuntud BlackJacki nime all, saab lähiajal samuti Windows Mobile 6 opsüsteemi. Aparaat paistab silma suurepärase ekraani, mugava klaviatuuri ja kiire andmesidega. USA operaatorid uuendavad seadme praeguse opsüsteemi Windows Mobile 5 uue vastu tasuta. Hetkel pole veel teada, kuidas märtsi lõpus müügile saabuva nutitelefoni tarkvara uuendamisega Eestis saab.

KLAVIATUUR PEIDUS: Meil Qteki nime all tuntud HTC näitas teiste uudismudelite seas sümpaatset nutitelefoni S710. Suletud liugklapiga näeb telefon välja nagu telefon ikka, kuid liugklapi libistamisel telefoni küljele pöördub ekraanipilt rõhtsaks ning kasutaja saab teksti tippida täisklaviatuuri abil. Seadme suurimaks puuduseks on 3G toe puudumine, HDSPA omast rääkimata. Euroopasse peaks uudismudel jõudma esimesel poolaastal, kas ja millal seade Eestisse jõuab, pole veel teada.

SELGEM PILT: Windows Mobile 6 teksti­redaktor ja tabelarvutus on varasemast selgema pildi ja laiemate kasutusvõimalustega ning ühilduvad paremini laua- või sülearvutis oleva tarkvaraga.

 

Nutikas kangas
USA firma Eleksen on keskendunud nutika kanga valmistamisele, mis kasutusel nii ettevõtte enda toodetes kui ka tuntud elektroonika- ning rõiva- ja aksessuaaride valmistajate toodangus. Barcelonas demonstreeris Eleksen oma viimaseid töid.

PAINDUV MOBIILISÕRMISTIK: Rullid mobiiliklaviatuuri lahti, ühendad selle Bluetoothi või kaablit kasutades oma taskutelefoni või pihuarvutiga ning tipid teksti, nagu oleksid arvuti taga. Vidina hinnaks umbes 1500 krooni.

NUPUD JOPE VARRUKAL: Matkajope põuetaskusse pistad Sony Ericssoni Walkmani muusikatelefoni ning rohkem pole seda vaja õues olles välja võtta, sest helitugevust ja mängitavat muusikapala saad valida jope varrukal olevate nuppudega.

SUHTLEMISALDIS JOPE JA SELJAKOTT: Elekseni turunduse ja äriarenduse asepresident John Collins demonstreerib koostöös SecretLabiga arendatud jopet ja O’Neilli seljakotti. Jope varrukal on iPodi juhtimiseks nupud. Samad nupud on ka seljakoti õlapaeltel. Seljakoti esikülje haarab enda alla päikesepatarei, mis laeb pleierit.

KOTT-KLAVIATUUR: Ultra Mobile PC kandekott-klaviatuuri idee on hämmastavalt nutikas: võtad kotist arvuti, ühendad kott-klaviatuuri USB-kaabli abil arvutiga ning saadki mugavalt teksti sisestada. Klaviatuuri hind jääb 2000 krooni piirimaile.

 

Igavate mobiilikottide ajastu lõpp
Soome mobiili-, sülearvuti- ja pleierikottide tootja Golla esitles Barcelonas oma uut kollektsiooni. Kes on öelnud, et vidinakott peab olema must või hall? Palju mõnusam on peita pleier või mobiil erksavärvilisse mõnusalt pehmesse kotti või kanda sülearvutit isikupärases märsis. Mobiili- ja pleierikotid maksavad sadakond krooni, läpparimärsid 1500 krooni ringis.