Päästeteenistuse pressiteade ­möödunud aasta suvest: “Võrumaa. 03. juulil kell 01.13 teatati, et Võrus Paju tänaval põleb U-kujuliselt kokku ehitatud saun, garaaž ja elumaja. Päästemeeskondade kohale saabumise ajal oli maja mansardkorrus ning katusealune paksult suitsu ning kuumust täis ja katuse harja vahelt paistis leeke. Kohe sisenesid päästetöötajad majja, et otsida võimalikke kannatanuid. Õnneks ruumidest ühtegi inimest ei leitud. Samas asusid päästjad tule eest kaitsma kõrval asuvat poodi ning elumaju. Tulekahju kustutati kella 04.31. Põlengu tagajärjel sai hoone tugevalt kahjustada. Katus hävines peaaegu täielikult ja esimese korruse ruumid said suuri vee- ja suitsukahjustusi. Tulekahju tekke põhjus on selgitamisel.”

 Põleng hinnati erakordselt ohtlikuks, sest kohe maha põlenud madala elumaja kõrval asus Luigele kuuluv ilutulestikupood. Jüri Luik viibis ise parajasti Tallinnas, ent abikaasa ja koer pääsesid tulesurmast õnnega pooleks. Kohe pärast põlengut väitis Luik ajakirjanikele, et kahtlustab süütamist. Mõni päev hiljem oli ta ümber mõelnud ja ütles Lõunalehele: “Tulekahju põhjuse las selgitavad eksperdid. Aga süütamise ma välistan!” 

Söestunud varemed “rõõmustavad” võrokesi tänaseni, sest näib, et keegi ei pea varemete lammutamist enda kohustuseks. Põlenud maja ei kuulunud aga Luigele, vaid firmale Era Liising, mille omanikeringi kuulub Aare Sosaar. Lähitulevikus algab Võru kohtumajas protsess, kus Luike, Sosaart ja Raul Markovit kahtlustatakse Võru endise linnapeaga seotud firmalt ligi kahe miljoni väljapetmises. 

 “Lepime kokku, et sellest kohtuasjast me ei räägi üldse,” alustab Luik vestlust. “Mul on mõned muud asjad südamel. Mida rohkem sellele tulekahjule mõtlen, seda vähem usun ametlikku versiooni – et üürnikud olevat keset suve kamina liiga kuumaks kütnud. Näib, et kõik need asjad – kohtuasi, tulekahju ja konflikt Aarega – on omavahel seotud,” ütleb Luik, näppides suurt karastusjoogiklaasi. 

 Luige sõnul nõuti temalt mahuka kriminaalasja eeluurimise ajal korduvalt, mida uurijatele rääkida ja mida mitte. Nõudmiste taga olid Aare Sosaare lähikondlased. “Nõudmised mulle ei mõjunud. Rääkisin uurijatele asjadest, nagu tegelikult oli. Maja süttis vaid veidi aega pärast seda, kui olin neile lõpliku ei öelnud.” 

Maja number 14 Paju tänaval ei kuulunud Jüri Luigele, kuigi ta seal elutses. “Selle maja ostis mu isa neli päeva enne rahareformi 4000 rubla eest. Aastaid tagasi laenasin ERA Pangast 200 000 krooni ja panin maja panti. Pärast panga pankrotti maandus maja Aare Sosaare ja ERA Liisingu omandis.” 

 Luige sõnul otsis Aare Sosaar ta aastaid tagasi üles ja tegi ettepaneku. “Vabanen võlast ja saan maja tagasi, kui leian talle kliente –  raskustesse sattunud ettevõtjaid, kes vajavad saneerimist. Mõned Tartu puidufirmad ka leidsin. Kas ja kuidas ta neid saneeris, pole minu asi kommenteerida. Aga võlg jäi ikkagi üles. Kuna maja oli koos isaga ehitatud, oli sellel moraalne väärtus ja sellega oli mind lihtne lõa otsas hoida. Elasin sees, hoidsin korda, tegin, mis omanik käskis.” 

2008. aastal tuli kasutusele uus taktika. “Mu võlg oli koos protsentidega kasvanud juba 400 000 kroonini. Sellest pääsemiseks pidin andma politseis ütlusi, nagu tarvis.” Selleks ajaks tegeles politsei juba mitu kuud kontrollimisega, kas ekslinnapea Tõnu Jõgi firmale OÜ Sound Masters poolteise miljoni krooni võlgujäämine oli kriminaalne. “Keeldusin uurijale valetamast. Hakkasin majale ostjat otsima, et võlast vabaneda, aga isegi poole miljoni eest ei tahtnud seda keegi. Veel headel aegadelgi. Mullu kevadel tehti mu mõjutamiseks minu vastu pankrotiavaldus. Siis võeti see avaldus jälle tagasi. Nii käis see hea ja kurjaga kauplemine kuni suveni, mil maja maha põles. Minu teada oli maja 1,5 miljoni peale kindlustatud – omaette teema, kuidas sellisele lobudikule niisugune kindlustusväärtus määrati.”

If Kindlustus ütleb, et pole hüvitist välja maksnud ja keeldub kommentaaridest. 

Aare  Sosaar Ekspressi küsimustele maja kohta ei vastanud, küll aga märkis, et hoopis  Jüri Luike ennast kahtlustatakse seoses süütamisega. “Väidan ka, et ma ei ole Jüri Luike kunagi mõjutanud andma või mitte andma ütlusi politseis ega mujal,” teatas Sosaar Ekspressile. 

Põlenud majas neli asutust

Paju tänava majasse on registreeritud neli ettevõtet:

  • Tallinnas kinnisvara arendanud ja pankrotiprotsessis 100 miljoni krooni eest nõudeid saanud OÜ Kaimag Invest
  • Lõpetamisele minev jäätme­firma OÜ Tepner Holding
  • Turvatööde alane ettevõte OÜ Tulivalve 
  • MTÜ Võrumaa Usaldustelefon