Pekingi lähedalt pärit Yan Zheng räägib, et tema saatmiseks Eestisse pani raha kokku terve pere. "Kõige raskem on inglise keel, sest me ei õppinud seda koolis," ütleb 23aastane pianist, kes õpib Tallinnas juba viiendat aastat. Pekingist pärit tenor Jie Yin tunnistab, et tunneb kõige rohkem puudust perest: "Aga ma saan sellest üle, sest ma keskendun väga kõvasti õpingutele."

Muusikaakadeemia alustas maailma rahvarikkaima riigi turule minekut ilma suurema kärata juba kuus aastat tagasi.

"Kuna Hiina areng on niivõrd jõuline, siis on meil igal juhul mõistlik seal kohal olla," nendib välissuhete prorektor Marje Lohuaru, kes nimetab seda Eesti muusikakõrghariduse ekspordiks. "Ka meie õppejõud õpivad sellega, kuidas õpetada teistest rahvustest õpilasi." Praeguseks on EMTA lõpetanud 17 hiinlast, kellest mitu tõid koolile kuulsust ka rahvusvahelistel konkurssidel.

Ohtu, et juhtub nii nagu Estonian Business ­Schoolis, mis tõi omal ajal Tallinna kursusetäie indialasi, kes varsti pärast viisade kätte saamist kõigi nelja tuule poole kadusid, EMTA esindajate sõnul pole, sest kõigi hiina tudengite oskusi ja motivatsiooni kontrollitakse juba kodumaal. Muusika kõrval õpetatakse EMTAs hiinlastele ka pisut eesti keelt.