Anna Sapronenko (25)
Glamuuriürituste korraldaja
“Tee autouks lahti,” ütleb Anna ja naeratab kavalalt. Nissani tagaistmel on tohutu roosadest roosidest bukett. “Tead, kes kinkis? German Gref.”
Anna läks Moskvasse tegelikult otse kooli lõpupeolt. Koduse Läänemere gümnaasiumi vilistlased arutavad siiamaani omavahel, kuidas tal seal läheb. Äge!
Spetsiaalselt Vene Föderatsiooni Majandusarengu- ja Kaubandusministeeriumi jaoks ette valmistatud uusaastakontserdi lõpus ­ilmub lavale majandusminister (mitteametlikult Venemaa kõige seksikam poliitik) German Gref, lilled käes, ja ütleb õhtujuhile Annale: “Suur tänu, te korraldasite õhtu suurepäraselt!”
Anna on alati tahtnud silma paista. Võib-olla Eestis kõlabki tema perekonnanimi Sapro­nenko kuidagi originaalselt, kuid Moskvas sai Anna Sapronenkost Anna Armas. Selle pseudonüümi all juhtis ta Vene MTVs mitut programmi. Nende hulgas ka saadet “Pehme kohake”.
Häid kontserte planeeritakse tükk aega ette – Anna teab juba praegu, et märtsis juhib ta üritust koos Venemaa ühe nõutuima teletähe Ivan Urgantiga. Siiski, Ivani hääl Annat ei üllata – ta on astunud teiste seas üles ka koos “Venemaa kuldhääle” Nikolai Baskoviga.
Anna käib läbi Vene bändiga Umathurman, mis on saanud nime armastatud kinotähe järgi (ja oli möödunud aastal üks Venemaa populaarsemaid ansambleid), ja Comedy Clubi Vene variandi tegijatega, ta puhkab Courchevelis, kuid igatseb Eesti kohukeste järele.

 

Kirill Käro (31)
Osales detektiivfilmis Puškinist
Kirill Käro, keda Eestis tuntakse kui Vene Teatri noort näitlejat, jõuab Moskvas üha sagedamini kinolinale.
“Oh, aga kirjutage kindlasti, et “edu saavutamas”, mitte “on saavutanud”.” Tagasihoidlik!
“Ma osalen praegu kolmes projektis... Aga nendest ei tohi esialgu rääkida.” Salapärane!
Tema kahest viimasest tööst aga võib juba kõnelda.
Hiljuti lõppesid Odessas režissöör Sergei Ursuljaki filmi “Likvideerimine” võtted. Film räägib võitlusest Odessa banditismiga 20. sajandi 40. aastatel. Selles projektis tegi kaasa ka Kirill Käro. Tema mängu on võimalik hinnata juba tänavu suvel, kui film jõuab ekraanile.
Kirill on osaline veel ühes kõmulises projektis – Eesti režissööri Andres Puustusmaa filmis. See on ajalooline detektiivfilm, mis räägib Tsarskoje Selos tegutsenud sarimõrvarist, ja peategelasteks on lütseumi kasvandikud, nende seas ka noor Puškin.
Projekt tõotab kujuneda suursündmuseks! 

 

Anastassia Panasenko (29)
“Joonistab” Vene estraadi nägu. Õppis meigikunsti Katrin Sangla juures. 
4. novembril 2005 lendas Anastassia olemasoleva teadmistepagasiga Moskvasse. Eikuhugi. Enne seda oli ta Moskvas olnud vaid korra. Lapsena. Isaga. Aga kolm päeva hiljem töötas ta juba populaarse lauljatari Valeria stilistina. Kuidas? Käteosavus ja ei mingeid kõveraid teid. Valeria nägu sai Eestist pärit meigikunstniku visiitkaardiks.
“Ma janunen töö järele!” – see on Anastassia deviis. Kunagi, pannes tähele just seda “janu”, avas kuulus meigikunstnik Katrin Sangla talle tee Vene tähtede nägude juurde, kes käivad Eestis sageli oma videoklippe salvestamas. Nii tutvuski Anastassia teiste seas ka Valeriaga.
Tallinnas tunti teda kui Nastjat (ta lõpetas Tallinna 40. keskkooli). Moskvas on ta – Sarah Soir.
Siinkohal tuleb tõsta klaas ema Niina ja isa Anatoli kannatlikkuse terviseks, kes kunagi 20 aastat tagasi väikesele Nastjale selle eest kere peale ei andnud, et too tapeedi huulepulgaga täis joonistas. Vastupidi – nad võtsid ette teemakohase instruee­rimise, kuidas joonistada õigete proportsioonidega nägusid.
Praegu töötab Anastassia niinimetatud “tšempionide salongis”, kus tegutsevad kõrgema järgu soengu-, meigi-, stiilimeistrid – Burmistrova salongis Arbatil. Ja vastutab Valeria näo eest. Peale selle on ta “joonistanud” Anastassia ­Stotskajat, Katja Leli, Irina Saltõkovat, Refleksi ja Slivki tüdrukuid.
Ükskord “tegi” koguni Kirkorovit ennast.

