“Omanäoline arhitektuurne lahendus” – arhitekt läks tornidega pisut liiale ja maja näeb kole välja. “Vahemere stiilis elamu” – roosa krohv ja sambakesed. “Katus ehitatud 51kraadise nurga all (püramiidi nurk)” – sobiv pesa egüptoloogile. “Jätab privaatse mulje” – maja ümbritseb läbipaistmatu tara nagu oleks tegu tsitadelliga. “Head naabrid, hea asukoht” – naabrid on nii head, et ühel pool tänavat tegutseb kohalik monopol ja teisel pool bordell. “Sobib lõbustusasutuseks” – bordelli pidamiseks on piisavalt magamistube, duširuume, kindlasti baar ja saun; kuulutus sobib tegelikult rubriiki “Kaubandus- ja teenindusruumid”. “Majal on neli tasapinda” ja “Kolmanda korruse väljaehitamise võimalus” – sääremarjad saavad treppidel kõva trenni, pensionäridele ei soovita. “Kvaliteetsete materjalidega enda jaoks ehitatud maja” – katus hakkab läbi laskma teisel talvel. “Maja on aastaringseks elamiseks” ja “Maja on soojapidav” – vana taku asemel sai voodri vahele klaasvill, aga kas tuuletõke ikka oli meeles panna? “Juurdeehituse võimalus” – laut, ait ja vankrikuur olidki krundilt puudu.

Oma tuba, oma luba

Püüdke endale ette kujutada “ratsionaalse planeeringuga” maja, kus on järgmised ruumid: täiskelder, kaminasaal (unikaalne kamin 19. sajandi Lätimaa mõisast), puhkeruum, jõusaal, talveaed, bassein, kabinet (kaks telefoniliini), kaheksa tuba, suur trepihall, suur avatud köök elutoaga, sahver, lodža, garderoob, vannituba (aknaga, mullivanniga), kaks eraldi WCd, garaaž kahele autole. Saun on õue peal eraldi ja selle taga isiklik tiik.

Valik on sinu!

Maja kütmiseks on Kuldset Börsi uskudes Eestis vähemalt kümme erinevat võimalust. Õliküttel vesipõrandaküte või hoopis oma gaasikatlamaja? Muidugi on kõigil majadel igaks juhuks ka “ahjukütte valmidus” – uus omanik peab olema valmis ahju ehitamiseks, kui kõigi ülejäänud kütuste hind üle mõistuse kõrgeks tõuseb!

Kümme aastat tagasi

Aastal 1992 olid kuulutused poole lühemad ja reklaamiti hoopis praktilisemaid asju. Näiteks õunaaeda, loomapidamise võimalust, tööstusvoolu ja puurkaevu olemasolu. Harva oli müüa mõni “eriprojektiga” maja (vrd "omanäoline arhitektuurne lahendus"). Kui müügis oli mõni vana talumaja või ehituskrunt, sai ostja kindlasti kauba peale ka portsu ehitusmaterjali – see oli ju defitsiit. Harva märkis maja müüja kuulutusse hinna, pigem nõudis ostjalt “konkreetseid pakkumisi”. Enamasti valuutas, aga kõlbasid ka vahetusvariandid sõiduautode või korterite vastu.

Paar nädalat pärast krooni kasutuselevõtmist Ekspressis ilmunud suurejooneline kuulutus annab aga märku Lollidemaade saabumisest.

“Uus suurepärane maja Tallinnas (Veskimetsa). Kolm korrust, 10 tuba, garaaž, saun põrandasoojendusega, talveaed, kaks WC-d, täieliku sisustusega köök, kaks kaminat, tsentraaltolmuimeja, elektriküte, krunt 600 m2. Hind 2 400 000 krooni.”