31aastane Kristel on väga, väga edukas naine, ta teenib osakonnajuhatajana kadedakstegevalt hästi ning näeb oma siidises kärtspunases pluusis ja teksades hea välja. Kristeli näojooni lugedes võiks arvata, et muresid tal pole.

Vähemalt muresid väljendavaid kortse tal ei ole. Ta laseb need lihtsalt regulaarselt ära halvata.   

Millal sa viimati endale Botoxit lasid süstida?

Päris hiljuti. Viimase kuu aja küsimus.

Millise intervalliga oled end süstinud?

Neli-viis kuud, mitte rohkem. See on nii, kuidas sa ise tunned. Teinekord on mingi tähtis üritus tulemas...

Vaatan oma kalendrist, kus mul on kõik asjad kirjas. Küünehoolduse aja vaatan ka, et oleks paras intervall. Ma püüan organiseeritult käituda.

Kuidas sul tekib tunne, et nüüd on aeg?

Aga sa näed ju visuaalselt seda! See ei ole eriline tunne! Sa ju mäletad enam-vähem viimast korda ja vahel on sõbrannadega sellest juttu. Siis viskad pilgu kalendrisse ja paned uue aja.

Kuhu lased Botoxit süstida?

Otsmikule - kui tõstad kulme, tekivad horisontaalsed kortsud. Ja kulmude vahele - kui tigedat nägu teed.

Miks otsustasid esimest korda süstida?

See on hästi tavaline, et emotsionaalsetel inimestel on rohkem näomiimikat. Ja ma ei ole võib-olla just kõige tagasihoidlikum inimene!

Rääkisin oma arstiga, kes ütles, et kui emotsionaalne inimene seda ei tee, siis kortsud järjest süvenevad. Aga kui sa seda teed, siis vähemalt süvenemine peatub.

Võib-olla ei olegi alati nii oluline, et korts kadunud oleks, vaid see, et kui vaatad emotsionaalseid inimesi, siis nendel on väga võimsad grimassid - seda saavutada ei ole tahtmist.

Sinul olid siis miimikast tekkinud kortsud, mida otsustasid siluda?
Jah. Kurjuse korts tekibki sellest, et teed tigedat nägu. Kui vaatad vahel inimesi, siis näed, et mõnel on see eriti tugev. Siis vaatad, et ilus naine ju tegelikult, aga kuidagi imelik!

Minul on kulmupealsed lihased pidevalt pinges stressi pärast. Sina ei seosta oma tigedusekortsude teket stressiga?

Ilmselt on võimalik seostada, aga iseendal ma seda seost ei näe.

Kogu otsmik väljendab emotsioone, mis ei ole kõige ilusamad, ja sealt ülevalt tuleb negatiivne. Aga silmaümbruse väikesed kortsukesed väljendavad positiivset emotsiooni, kui sa naeratad!

Kuidas tulid selle peale, et Botoxit kasutada?

Sattusin sellele internetis ja siis küsisin arstilt, et mis värk on. Et seletage, kas on vara või hilja ja mis see maksab. Ta oli vanem, üle neljakümne, nägi väga hea välja. See ei olnud muidugi ainult Botoxist. Minu jaoks on kõik sellised otsused lihtsad. Ma ei ole väga suur kaalutleja, targutaja. Kui mul on huvi asja vastu, siis proovin.

Ameerikas tehti tänavu kohustuslikuks Botoxi pakenditele panna hoiatuskastikesed nagu suitsupakkide peal: võimalikud ohud on seotud hingamisraskuste ja neelamisega. On isegi surmajuhtumeid. Sind ei hirmuta?

Minu jaoks pole vajalik eelnev metsik uurimis töö internetist, sest ma tean, mis asi on internet, ja ma saan aru, kes seal sõna võtavad. Ma räägin pigem inimesega, kes seda asja konkreetselt teeb. Siin teostavad protseduuri kogemustega arstid ja neil on oma eetika ja nad räägivad sulle ilusti asjad lahti.

Tavapärasemad kõrvaltoimed on turse, punetus ja allergia. Sinul pole neid esinenud?

Ei. Süstimisejärgsel viiel minutil võib sul loomulikult olla süstimise jälg tunda. Aga see on lihtsalt keha reaktsioon! Siis paned külma peale, see võtab turse maha.

On täiesti normaalne teha seda isegi lõuna ajal, kui tahad. 

See protseduur on vist ülilühike, üks süst ja kõik?

