Kuninganna Sirikit sündis reedel, 12. augustil 1932. aastal. Reedesel lapsel jagub kõigile armastust ja lahkust, kõlab Tai rahvatarkus. Tulevane kuninganna oli seitsmeteistaastane, kui Pariisis tulevast Tai kuningat kohtas ning kihlus. Pooleli jäid klaveriõpingud Euroopas ning unistus saada kontsertpianistiks. Nüüdseks on kuninganna Sirikit juba üle 55 aasta Tai rahvast teeninud, ta on sünnitanud ja üles kasvatanud neli last, kolm tütart ja poja. Kuningannale on südamelähedaseimad olnud kolm Tai rahva heaolu tõstvat projekti: keskkonnakaitse, religioonide vaheline rahu Lõuna-Tais ning toiduhügieen.

Maailma Toiduorganisatsioon WFO tunnistas eelmisel nädalal kuninganna Sirikiti tööd medaliga. Kuningannal on töös kümneid projekte, mis juhendavad Tai külarahvast ohutu ja tervisliku toiduvalmistamise viisides. Reede õhtul oli Bangkoki Sanam Luangi kvartal pidutuledes. Kuninganna esines 16 tuhande õnnesoovija ees kõnega, mis kanti tele kaudu otse üle kuningriigi. 

Kuninganna Sirikit kutsus kaasmaalasi üles mõistma hukka terrorism ja vägivald süütute inimeste peal Tai lõunaprovintsides. See on budistliku ja rahumeelse Tai ainus piirkond, kus aastakümneid on olnud rahutu ning viimastel aastatel valatud verd, ikka kohalike moslemite õigus- ja vabadusnõudmiste käigus. “Näitame, et meie kõigi südamed jooksevad verd, mõistame hukka barbaarsed aktid!” hüüdis kuninganna ning lisas, et ta ise on edaspidigi hingega rahu eest võitlemas. Oma eelmise sünnipäeva kingituste müügi tulust ostis kuninganna lõunas maad ning lasi sinna ehitada küla 150le moslemi ja budistlikule perele.

Tai külaelanikele ehitavad maju peale kuninganna ehitusmeeste nüüd ka Lääne turistid. Pärast 26. detsembri tsunamit on moodi tulnud nn ‘volunturism’ ehk vabatahtlike tööturism. Noored läänlased käivad turismireisi raames Tai kirdeprovintsis Isaanis külaelanikele maju ehitamas, või siis Bangkokis HIV positiivsete lastega tegelemas või siis tsunami poolt kannatanud rannaaladel jõu ja nõuga abistamas.

Tsunami üks järelmõjudest plahvatas möödunud nädalal – 70% ulatuses riikliku lennukompanii THAI juht lasti päevapealt lahti. Talle pandi süüks rekordilist kahjumit - :ule 2 miljardi krooni kvartalis. Uue CEO Somchainuk Engtrakuli ees seisev ülesanne pole kadestamisväärt: kütuse hind tõuseb endiselt, operatiivseid odavlennuliine kerkib nagu seeni pärast vihma ning tsunami tõttu kannatanud turismisektor pole veel kosunud.

Riiklik Tai raudtee aga on hästi uuendusmeelne. Et võita odavlennufirmadelt reisijaid tagasi, tulid raudteelased geniaalse idee peale: öö läbi töötav diskovagun! Nii ongi öisel Chiang-Mai – Bangkok liinil restoranvagunis lauad toolid kokku lükatud, DJ keerutab plaati, värvilised tuled plingivad ja rahvas tantsib hommikuni. Mitteliikuvates ööklubides suletakse uksed ju kell 1 öösel!