Igale oma

„Kõige lihtsam ja moodsam on tellida teenus,” muheleb müügi- ja turundusjuht Tarmo Jänes, „olenevalt sellest, kui suure muruplatsiga tegu on.” Järgneb põhjalik selgitus, et valik sõltub aia suurusest, kujundusest ja pinna iseloomust.

„Kui väikeses ja keerulise kujundusega, peenraid ja puid täis aias saavutate ilmselt parima tulemuse käsitsi lükatava trummelniiduki ja väikese trimmeri abil, siis mida suurem aed, seda iseseisvam masin tuleks valida. Nii muru kui ka kvaliteedi seisukohalt saab konkurentsitult parimaks pidada robotniidukit, mis on pärast 15 aastat kogemusi ja täiustamist oma koha murumaailmas kindlustanud. Möödunud aastal müüs Husqvarna oma saja­tuhandenda mururoboti,” kuulutab mees, kellel eneselgi on seade muruplatsi juba aastaid korras hoidnud. „See sobib inimesele, kellel on kiire elutempo, kellele on korras muruplatsi kõrval tähtis ka vaba aeg ja vaikus.”

Tubli ja tark

Roboteid toodetakse mitmes võimsuses ja hinnas, võimsaim neist saab oma tasasel moel hakkama kuni 6000 m² muruplatsi korrashoiuga. Hindade võrdlust kuulates näib, et viimaseks kujuneb umbes kümme krooni ruutmeetrile. Taas sõltub kõik kujundusest – lihtsa nelinurga puhul suudab ta korras hoida kuni 20 protsenti suurema pinna.

Elektrikulu on tagasihoidlik, lisaks on mõnel mudelil päikesepaneel. Meie oludes päevavalgusega seda masinat ära ei toida, seetõttu toodab räniplaatidest toitekilp mehikese seljas vaid veidi lisaenergiat. Pikenevad töötsüklid ja aku kasutusiga ning tõuseb efektiivsus.

Roboti jaoks tuleb tema niiduala piirata kaabliga, mis kinnitatakse maapinnale klambrite abil. Suuremate puude ja lille­klumpide ümber peaks piirde­kaabel ringi tegema ning tegelikult võiks aiaplaani asjatundjatega läbi arutada, sest juhuslikkuse printsiibil suunda muutvale robotile võib mõni kitsa läbipääsuga aiasopp n-ö kahe silma vahele jääda. Nende korrashoiu kindlustamiseks tuleb vabadust suunata – juhtkaabli ja programmeerimise abil õnnestub juhus üle kavaldada.

Truu ja tasane

Roboti turvalisuse tagab see, et tööasendis miski tema vahedate teradeni ei küüni, järsk kaldemuutus aga seiskab need kohe. Omaette niita nohistava seadme varguse välistavad mitu turvameedet. Esiteks käivitub roboti „segamisel” helisignaal, teiseks sobib talle ainult tema isiklik toiteseade, kolmandaks vajab see sisselülitamisel PIN-koodi ja neljandaks võib osal mudelitel olla paigaldatud ka GPS-seade, millega omanikule oma asukohast teada annab.

Kunstlammas on taltsas, töötab nii külmas vihmas kui ka päikesekuumuses, ja vaikne – tema müratase (62–64 dB) pole võrreldav tavapäraste bensiinimootoriga niidukite 95–100 dB-ga.

Niidukite puhul oleneb valik esmalt aia suurusest, alates 2000 m² sobiks juba pisem muru­traktor. Hoogsalt on kasvamas nn raideri populaarsus, selle eeliseid alles avastatakse (mugav sõidu­riist, lõike­organ paikneb ees, silma all, ülihea manööverdusvõime, neljarattavedu ning lai valik lisaseadmeid).

Mida teie muru armastab?

• Lõiketera olgu alati terav.

• Niitmise tulemus on parem, kui töö kulgeb aeglaselt ja ühtlase kiirusega.

• Kuival ajal jätke muru veidi pikemaks – see lisab põuakindlust.

• Püüdke korraga mitte maha niita rohkem kui 1/3 murulible pikkusest.

• Kogujaga niiduk teeb puhtama töö. Multšiva niidukiga tuleb niita sagedamini, et kõrte vahele langev rohupudi jõuaks ühtlaselt mullastuda.

• Mida suurem murupind, seda suurem olgu masina niidulaius ja võimsus.