ASi Nigula Õlu telefon annab vastuseks kurblikku faksipirinat. Viru-Nigula vallavanema Raivo Heinmetsa sõnul on õlletehas juba mõnda aega vindunud. Tehase uksed on tema teada kinni juba vähemalt pool aastat, osa seadmeid on maha müüdud ning töötajad pole viimasel ajal palka saanud. See, et Nigula Õlu suurema osa oma töötajate koondamisest (19 töötajast koondati 13) alles nüüd teatas, ei tähenda vallajuhi sõnul muud, kui et olukord tehases on saanud ametliku vormistuse.

Samas on selle väiketehase sulgemine justkui illustratsioon Eesti õlleturul toimuvale. Pilt on mõneti paradoksaalne – turg küll kasvab aasta-aastalt (mullu müüdi Eestis 14 protsenti rohkem õlut kui aasta varem), aga võidavad sellest vaid Saku ja Tartu õlletehas, meie suurimad õlletegijad. Väikesed kohalikud tootjad paraku kaovad.

Kui kodupruulijaid mitte arvestada, ei tehta enam õlut Saaremaal. Vana tehase ostis Tartu õlletehas vaid selleks, et see 1999. aastal kinni panna. Kohaliku ärihai Vjatšeslav Leedo ja tema partnerite uus katse saarel päris oma õlut teha pole õnnestunud. Saaremaa Õlletehase juht Rein Rotmeister ütles hiljuti BNSile, et praegu käivad parimate tehniliste lahenduste otsingud tehase rekonstrueerimiseks. Saab siis imet näha! Karksis tehti viimati õlut 2002. aastal.

Õige vormi ja sisu otsingutel on juba mõnda aega virelnud Pärnu õlletehas. Fakt on aga see, et läinud aastal vähenes müük võrreldes 2004. aastaga peaaegu poole võrra.

Viru õlu on oma Karu õllega kahe suure kõrval seni kangelt vastu pidanud. Neile kuulub 13 protsenti siinsest õlleturust. Taani kontserni Harboes Bryggeri kuuluval ASil Viru Õlu on uus direktor, kes plaanib Haljala õlletehase toodangu osatähtsust Eesti turul suurendada.

Viinatööstur Igor Savenkovile kuuluv Sillamäe õlleköök – Eesti väikseim õlletööstus – tiksub vaikselt endistviisi. Toodab mõningat kasumit: tõsi, paljuski seetõttu, et lisaks põhitööle müüakse sealkandis ka Savenkovile kuuluvate viinatööstuste tooteid.