Ei, päris üks ei ole. Arst otsustab, kuhu ta süstib; süstib ära, see on õrnalt valus ja õrnalt ebameeldiv ja kestab võib-olla paar-kolm minutit. Enne puhastab ta naha meigist ära ja pärast hoiab natuke külma peal.

Et kui sa tõesti tahad seda lõuna ajal teha, siis jääb lõunasöögiks ka aega.

Ja pärast ei ole mingeid jälgi näha?

Ei. Ma olen küsinud, kas meiki võib pärast panna. Nad ei soovita, aga puudrit võib kindlasti.

Mitu süsti otsmiku ja kurjusekortsu silumiseks tehakse?

Viis-kuus. Arst valib piirkonnad vastavalt sinu miimikale.

Botox halvab su lihased. Kuidas see on mõjutanud su enesetunnet või näolihaste tunnetamist?

Ma ei tea... Näomiimika on teistmoodi, aga kulmud ju liiguvad! Sa ju näed!

Kristel tõstab kulme, need liiguvad umbes poole sentimeetri võrra ülespoole. Horisontaal seid kortse selle juures ei teki.

Liiguvad tõesti. Aga sa ju tunned, et mingid lihased on lõdvestunud või ei tööta?

Ei, seda ei tunne! Sa ei taju seda üldse! Botox hakkab toimima alles paar päeva pärast süstimist. Ja soovitataksegi, et protseduuri järel tuleks kulme aktiivselt liigutada. Siis ühel hetkel lõpeb see füüsiline liigutus...

Kui sa prooviksid näiteks praegu kulme kortsutada.

Niimoodi või?

Kristel proovib kulme kokku suruda, nende vahele tekib peaaegu märkamatu lohuke.  

No näed, ei saa!

Kui su tütar saaks 26-27 ja leiaks näost mõne kortsu, kas sa soovitaksid talle ka?

Ma usun, et mul oleks intelligentne tütar ja ta saaks selle otsusega väga hästi hakkama. Kindlasti ma ütleks, et jah, sa võid proovida. Ühekordne proovimine on absoluutselt ohutu.

Kui palju sa tundsid ühiskondlikku survet, et naine peaks nooruslik välja nägema?

Kindlasti see mingil määral mõjutab. Aga pigem mõjutab otsust see, millega sa ise tegeled, milline su elu on ja kellega sa suhtled. Ma ei ole mõjutatud klantspiltidest ajakirjade kaanel. Pigem, kui sa suhtled nooremate inimestega, tunned rohkem seda mõju.

Kui ma hakkan mõtlema, siis ma olen hiljem hakanud nendega suhtlema ja ma ei tea, kas üks mõjutas ühte või teine teist. Aga ma käin koolis uuesti, teen teist bakalaureust ja suhtlen seal noortega. See on rohkem enese sisetunde küsimus. Võib-olla eestlased ei ole niivõrd ühiskonna survest sõltuvad kui ameeriklased.

Naistele surutakse nii palju peale ideaalvälimusega naiste pilte televisioonis, meedias. See ikkagi mõjutab.

Kindlasti. Aga esimesena mõjutab see pigem seda, et sa oled sale ja puhas ja korrektne. 

Kui sa end kõrvalt vaatad, siis mis sind eristab nendest naistest, kellel on kortsud, aga kes ei tee süste?

Kindlasti ma olen oluliselt avatum inimene. Ma olen ka ilmselt rohkem huvitatud sellest, et jätkuvalt suhelda endast noorematega.

Kas kujutaksid oma elu ette ilma Botoxita?

Kujutaks küll. Mul ei ole probleemi kujutlusvõime puudulikkusega! Sõltuvust kohe kindlasti ei ole. Aga võib-olla esteetiline nauding iseenda näost ei oleks siis enam nii tore.

Kuidas on Botoxi hinnad kolme aasta jooksul muutunud?

Kunagi maksin 7000, nüüd 4000 ja 5000 vahel kahe piirkonna eest.

Kas sul sellest rahast kahju ei ole?

No mis ma saan 4500 krooni eest... Muidugi ma eelistaks, kui ta oleks odavam, absoluutselt. Aga ma ei ole niimoodi mõelnud. See on umbes nii, et kas mul oleks hambaarsti juures see summa kallis või mitte... See hinnatundlikkus ei ole siin nii suur. Sa investeerid ju iseendasse, see on sinu tervis, sinu välimus. Aga muidugi on hambaarst enne Botoxit!

