Kohtumispaiga valis Heino-nimeline pensioniikka jõudnud härra ise. Neutraalne paik - Tallinna kesklinna hotell -, mõtlesin telefonis endamisi mõneti heakskiitvalt. 

Kogukas härra on võtnud istet madala diivanilaua otsas. Nüüd jõuan märgata, et hõbejas hall tukk on kammitud hoolikalt üle pea.    

"Te ei soovigi tutvustavat loengut?" uurib härra osavõtlikult, kui tuletan meelde endapoolset kohtumise motiivi, milleks on ajakirjanduslik tekst, mitte soov saada koolitust nonitaimeekstrakti omaduste või võrkturustuse saladuste kohta.

Sellegipoolest hakkab mapist välja voolama paljundatud materjale. Õige pea ilmub sealt lauale ka võrkturustusel põhineva skeemi keskmeks olev elueliksiiri pudelike ise. Uurin nohurohtu meenutavat plastmassist pisikest pudelit lähemalt: Sample use only. Nitro FX.

Ma ei saa midagi parata, ninna tõuseb lakibensiini lõhn kunstiringist kusagilt kolmanda klassi ajast, ehkki kohe-kohe selgub, et lakibensiinil siinse pudelikesega muidugi midagi pistmist ei ole. See pudelike siin lõhnab ebamääraselt - ei meeldivalt, ei ebameeldivalt. Vedelik ise meenutab peale vaadates sojaõli.

Loeng algab. See viib Eestist kaugele-kaugele, Vaikse ookeani saartele. Seal kasvab taim Morinda citrifolia (härra viskab aeg-ajalt pilgu mapist välja tulnud rohketele materjalidele), mille headele omadustele pühendavad eri allikad vähemalt tubli A4-lehekülje.

Asi on lihtne: millalgi avastasid teadlased selle Vaikse ookeani saarte ime, millest toodetud mahl "töötab raku tasemel ja mõjutab pea igat inimorganismi süsteemi". Siis avastasid veel kolm teadlast, kuidas lämmastikoksiid - elu molekul - inimkehas tekib ning toimib. Sellest sai pöördepunkt. Nitro FX - mille ekstraktis, öeldakse, on noni aktiivaineid mahlast hulga rohkem ja mida apteegist osta ei saa - peaks seega aitama enam-vähem kõige puhul: mälu parandamisest seksuaalse aktiivsuse tõstmiseni.

Tõsi, Heino hoiatab, et alguses võib ekstrakt mõjuda ootamatult: süda võib pahaks minna.

Firma Enliven poolt veetava võrkturustamisega olevat Eestis liitunud praeguseks 2500 inimest (Heino sõnad). Kui see arv vastab tõele, on tegu märkimisväärselt kiiresti laienenud süsteemiga. Kui paljud sellest ka tulu on saanud (vt lisa), on raske öelda, samuti seda, kas eestlastele kui skeemiga hiljem liitunutele (süsteemi "pea" asub Ameerikas, iga lisaharu pealt teenivad siiski varem liitunud ehk n-ö kõrgemalseisjad) üldse sellest tulu tõuseb. Heino kinnitab, et temal "distribuutorina" läheb hästi, ei saa kurta. Koolitusi on ta pidanud Rakverest Saaremaani - ja edukalt, sest nüüd asuvad seal tema "kliendid".  

Järgmise alateema aeg. Heino jagab mulle taas mõned paberid, millelt loen: "Kuidas õigesti alustada? Väike, keskmine või suur äri? Alusta õieti ja tulemuslikult!"

Teades, et majandusinimest minust pole , mõjuvad ometi sugestiivselt soojad sõnad: sa saad hakkama; igaüks võib teenida lisa; igaühest võib saada miljonär... (siin toob Heino näiteid selle skeemi tipus troonivatest peadest, rahast parem ei räägi).

Mida kauem kuulata, seda vaiksemaks jääb mõistuse hääl, mis sosistab: liiga lihtne, et olla tõsi.

Aeg kulub.

Heino räägib boonuspunktidest ja silver- ehk hõbetasandist. Ja justkui boonuseks tuleb leebelt Heinolt, kui uurin pudelikeselt selle sisu koostist: "Võite selle endale jätta. Proo-vi-ge."

Loeng lõpeb, ja enne kui ma jõuan palitu selga saada või käekoti õlale heita, üritab sõbralik härra veel: "Äkki soovite ikkagi ka ise...?"

Naeratame. Tänan viisakalt ja luban kõigepealt loo valmis saada - mis ei ole pelk viisakus, vaid sulatõsi - ning alles siis mõelda lisasissetulekute peale. Ka see on sulatõsi. Peas aga õnneks taas tõusmas hääl, mis ei lase end ära rääkida.  

Teooria vs praktika

Mis tahes võrkturustuse süsteemiga (Amway, Herbalife, GNLD jt) liituma meelitajad jätavad oma teada praktika olulise erinevuse teooriast.

Suurima eesmärgina kujutatakse pöörast passiivset tulu, mis tekib geomeetrilises progressioonis võrguga liitunute müügimahult. Väidetakse, et kui "jalad" on piisavalt pikaks ja laiaks kasvatatud, võib võrgu tipp oma pärisjalad seinale visata ning katkematust tulust laia elu elada. Tegelikkuses kipub aga esinema "võrgusilmi" - üksteise alla liitunud äripartnerid ei pruugi ühesuguse intensiivsusega müügi- ja värbamistööd teha. Seega jäävad võrgud enamasti väikeseks.

Värbamiskoolitustel tutvustatakse kogu mängu põhitöö kõrvalt viljeldava lisategevusena. Aastaid võrkturustuses tegutsenud inimesed peavad seda äriliiki aga pigem täiskoormusega müügitööks, milles tuleb klientidega pidevalt kontakti hoida ja "jalgadele" ühtelugu peale käia (loe: koolitada), et need ühist äri soiku ei jätaks.
Jüri Muttika