See oli erandlik kohtumine. Kolme eri perekonnanime taga peitub fakt, et Sirny ja Kochi tütar on sama 18aastane tütarlaps, kes on juba kuu aega püüdnud taastuda rohkem kui 3000 päeva väldanud traumaatilistest läbielamistest vaimuhaige mehe vangina.

Eri nimede taga on õnnetu lapsepõlv, millest puberteedi- ja noorukieas sai kirjeldamatu luupainaja.

Advokaadibüroo Lansky, Ganzger ja Partnerid tore kontor Viinis Rotenturmstrassel kisendab rahast ja võitudest. Neljapäevane neljatunnine kohtumine muudab kõik asjaosalised veel palju rikkamaks. Tõelist võitu on tollest koosolekust siiski raske oodata.

Kuigi kohtumine oli alles kolmas pärast seda, kui teismeeas tüdruk kuu aja eest pärast kaheksa-aastast vangipõlve Põhja-Viini ühest keldrist põgenes ja mõlemat vanemat uuesti nägi, ei tegeldud siin peresuhete taastamisega, vaid üksnes äriga.

Kuidas Nataschat brändida ja turundada. Kuidas kontrollida ja müüa toodet, milleks preili Kampusch on muutunud. Ohver-prominent on iga raha keerutava suhtekorraldaja unistus. Nüüd kavatsevad jurist Gabriel Lansky ja Natascha ise kogu imago ja turunduse ning Natascha brändi kontrolli alla võtta.

"Räägime nii, nagu on. Kõik teenivad," ütles Observerile tütarlapse isa Ludwig "Luki" Koch. "Nad otsivad uut meediakoordinaatorit. Kandidaate on viis või kuus. Me leppisime kokku, et kõiki hakkab esindama üks inimene."

Miljoni euro tüdruk

Laekumist ootav ja juba laekunud raha on kolossaalne. Härra Kochist endast - 51aastasest viinalembesest ahelsuitsetavast pagarist, kes pidi hinge sees hoidmiseks maha müüma suure perekonnahäärberi ja pagariäri - on saanud selle hooaja telenägu Euroopa ekraanidel.

Paar viimast nädalat on tal möödunud reisides - teleesinemistele Kölni, Hamburgi, Berliini, Budapesti ja Roomasse. Ta taotleb kopsakat osa tütre psühhopaadist röövija Wolfgang Priklopili maisest varast. Vahetult pärast Natascha põgenemist kasseeris isa 2000 eurot intervjuu eest. Tema turuväärtus on siiski langemas. Observeriga nõustus ta rääkima 300 euro eest. Ja kõik, mida tema oma tütre õnnetuselt teenib, on võrreldes kasvava Natascha-tööstuse käibega vaid peenraha.

Seevastu proua Sirny on palganud isikliku advokaadi ega ole rahvusvahelise meedia ja massimeelelahutuse tohutule survele järele andnud.

Natascha, kellest on saanud samasuguse meeldiva või talumatu püsisurve objekt nagu David Beckhamist või printsess Dianast, näib arvavat, et suudab oma loo meediakäsitlust kontrollida.

Möödunud nädalal ähvardasid advokaadid "kohtuhagide lainega" mitmeid meediaorganisatsioone, väites, et nende klienti on ära kasutatud, laimatud ja vääriti tõlgendatud. Ühe võimaliku hagetavana nimetati ajalehte The Sun.

Ent kõnealuste hagide taga tundub olevat pigem raha kui maine, õiglus või faktid. Lansky &am p;uu ml;tles ka, et enne kohtukutset pakutakse kõigile väidetavatele laimajatele võimalust kohtuväliseks leppeks. "Kas raha, õiendus või mõlemad," nõudis ta.

Natascha nimega siiani teenitud raha ületab miljon eurot. Austria televisioonile antud intervjuu müüdi 180 telekanalile üle maailma. Kaks intervjuud Austria ajalehtedes tõid noorukiea vangistuses veetnud tütarlapsele sisse pool miljonit eurot pluss kindlustatud eluaseme, töö ja hariduse. Üks Briti pühapäevaleht lubas kõik teised taotlejad üle pakkuda ja oli valmis maksma esmausutluse eest väidetavalt pool miljonit naelsterlingit. Ettepanek lükati tagasi.

Ainuüksi esimestel nädalatel pärast põgenemist saabus 400 intervjuutaotlust ajalehtedelt ja 30 filmilepingu mustandit. Hollywood neelab sülge. Austria ja Saksa filmitootjad loodavad Los Angelese magnaatidest filmiõiguste osas ette jõuda.

Siiski on kahtlane, kas Natascha ja tema nõuandjad suudavad narratiivi ja kuvandit kontrolli all hoida. Austria tabloid Kronenzeitung kasvatas Natascha intervjuu ilmumispäeval läbimüüki kaks korda, nädalalehe läbimüük ületas tavapärase kolm korda. Arvestades rahvusvahelise meedia õgardlikku isu ja taktitust, on Nataschal vähe lootust võita mängus, milles filmitähed, kuninglikud perekonnad ning jalgpallilegendid on kaotanud.

Pealegi õõnestavad ametlikku legendi vasturääkivused, kuulujutud ja oletused, mis tekitavad Natascha loo suhtes kahtlusi ja uusi küsimusi.