Oled sa ka mingeid teisi ilukirurgilisi protseduure teinud?

Mul on tumedad silmaalused ja ma olen küsinud, et kas nendega annaks midagi ette võtta. Aga see on mu füsioloogiline eripära ja sellega ei ole midagi võimalik ette võtta. Kui oleks, ma ilmselt prooviks.

Kortsukreemi kasutad?

Ma kasutan silmaaluse kreemi, ma ei tea, kas see on kortsudevastane. Muidu ma kasutasin endiselt 18aastastele mõeldud näokreemi.  

Kas sa pole mõelnud kasutada täitesüste, millega suurendatakse huuli?

Huuled on mul täitsa okei, neid ei pea näppima. Palju vajalikum on näiteks massaaž. Käisin just massaažis ja kulutasin selle peale 2500 krooni. Sellised asjad on kasulikud.

Kas ilukliinikus käimine meenutab seriaali "Nip/Tuck"? Et see on selline glamuurne, ilusate inimeste veel ilusamaks tegemise keskus.

Ei. Arvan, et see on umbes, nagu ma läheks kosmeetiku juurde. Keegi ei tunne siis ju vaprusevärinaid.

Kui palju sul kulub kuus raha enda välimuse eest hoolitsemise peale?

Ma arvan, et palju. Ma pole seda kunagi arvutanud. Aga võib kindlasti öelda, et rohkem kui keskmisel eesti naisel. Maniküür, solaarium kord-kaks kuus, meigivahendid, juuksuri juures käimine... Vahel käin näohoolduses. Mõnikord ostan uue fööni.

Kui suur on sinu sissetulek?

Piisav. No... (Äärmiselt pikk vaikus.)

Ma ei taha, et sa seda avaldad. Aga sa võid kirja panna, et see on suurem kui 25 000 krooni kuus kätte. Kui sa mu tegeliku sissetuleku avaldad, siis inimesed arvavad, et ma olen snoob. Aga ma ei ole, ma teenin seda raha ausalt ja teen selle heaks tööd. Ja ma tean, et see on inimeste jaoks väga suur probleem, kui naisterahvad teenivad raha, ja mulle on seda otse näkku öeldud. Mulle ei meeldi sellest rääkida.

Kas kardad vananemist?

Mingil määral kindlasti. See mõjub tervisele. Muidugi ma kardan. Näiteks vigastused paranevad aeglasemini ja füüsiline võimekus on kindlasti väiksem, seda kardan ka.

Kuidas Botox toimib?

  • Botuliinumtoksiin blokeerib närviimpulsi ülekande närvilt lihasele. Selle toimel lihas lõõgastub. Seda toimet kasutatakse silmalau spasmide, näospasmide, kõõrkaelsuse, laste tserebraalparalüüsist tingitud hobupöia ja insuldijärgse käsivarre ja labakäe spastilisuse raviks. Kosmeetiline toime põhineb näolihaste valikulises lõõgastamises, mille toimel lihaste kohal olevad nahakortsud lamenevad. Nõnda saab ravida kulmude vahel olevaid vertikaalvagusid ehk kurjusekortse, otsmiku horisontaalkortse, "kanavarbaid", nina horisontaalkortse, suuümbruse kortse, krobelist lõuga, kaela horisontaalkortse ning kaela vertikaalseid lihasvääte ehk nn kalkunikaela. Peale selle on botuliinumtoksiini toimel võimalik korrigeerida kulmude asetust, allavajunud suunurki ja igemeid paljastavat naeratust ehk nn hamstrinaeratust. 
  •  Botulismi (raske lihashalvatusega kulgev haigus) nähud ilmnevad annuse korral, mis vastab Botoxi 3000 ühikule. Kosmeetilistel eesmärkidel kasutatakse võrreldamatult väiksemaid annuseid. Ainult erandkordadel süstitakse ühekordselt üle 100 ühiku. Aga ka terapeutilisel annustamisel on kõrvaltoimetena võimalikud üldine nõrkus ning gripisarnased sümptomid. Paiksetest sümptomitest võivad tekkida ajutine lihase ülemäärane lõõgastumine (väljendub nt lau allavajumises) ja näo asümmeetria. Alla 5 protsendil ravimit saanutest võivad tekkida botuliinumtoksiinivastased antikehad, mistõttu korduval manustamisel ravitoime puudub. 

Dr Siim Schneider, ilukliinik Medemis