See on vapustav saade. Esiteks, viis tundi pikk. Teiseks, olles esimesed kolm tundi uudiste ja naljadega mööda saatnud, võtab Maasik-Bella kaheks tunniks ette kontseptuaalse rokkmuusika. Seekord on teema seitsmekümnendate dinosaurus Emerson, Lake & Palmer. Öelge, kas leidub Eestis teist raadiojaama, kus pärastlõunasel ajal mängitakse 20minutilisi rock-teoseid?

"Jah, mul on see võimalus," ütleb Maasik, kui ta viimaks poeukse enda taga kinni paneb ning oma auto juures mulle vahele jääb. Välimuselt seisab laternavalguses seesama Onu Bella, kes kunagi vajutas end rahva mällu ühes muusikavideos mersurondi tagaistmel vedeldes: dressides ja pikkade juustega.

Töö loomakliinikus

Aga tema edevus või edev poos on kadunud ning asendunud ülima tagasihoidlikkuse või tagasihoidlikkuse poosiga. Sellepärast ma teda Põlva vahel varitsengi, et telefonis keeldus Maasik igasugusest kokkusaamisest, katkestas kõne ning uutele helistamistele ei vastanud. Seevastu näost näkku on ta sõbralik ja üllatunud, süütab auto najal seistes suitsu ning räägib filosoofiast, millest ta antud hetkel lähtub.

"Ma olen elu jooksul andnud nii palju intervjuusid, mida see üks veel lisada võiks? Nautige seda, mida ma teen, mitte ärge rääkige minust," soovitab ta. Asju, millega Maasik tegeleb, on tõesti palju: äripäeviti töö ühes Tartu loomakliinikus ("Mind seal pildistada ei tohi! See häiriks loomi."), reedeti-laupäeviti diskod ning pühapäeval mammutsaade raadios.

Mõte Maasikuga lugu teha tekkis paari nädala eest, kui juhtusin kuulama Bella laule Juure ja Kivirähu saates ("Rahva oma kaitse" R2s). Kui omal ajal mõeldi Bellast, et hullemaks minna enam ei saa, siis tänane Eesti popmuusika tõestab, et sai küll, ja kuidas veel. Bella omaaegsed tekstid mõjuvad nüüd armsalt intellektuaalsete rock-huligaansustena. Kui rääkisin oma muljest paarile kolleegile, selgus, et nemad olid mõeldnud täpselt seda sama.

Üritan selle mõttearendusega Maasikule mett moka peale määrida. Selle koha peal, kus avaldan tema loomingule austust võrdluses meiemeeste ja ninjadega, näib Maasik nõusolevalt noogutavat.

"See on möödunud etapp," naeratab ta ometi. "Mis sellest ikka rääkida."

Lugejatel oleks huvitav, kohman omalt poolt mõttetuse.

Selgitav unplugged-plaat?

"Mul on plaan kunagi välja anda unplugged-plaat, kus ma toonaseid aegu seletan. Kuulake siis!" vastab Maasik.

Küsimusele oma praeguse vaikimise kohta vastas Maasik võibolla juba äsja lõppenud saates. Emerson, Lake & Palmeri allakäigust kõneldes ütles ta: "Ansambli loomine on juba kord selline, et kui ei tule seestpoolt seda impulssi, siis pressitud ja vägistatud muusika tegemine on alla igasugust kriitikat."

Käin välja oma kolmanda ja viimase trumbi: fotod. Kunagi ammu, päris oma karjääri alguses, salvestasid toona veel laiemale üldsusele tundmatud Onu Bella ja ansambel Öörahu ETV stuudios üht nilbet lugu. Et tulemus oleks Nõukogude väikekodanlastele võimalikult šokeerivam (teose pealkirjaks oli "Liputaja"), kutsuti loo finaaliks bändi vahele karglema ja näppu viskama rahvarõivastes koolilapsed, kes naaberstuudios oma tantsuringe salvestasid. Mina olin üks neist. Ning mul oli kaasas fotoaparaat. Kas Bella sooviks neid pilte näha?

Ei soovi. Aga ta mäletab toonast videot täpselt. "See oli vist 1989. aasta veebruaris. Seda salvestati esimese aprilli saate tarvis. Kahjuks pole ETV seda oma kullafondis säilitanud."

Me istume oma autodesse ja sõidame sügisöhe.

Kes tahab nautida seda, mida Bella praegu teeb, leiab tema saate pühapäeviti aadressilt www.martafm.ee.

Stiilinäide 90ndate algusest

"Seksikas poiss"

Mõned plikad ei anna kätte,

mõned tõstvad kisa

Ei ma otsi armulätteid,

olen kindlalt visa

Räägib mulle kena juttu

tähtedest ja kuust, ujeee

Kui saaks meelitada tuttu

selle lobasuu

REFR.: Oh mina olen olnud ikka seksikas poiss!

Täna olen mina seksikas poiss, äuh! 

Mõned plikad täitsa normis,

mõned suisa litsid

Minu kohus olla vormis,

ei ma ole kitsi

Mõned plikad nümfomaanid,

mõnel paha päev, ujeee

Kui vaid ainult kuulda saaks

siin anna mulle veel

REFR.: Oh mina olen olnud ikka seksikas poiss

täna olen mina seksikas poiss, äuh! (kordus)

Äuh, äuh, äuh, äuh.

(Naishääl) Jah, ma arvan ta on seksikas poiss!

Süda hoogsas rütmis klopib

Veri voolab veenis

Õrnalt neiut katsun kotil

kõvastumas peenis

REFR.: Oh mina olen olnud ikka seksikas poiss!

Täna olen mina seksikas poiss, äuh! (kordus)

Äuh, äuh, äuh.

Olen seksikas, olen seksikas...