 

Vladimir Vološin (31) ja Jelena Tšernavskaja (29)
Joovad viskit raadio saatel 

Praeguseks võib kindlalt öelda, et tegemist on kahe eduka inimese liiduga. Vladimir esindab Venemaal Šoti viskitootja William Grant & Sons Distillers Ltd huve. Aga Jelenast sai hiljuti firma Media Hold tegevdirektori asetäitja. Firmale, muide, kuulub kolm raadiojaama.
Moskva kesklinnas paiknev uusehitis vaatega valitsushoonele. Korteri 133 ruutmeetril on leidnud koha ka töökabinet. Kui Inglismaal on “minu kodu minu kindlus”, siis Moskvas on “minu kodu minu kabinet”. Kui Vladimir on kodus, on ta kogu aeg online. Kuid tema amet eeldab ka pidevat lendamist mööda laia Venemaad: Doni-äärsesse Rostovisse, Volgogradi, Jekaterinburgi, Samarasse, Vladivostokki... ja jälle Londonisse.
Vladimiri karjäär algas Narva kaubahalli alkoholiosakonnas. Kangete napside “juhtimine” meeldis talle. Seejärel tuli brändimänedžeri ametikoht suures alkoholifirmas Altia Eesti AS. Viimane toodab muide ka Saaremaa viina.
“Tead, pärast sellist karastust, mille eesti venelased saavad Eestis (naerab), ei ole Moskvas sugugi nii raske. Me oleme vastupidavuskatsetega harjunud,” ütleb Vladimir. Aga edul on oma valem – Vladimir töötab praktiliselt 24 tundi ööpäevas.
Erinevalt Vladimirist elas tema abikaasa Jelena Moskvasse kolimist hoopis raskemalt üle. Vladimir tuli siia ju tööle, teda oodati. Aga Eesti vene ringkondades tuntud raadiohääl ja Narva restorani perenaine Jelena sõitis lihtsalt koos mehega. Ja mõistis suurepäraselt, et koduperenaist temast ei saa. Moskva aeg algas tema jaoks kuudepikkuse kurnatuse ja tööotsingutega. Ja lõpuks – õnnestus! Praegu on Jelena uude ametisse alles sisse elamas, kuid tema otsesel osavõtul toimus juba raadiojaama Love Radio kontsert Kremlis.

 

Tatjana Tridvorova (47)
Riigi peaflorist

Madonna kontsert Moskvas. Traditsiooni kohaselt tuuakse popdiivadele hotelli lillekimpe. Moskvas kingiti Madonnale Šveitsi juveelifirma bukett. Aga mis ime? Kohe pärast buketti nõutakse numbrituppa lillekompositsiooni autorit. Ja numbritoa uksele ilmub Tatjana.
Eestis tuntakse teda eelkõige tänu iga-aastastele lilleballidele. Kuigi Moskvas ei seostata tema nime ainult lilledega. Tema kehastused on imagokujundaja, stilist, ürituste korraldaja, dekoraator...
Ta osaleb Jekaterina Roždestvenskaja kõmulises projektis “Minu fantaasiad” (ilmub ajakirjas Karavana Istorii) ning ütleme, et ikka väga varakate venelaste ürituste korraldamisel. Üheks selliseks oli näiteks Vana Uue Aasta (13. jaanuaril) tähistamine Londonis Trafalgari väljakul, kuhu lendas üheks päevaks kogu Moskva koorekiht, et vene kombe kohaselt klaase kokku lüüa.
Ning igal aastal koguneb tema Moskva üritusele “Vana Tallinna muinasjutud” “tassile” Eesti liköörile kogu “Moskva vene eestlaskond”. 

 

Irina Leonova (28)
Riikliku Akadeemilise Väikese Teatri juhtiv näitleja

Horoskoobi järgi on Irina Lõvi, elus – ka just mitte kiisuke. Vastasel juhul ei oleks tulnud ei peaosa Vene seriaalis “Arbati lapsed” ega võitu parima naisnäitleja kategoorias noorte talentide festivalil “Moskva debüüdid”. See juhtus aastal 2002. Laureaadi tiitel tuli Sofia osa eest näidendis “Häda mõistuse pärast”. Aga aasta hiljem anti talle Vene Föderatsiooni riiklik kirjandus- ja kunstipreemia ­Poliksena rolli eest näidendis “Tõde on hea, aga õnn on parem”.
Irina õppis Tallinna 26. koolis, käis Vene teatri juures teatristuudios. Pärast kooli lõpetamist läks Moskvasse. Lõpetas 2000. aastal M. S. Štšepkini nimelise teatriinstituudi ja võeti tööle Väikese Teatri näitetruppi. Temast sai õige pea teatri juhtivaid naisnäitlejaid.
Praegu täidab Irina oma kõige olulisemat – ema rolli. Kasvatab kaht last. Märtsis saab Irina tütar kaheseks, aga poeg ei ole veel aastanegi. 

