Mart Laar ja rublatehing

23. augustil 1994 teatas peaminister Mart Laar valitsuse pressikonverentsil, et “ei tea rublade saatusest midagi”. Tegelikult olid rahavahetuse käigus kogutud rublad maha müüdud Tšetšeeniasse. Tehinguga olid seotud tema nõunik Tiit Pruuli ja metalliärimees Marek Strandbergi firma Maag.


Mart Laar

Mart Laar ja Iisraeli relvatehing

14. septembril 1993 teatas peaminister Mart Laar Riigikogus, et Iisraeli relvaostu puhul ei ole keegi Eesti Vabariigile krediiti andnud. Tegelikult oli valitsus võtnud relvade ostmiseks laenu riiklikust Põhja-Eesti Pangast. 8. veebruaril 1994 väitis Laar valitsuse pressi- konverentsil, et mõned padrunipartiid ei vasta nõuetele. Tegelikult saabus juutidelt kümneid kasutamiskõlbmatuid kahureid.


Mart Laar

Mart Laar ja Savisaare pildi tulistamine

10. veebruaril 2001 tunnistas peaminister Mart Laar TV3 uudistes jamaks jutu, et ta on laskeharjutusel kasutanud märklauana poliitilise vastase Edgar Savisaare pilti. Mõni aeg hiljem võttis Laar tulistamise omaks, kuid teatas, et tegi seda eraisikuna, mitte valitsuse või Kaitseliidu esindajana.


Arnold Rüütel

Arnold Rüütel ja Rahvaliidu rahastamine

President Arnold Rüütel kinnitas Äripäevale, et maksis 1999. aastal kahe nädala jooksul iga päev Rahvaliidu kassasse 1000 krooni sularahas. Kuid 1. märtsil 2002 teatas partei esimees Villu Reiljan, et tegelikult viidi erakonna kassasse korraga 100 000 krooni ja raamatupidaja jagas selle 1000 krooni suurusteks sissemakseteks, sest suuremaid sularahaannetusi ei tohi partei korraga vastu võtta.


Vilja Savisaar-Toomast

Vilja Savisaar ja lindiskandaal

10. oktoobril 1995 teatas siseminister Edgar Savisaare nõunik ja tulevane abikaasa Vilja Laanaru, et nn lindiskandaalis salvestas poliitikute vestlusi salaja tema, mitte minister Savisaar. Naine väitis, et Savisaar polnud lindistustest teadlik... Ainult kõige fanaatilisemad Edgar Savisaare fännid suutsid uskuda, et see oli tõesti nii.


Olari Taal

Olari Taal ja Daiwa laen

30. aprillil 1998 tunnistas Hoiupank, et panga juhtide firma HTAS poolt võetud suurlaen seadis siiski kohustusi Hoiupangale, ehkki panga juhid olid seda varem kordu valt eitanud. Laenu võtmise ajal juhtis Hoiupanka Olari Taal. Ebaõnnestunud tehing viis Hoiupanga ülevõtmiseni.


Antonio Angotti (Marko Mumm/Epl)

Antonio Angotti ja raudtee erastamine

22. veebruaril 2001 paljastas Päevaleht, et raudtee erastamise võitnud firma nõunik Tony Massei on tegelikult USA eriteenistuste poolt rahapesu ja ulatuslike pettuste tõttu tagaotsitav Antonio Angotti. Firma partner Anti Oidsalu teatas ajakirjanikule: “Te ei suuda seda tõestada, et ta on teise nime all esinenud. Olen selles jumala kindel.” Vahele jäi ka riiklik luurekoordinaator EerikNiiles Kross, kes väitis, et ei tunne Angottit. Tegelikult pääses kurikael Eestisse Krossi abiga.  


Vagit Alekperov (Anton Denisov/Scanpix)

Vagit Alekperov ja tema “eestlannast” ema

22. novembril 2002 teatas Äripäev, et üks Venemaa rikkamaid inimesi, naftafirma Lukoil suuromanik president Vagit Alekperov kaotab õiguse Eesti passile, sest valetas kodakondsusametile, et tema ema on Eesti kodanik. Eesti pass andis Alekperovile õiguse sõita palju desse riikidesse viisavabalt.


Argo Riistan

Argo Riistan ja usutlused kuulsustega

4. septembril 2003 tuli välja, et noorhärra Argo Riistan polnud teinud Eesti ajalehtede jaoks maailmakuulsustega intervjuusid, vaid need ise välja mõelnud. Kahetsusega peame nentima, et Riistani “usutlused” ilmusid ka Eesti Ekspressi veergudel.


Margus Linnamäe (Sven Arbet/Äripäev)

Farmaatsiatehas ja kasulik äri Moskvas

9. mail 1997 teatas Margus Linnamäe (pildil) osalusega Tallinna Farmaatsiatehas ühisettevõtte asutamisest Venemaale. Tollele firmale kuuluvat ravimipakendamistehas Moskva lähedal. Novembris käisid Äripäeva ajakirjanikud kohapeal ja avastasid, et mingit pakendamist ei toimu, ühisprojekti pole olemas. Väinu Rozental ja Kaja Koovit said loo eest uuriva ajakirjanduse auhinna.



Carmen Kass

Carmen Kass ja keskharidus

6. mail 2004 tunnistas Res Publica nimekirjas europarlamenti kandideerinud super modell Carmen Kass, et ta ei ole keskkooli lõpetanud, kuigi oli seda varem korduvalt väitnud. “Keskkool jäi jah, paraku, lõpetamata,” ütles Kass Järva Teatajale. “Olin noor, lihtsast perest lihtne tüdruk ja tuli teha valik kooli ja töö vahel.”


Illar Hallaste (Rauno Volmar/Epl)

Illar Hallaste ja lõbutüdruku tellimine

20. mail 1998 teatas ajakirjanik Kati Murutar, et nägi Illar Hallastet Pärnu hotellis lõbutüdrukut tellimas. Hallaste tunnistas, et oli hotellis, “aga ma ei ole mingisugust tüdrukut kunagi tellinud, ei huvita selline asi”. Televisiooni otsesaates üritas Hallaste koos PRmehe Toomas H. Liiviga oma süütust tõestada, aga mässis end järjest hullemini sisse.


* Mart Laari vabandus pärast nn pumppüssiskandaali. Saate neid sõnu kuulata iga pühapäeva lõuna ajal R2 saate “Olukorrast riigis” alguses.