Mundrimees noogutas ja kutsus noormehe endaga kaasa.

Mehed kõndisid vaikides tükk aega, siis aga taipas Rästas, et minnakse tagasi sadama poole.

Ta peatus ja raputas nii kindlalt pead, kui suutis. ­Politseinik sai aru ja viis eestlase tagasi jaoskonda. Nüüd läksid kõik elevile. “Ja siis oli seal äkki mitu politseinikku. Nad patsutasid mulle õlale, keegi tõi suure taldrikutäie igasuguseid võileibu...” Rästas mõistis, et nüüd on ta vabaduses ja tal ei pruugi enam midagi karta. Üheksa päeva kestnud põgenemine oli lõppenud. 

Põgenemise eest – surma!
 
Möödus mitu päeva, enne kui KGB Tallinnas ärkas. “Alates 17. märtsist 1955 Rästas ei tule tööle, tema töökaaslaste ja toanaabrite seas levis arvamus, et Rästas sai arstitõendiga töölt vabastuse. Teostatud kontroll tegi kindlaks, et arstitõendit pole Rästasele väljastatud.

Rästase kahtlane kadumine annab alust teda kahtlustada kodumaa reetmises,” teatas
polkovnik Barsuk. Ta andis 26. märtsil käsu Rästase elukoha, ühiselamutoa läbiotsimiseks.

Kuhu kadus Rästas, selgus KGB-le kiiresti. Otsida ei olnud teda vajagi, piisas vaid ajalehtede lugemisest. Nimelt ilmus Daily Expressi 24. märtsi numbris väike artikkel pealkirjaga “Saabus Rastus”, kus oli kõik kirjas.

“Kahvatu, kõhn noormees, riietatud ainult koredatesse pükstesse ja särgikusse, astus eile öösel Gravesendis politseiniku juurde ja kõneles erutatult võõrkeeles. Politseinik, oletades, et mees on pärit Thamesil seisvalt laevalt, viis ta politseijaoskonda, kus teda tulid vaatama immigratsiooniametnikud ja kõrgemad politseiohvitserid. Mees ­oskas rääkida vaid vene ja eesti keeles. Ta ütles, et tahab jääda sellele maale ja et on põgenenud raudse eesriide tagant. Ta ütles, et ta on ­Johanvitch Rastus, 20aastane, Eesti pealinnast Tallinnast – mis on nüüd Venemaa osa. Ta ütles, et saabus sel hommikul Graves­endi Vene laeval Tartu, millelt laaditi maha paberimassi.”

Kirjutis jätkub Rästase põgenemise lühikirjeldusega. Juttu on siin sellestki, et Tartu meeskond avastas põgeniku ja kavatses ta Tallinna tagasi toimetada. Rästasel aga õnnestus laevalt siiski põgeneda. Kas vahejuhtumist informeeriti KGBd või peapesu kartusel vaikiti see maha? Igal juhul on ajaleheväljalõige ühes tõlkega Rästase toimikus. Huvitav on aga see, et Rästase memuaari­des pole vahelejäämisest laeval sõnagi juttu. Või oli see inglise ajakirjaniku väljamõeldis?

Ükskõik kust KGB Rästase põgenemisest Tartu pardal teada sai, otsisid KGB ja piirivalve ohvitserid 6. aprillil Ventspilsi sadamas laeva trümmi läbi. Protokollist selgub, et laeva meeskond avastas ninas asuva trümmi tühjaks laadimisel Gravesendis hulga kahtlasi esemeid. Nende seas musta värvi närune sinel, vähekantud kombinesoon, katkine taskulamp, väikesteks tükkideks rebitud naisefoto jm.

Aprilli keskel oli KGB-l süüdistus kokku klopsitud. Asitõenditeks olid nii Tartu trümmist avastatud esemed kui ka Daily Expressis ilmunud artikkel. Just viimases kirjapandu põhjal väitis julgeolek, et Inglismaa pinnale astunud Rästas “teatas, et reetis kodumaa”.

Nelja kuu pärast, 11. augustil 1955 mõistis sõjatribunal Tallinnas Rästasele tagaselja 25+5 aastat ühes vara konfiskeerimisega. Ka viimast klauslit oli võimatu täita, sest Rästasel lihtsalt ei olnud mingit vara. Seetõttu tuli hoopis koostada vara puudumise akt.

Prokurör aga ei jäänud Rästasele mõistetud liiga leebe karistusega rahule ja esitas jaanuaris 1956 protesti. Nõukogude Liidu ülemkohus rahuldas protesti ja määras põgenikule kodumaa reetmise eest karistuseks mahalaskmise. Kuna aga Rästas oli paraku Inglismaal, pidi kohtuotsusesse kirja panema, et NSVL territooriumile ilmumise korral tuleb Rästas kohtuotsuse täidesaatmiseks vahistada.

Rästas loomulikult ei kavatsenudki tagasi tulla ja nii püsis ta aastakümneid KGB tagaotsitavate nimekirjas. Tema isikukirjeldus ja noorpõlvefoto ilmusid KGB koostatud teatmikes kodumaa reeturite ja muude kurjategijate kohta. Tema jälitamine lõppes ENSV KGB ametliku teatega aprillist 1990. “Aastatel 1982–83 kolis Kanadasse, kus kon­trollimata andmetel suri kolme aasta möödudes.” Ainult surm vabastas Manivald Rästase KGB haardest.