 

Igor Boiko (31)
Reklaamiagentuuri Grupp Head kunstiline direktor 
Mainisime seriaali “Arbati lapsed”. Aga reklaamipausid, mis annavad meile, tavalistele vaatajatele, teada, kus, mis ja millest? Ka reklaami on ju välja mõelnud eestivene pea.
Uudistest võib pidevalt kuulda, et Narva on kuritegude arvu poolest ­esimene. Kuid sõnagi ei räägita sellest, et Narva juhib ka Eesti loominguliste venelaste hulga poolest. Narva noormees Igor otsustas 1994. aastal, et tahab õppida kunstnikuks-disaineriks. Ja tahab seda teha just Moskvas. Tõsi, ­Moskvaga ei läinud kõik kohe nii nagu loodetud. Alguses elas Igor nii-öelda maa ja taeva vahel ja sisse saada õnnestus alles aasta pärast.
Nüüd tegeleb firma, mille kunstiline direktor on Igor, reklaamikunstiga. Nende tehtud on muuhulgas selliste brändide reklaamid nagu Coca-Cola, Heineken, Nestle, Nuts. Ka šokolaadislõugan “Venemaa – helde hing” pärineb nendelt.
Veebruaris oli Igoril sünnipäev, kuid seda ei tähistatud – peres toimus tragöödia, millest räägivad siiani väsimatult kõik Venemaa massiteabevahendid. ­Tuntud Vene laulja Murat ­Nasõrov sooritas enesetapu. Temast jäid maha kaks last ja naine ­Nataša – narvalanna, Igor Boiko õde. Miks Nasõrov aknast välja hüppas, esinemiskostüüm seljas ja oma foto käes? Vene ajakirjandus kinnitab: põhjus olevat selles, et Murati populaarsus oli viimastel aastatel kahanenud. Suurlinna elu on karm. Kord külvatakse sind üle kingitustega, aplausi ja krabisevate rahatähtedega, siis aga karistatakse teadmisega, et sa oled mõõtmatus inimmassis täiesti üksi.
“Kas ma igatsen Eesti järele? See käib kuidagi lainetena. Kord igatsen, siis läheb jälle üle,” tunnistab Igor. “Muidugi võiks ju tagasi tulla... Aga Moskvas on loomingulise arengu seisukohast nii palju rohkem võimalusi.”

Renata Piotrovski (19),
“Põhjamaa tüdruk”

Alles hiljuti lõpetas 1. Balti Kanal seriaali “Tütarlaps Põhjast” näitamise. Vene seriaalis mängis peaosalist Maša Ivanovat tallinlanna Renata Piotrovski, Ülemiste hotelli omaniku tütar.
Sarja kangelanna saabub provintsist Moskvat alistama. Täpselt nagu stsenaariumis, läks kolme aasta eest Tallinnast Moskvasse ka Renata. Õppis MHATis (koos teiste Eesti venelastega). Seoses tema õppimisega ilmusid mitmed kõmulised ajaleheartiklid. Asi on selles, et lepingu kohaselt pidid Eestist pärit tudengid pöörduma tagasi Vene Teatrisse. Kuid Renata jäi Moskvasse.
“Tütarlaps Põhjast” on Renata esimene filmiroll.  

 

Sergei Maslov (47)
Tähtfotograaf

1990. aastate lõpus loeti Sergei Maslovit õigusega üheks Eesti venelaste tippfotograafiks. Mida enam sajandivahetuse poole, seda sagedamini hakkasid tema objektiivi ette sattuma Vene meelelahutusbisnise tähed. Loogiline, et lõpuks viis Linnutee ta Moskva tähtede taevasse.
Umbes neli aastat tagasi ilmus nimetuse “fotograaf” ette uus täiend – “Moskva”. Näib, et lauljatar Valerial on Eestist pärit professionaalide peale hea nina – ka Maslovi avastas tema. Ja nimetas teda veel mõne aasta eest oma lemmikfotograafiks.
Nüüdseks tegeleb Sergei Maslov lisaks šõumaailma tähtedele veel terve hulga muude projektidega. Üks nendest on ajakiri Moskva seltskonna ööelust. Fotograafi unistus: ajakirjas ei ole sõnagi teksti. Räägivad üksnes fotod!