Kas rööv või lavastus?

1998. aasta 1. märtsi rõskel pühapäevaõhtul tõi Luki Koch oma kümneaastase tütre pärast kahetunnise autosõidu kaugusel väikeses Lääne-Ungari suvemajas veedetud nädalavahetust tagasi ema juurde.

Koch ja tema endine elukaaslane tülitsesid peaaegu igal kohtumisel. Nad polnud kunagi ametlikult abiellunud ja läksid lahku, kui Natascha oli viie- või kuueaastane - Koch täpset aega ei mäleta.

Ta ei saatnud tütart koduuksele, vaid lasi ta kell kaheksa õhtul Põhja-Viini kehvas linnajaos asuva üürimaja juures autost välja. Tüdrukul jäi veidi maad ukseni ja trepist üles.

Ent Kochi väitel polnud Sirnyt tol õhtul kodus - tema sõnu kinnitab ka naaber, kelle uksele Natascha koputas. Kui Sirny mõni tund hiljem kinost koju jõudis, järgnes tüli, mis jätkus ka järgmisel saatuslikul hommikul, kui Wolfgang Priklopil tüdruku kooliteelt röövis. Alles kümme tundi pärast röövi rääkisid tüdruku vanemad isekeskis esimest korda tütre kadumisest.

Teleintervjuus kõneles Natascha oma emast soojade sõnadega ja ütles, et kahetses kogu oma vangistusaja, et oli tol esmaspäeval tüliga lahkunud.

Kochi sõnul aga oli ema ja tütre vahekord kohutav ja tüdruk väga õnnetu, et pidi tol pühapäeval ema juurde tagasi minema. Juba on välja ilmunud ka pahatahtlikke või ausaid naabreid, kelle levitatavate juttude järgi oli Sirny äärmiselt halb ema.

Endine meedianõunik Dietmar Ecker tunnistab, et Nataschat esimeseks teleesinemiseks ette valmistades pidas ta äärmiselt oluliseks, et tüdruk räägiks emast hästi. Strateegia eesmärk oli mitte lasta avalikkuse teadvuses kinnistuda pildil, et tüdruk pärineb väga õnnetust perekonnast.

Hiljem oli ema ja tüta rt n& auml;ha ühisfotodel kallistamas, sisseoste tegemas ja kortereid vaatamas. Natascha, kes kuu aega pärast vabadusse pääsemist viibib alles Viini suurimas haiglas, külastab korrapäraselt ema ja kaht poolõde Claudiat ja Sabinet.

Kui Wolfgang Priklopil Natascha kooliteelt röövis ja oma valgesse Mercedese kaubikusse toppis, läks sõit mehe 20 kilomeetrit eemal Strasshofi eeslinnas asuvasse majja, mille all asus autoremondi tarbeks kaevatud kanal.

Ent Priklopil, kes möödunud kuul kaheksa tundi pärast tütarlapse põgenemist sooritas enesetapu, tundis hästi seda linnajagu, kus elas Natascha. Seal elas tema ema ja ta isegi oli seal veetnud mitu aastat emaga elades.

Viinis leidub üha enam vihjeid, et tüdruku vanemad ja tema röövija võisid üksteist tunda.

"Ma tundsin tema näo ära, kui ma fotosid nägin," tunnistab Koch. "Aga ma ei tea, millega seoses. Mul on tunne, et ma olen teda näinud."

Kas Natascha piinaja Priklopil oli Natascha ema kunagise sõbra Huseki tuttav? "Selles ongi konks," ütleb tüdruku isa. "Ma ei usu, et keegi [Priklopil] oleks suutnud seda üksi ja nii kaua korraldada."

Olulised küsimused möödunud kaheksa aasta kohta on niisiis esialgu mõistliku vastuseta. Samas on huvi äratanud ka tütarlapse hirmuloo viimaste kuude sündmused.

Alles tänavu veebruaris käisid Priklopil ja Natascha Viinist kahe tunni autosõidu kaugusel asuvas väikeses kuurordis suusatamas. Kui uudis suusapuhkusest kümne päeva eest teatavaks sai, väitis Natascha ise selle valeks. "Täielik jama," ütles ta. Mitu päeva hiljem kinnitasid advokaadid puhkusereisi toimumist, mis vallandas ohtralt oletusi, et esialgne pilt ei pruukinud olla päris tõene.

Asjatundjad on varmad tõrjuma kõrvaliste isikute oletusi, osutades ähvardavale meediareaktsioonile, mis esmalt upitab Natascha Austria lemmiktüdrukuks, siis aga asub teda ründama kui "luiskavat rahaahnet petist".

Just Euroopa esiohvri prominentse staatusega ja kaubandusliku eduga võib asjatundjate sõnul kaasneda oht, et tüdrukust saab teistkordne ohver - ajaviitetööstuse käes, mille masinavärk ei mõtlegi teda rahule jätta. 

"Kui vaadata teda inimestega suuremas rühmas suhtlemas, tundub ta väga tugev, otsustav isiksus," ütleb Ecker, kes jälgis ja juhendas Nataschat kahel esimesel vabadusnädalal. "Aga vaiksematel hetkedel ja temaga rääkides tulevad pinnale kõik need kannatused, tohutud kannatused. Ta peaks pääsema meediast eemale, keskenduma oma hinge ravile."