Täpselt kolm aastat tagasi astus Toomas sisse Jõgeva valgesse kohtumajja, et paluda luba inimväärseks surmaks ehk eutanaasia sooritamiseks arstide kaasabil.

Kaks nädalat hiljem tuli otsus — Tartu halduskohtu kohtunikRoby Koik eutanaasiaks luba ei andnud.  Kohtunik Koik põhjendas taotluse rahuldamata jätmist, sest “aktiivne eutanaasia kui patsiendi surmamine tema piinade lõpetamiseks ja valude leevendamise eesmärgil on tegu, mis Eestis toob kaasa kriminaalkorras karistamise”. Samuti ei saa kohus panna ühelegi arstile kohustust teise isiku surma esilekutsumiseks. Praegu on karmide regulatsioonidega legaliseeritud ravimatutele haigetele abistatud surma minek Hollandis, Belgias, Luksemburgis, Šveitsis ja kolmes USA osariigis.

Eesti elanikule Toomasele tähendas kohtumäärus valudega leppimist. Toomas nuttis esmapilgul ebaõiglase otsuse pärast, kuid nüüd on tänulik. Ellujätmise eest.
„Olen aru saanud, et riik ei peaks tegelema inimese inimväärse surma, vaid inimväärse eluga,“ leiab Toomas, kellest on tänaseks saanud eutanaasia täielik vastane

Mis juhtus Toomas Reisaluga, et ta otsustas inimväärset surma riigilt paluda, loe paberlehest või tasulisest Eesti Ekspressist.