Korraldajad võtsid neile saabunud vihjet tõsiselt ja asusid asja uurima.

“Põlva pilt” tehtud välismaal

Üks noor Eesti mees oli neile tõesti saatnud sel aastal konkursile kümmekond tööd, millest üks jõudis ka äramärgitute sekka – Riho Kauri “Kuldne vihm” oli fotograafi sõnul pildistatud Põlva lähedal. “Hommikune hetkeline päike, mis tõi vihmapiisad hästi esile ja andis neile ilusa kuldse värvi,” kirjeldas noormees žüriile pildistamise hetke ja konteksti. “Boonuseks leidsin ilusa taime ning saingi ilusa pildi ära teha.”

Žürii tunnustuse sai foto taimede ja seente kategoorias ja nagu teised tähelepanu saanud tööd, trükiti iga-aastases fotoraamatus, mis valmib konkursi parimate tööde põhjal.

Kui žürii liige Heiko Kruusi palus poisil esitada töö autorsuse kontrollimiseks pildist originaalfaili, too seda ei teinud ning ütles, et oli konkursile esitatud failist täpsustava info kogemata ära kustutanud. Kruusi päringu peale esitas originaal- ehk toorfaili hoopis välismaalane Ben Dover, kes leiti interneti teel ja kes lisas täpsustavate asjaoludena, et oli foto tegemisel kasutanud pihustatavat vett. Ühtlasi saatis ta lingi, kus sama kaader on pildistatud ilma veepiiskadeta, ning kinnitas, et tegi foto oma kaameraga Nikon D70.