Paavst Johannes Paulus II heitis neli piiskoppi välja 1988. aastal. Williamson ja tema kolm ametivenda kuulusid Saint Pius X kogukonda, mis on tuntud oma ülima konservatiivsuse poolest ja loodi 1970ndatel vastukaaluks Vatikani moderniseerivatele reformidele. Toonaseks väljaheitmise põhjuseks oli see, et neli piiskoppi viisid läbi keelatud pühitsemisi.

Benedictuse otsuse taga nähakse püüet ühendada katoliku kiriku liberaalsemaid ja konservatiivsemaid liikmeid.

Juutide viha otsene põhjus peitub aga märksa värskemas juhtumis. Nimelt rääkis Richard Williamson jaanuaris eetrisse läinud intervjuus Rootsi Televisioonile, et natsid ei kasutanud juutide peal gaasikambreid.

"Ma usun, et mingeid gaasikambreid ei olnud olemas...Ma arvan, et natside kontsentratsioonilaagrites suri umbes 200 000 - 300 000 juuti, kuid mitte ükski neist gaasikambrite tõttu."

Williamsoni sõnul olevat ajaloolised asitõendid tugevalt selle vastu, et kuus miljonit juuti meelega kambrites surnuks gaasitati.

Intervjuu viidi läbi 2008. aasta novembris Saksamaal Regensburgis. Sealsed süüdistajad uurivad, kas Williamsoni kommentaarid on seotud rassivihaga, sest holokausti eitamine klassifitseerub Saksamaal kuriteoks. 

Rabi David Rosen Ameerika Juutide Komiteest nimetas Rooma-Katoliku kiriku käitumist "häbiväärseks". Mõjuka juudiorganisatsiooni Anti-Defamation League`i direktori Abraham Foxmani sõnul saadab paavsti määrus katoliiklastele kohutava sõnumi, et kirikusse on teretulnud inimesed, kes selle õpetusi õõnestavad ja suhtuvad põlastavalt teistesse reiligioonidesse.