Kuller: “Nad ju peavad mu vangi panema!”

Kuidas politsei ülekuulamistel käitus?

Ainus asi, mida nad küsisid: “Ütle välja, palju sul kokaiini oli!” Ma ei osanud vastata, polnud sellega kunagi isiklikult seotud. Lõpuks lõid nad käega.

Kokaiiniga kokkupuudet polnud, aga rahaga?
Raha oli enne, sügisel. Süüdistus hakkaski hargnema väidetavatest maksupettustest. Tiaineni pagasiruumist leiti mitme firma asutamisdokumendid. Lõpuks said siis ta käest kaks termost, loomulikult on ju ka Adamson automaatselt süüdi! Mina olin sellel ajal hoopis Egiptuses. Soomes on ju kõik kuriteod sajaprotsendiliselt avastatud. Nad ei saa jätta narkotaustaga inimest tänavale, peavad ta vangi panema.

Kas kahetsed, et narkorahaga tegelesid?
Selles mõttes ehk kahetsen, et mul polnud seda vaja.

Kas ümbrikud, mida sa Vilumetsalt said, olid paksud?
Pisikesed. Kus saab siin suuremahulisest rahapesust rääkida? Tiaineni kodust leiti 50- ja 100euroseid. Et pidavat kokalaksu rahad olema. Minu taskust leiti 3700 eurot. Seletasin, et lähen Hispaaniasse firmat asutama ja see on normaalne raha, mitte rahapesu. Tõin tihti raha üle (Eestis on palju ehitajaid, keda kimbutavad kohtutäiturid. Nad saadavad raha koju seetõttu kulleritega. Summad liiguvad lahe tagant ümbrikes väga hoogsalt – autor).

Kas välisministeeriumist käidi kohal?
Käidi. Nad olid politsei poolt. Ütlesid: “No mida sa tuled siis Soome! Sa ei tohi nendega läbi käia, kellega olid vangis koos!”

Kas tahaksid Eestis karistust kanda?
Eestis on vanglad täis. Siin on aga vangis inimesi täiesti olematute tegude ja koguste eest.

Mis tingimused siin on, võrreldes näiteks Hispaaniaga?

Seal sai rohkem liikuda. Ei pidanud nii kinni olema, aknadki käisid lahti. Siin on vaid mingid väikesed poolpeidetud õhuvõred. Õhupuudus on tugev (Soome vanglate õhupuudusest on rääkinud ka teised seal karistust kandnud kinnipeetavad, nagu Heiki Hiller ja Tarvi Ree – autor).

Istud ülerahvastatud vanglas üksikkongis?
Olen sellega koos, kes asjast rääkis. Ma aga ei saa teda süüdistada, et kohus on valesti teinud, süüdistused välja mõelnud.

Sa siis tead, kes koputas ja asja nii kaugele ajas?
Olen päris kindel, et tean, kes seda tegi.

Miks ta seda tegi?

Ta on politsei konksu otsas juba 1996. aastast. Politsei ise ütles.
Mõtle, kui ohtlik amet. Oled koputaja ja politsei ikka vihjab, et meil on selline mees...
Esimesed kaks nädalat ma vaikisin. Siis nad ütlesid, et see mees rääkis. Ta on siin kohalikke kinni pannud ja rahastanud üritusi, millega inimesed on kinni kukkunud.

Kuidas praegu käitud?
Suitsetan kaks pakki päevas, varem nii ei tõmmanud. Kuna ma vabaduses olles olin Eestist palju ära, arvasid [politseinikud], et kindlasti tegin ma midagi paha, olevat helistanud sellisest putkast, viibinud mingis restoranis, rääkinud telefonis erilise tooniga, kasutanud teistsuguseid väljendeid. Järeldus: omasin kokaiini.
Eero Adamsoni advokaat Asko Keränen ütleb hiljem Ekspressile: “Mees, kes on 7,5 aastat Hispaanias veetnud, teab, et kõike kuulatakse pealt ja luuratakse. Ta ei käituks nii. Tõesti nõrkade tõenditega materjal. Nii pannaksegi Soomes inimesi vangi.”

Kas keegi tahtis Adamsoni mujalt, mingi teise teo eest karistada?
Raske öelda. Kes kontrollib koputajaid, mis infot nood jagavad? Peab olema hea fantaasiaga informaator, kes säärast infot annab. Ärme unusta, et Soome vanglad on hetkel üleasustatud ja täis inimesi, kes pole eriti midagi teinud. Kuidas saab teistmoodi hääletoon telefonis kohe olla vihje narkootikumidele? Olen esindanud ka inimest, ühe mõrvari tuttavat, kes sattus vangi vaid kurja miimika pärast. Adamsoni loos on eriti karm, et ta ei omanud ainet ja pandi kinni suhteliselt väikeste rahasummade üleandmise pärast.

 

Üleasustatud vangla juhataja

Tuomo Junkkari on Soome ühe moodsama vangla, Vantaa eeluurimisvangla juhataja. Vanglasüsteemis töötanud üle 30 aasta.

Vantaa vangla valmis viie aasta eest ja on mõeldud 166 kinnipeetavale. Vanglas on aga pidev üleasustus, siin on olnud isegi isegi 300 vangi. "Võrreldes politseivanglaga on siin paremad tingimused vangide hoidmiseks. Kambrites on teler ja video. Kinnipeetavad saavad tööd teha (elektriseadmete komponentide montaaž ja territooriumi koristamine), sportida, lugeda," alustab Junkkari.

Eeluurimisvangla ülesanne on turvata vange eeluurimise ja kohtuprotsesside ajal. Nädalalõppudel saavad kinnipeetavad lähedastega kohtuda, kui neile pole kohtumiskeeldu määratud. "Välismaalt on vange 20-25 protsenti, nende seas 13 Eestist pärit kinnipeetavat. Eestlaste ja venelaste füüsiline vorm on enamasti parem kui soomlastest kinnipeetavatel, kes vaevlevad sotsiaalsete hädade küüsis. Võib öelda, et terved noored inimesed," kommenteerib Junkkari.

Vantaa vanglas töötab neli eestlast: Soomes väljaõppe saanud kaks valvurit, sotsiaaltöötaja ning vangla psühhiaatriaosakonna juhatajagi on lahe tagant.
Vantaal on osakonnad suletud, grupeeringuid seega vangidel raske luua. "Siingi liigub narkootikume ja mobiile. Moblad lähevad järjest väiksemaks ja tihti on lähedased need, kes neid sisse toovad. Narkootikume aga imbub puhkusel olevate vangide kaudu ja ka lähedased on toonud."

"Kui veel 70. aastatel olid Soomes põhilised kuriteod varavastased, sissemurdmised, siis nüüd on olukord 360 kraadi muutunud. Vägivald, mõrvad, eriti narkokuriteod kasvavad," räägib vangla juhataja. Küsimusele, miks ikka narkomehed oma liistude juurde tagasi lähevad, toob ta vastuseks kaks suuremat põhjust: suure raha või füsioloogilise sõltuvuse. Junkkari on siiski optimistlik:" Kaks kolmandikku meil esmakordselt olnud vangidest ei naase enam siia." 

Kuritegevus pole Junkkari sõnul pärilik. Inimesel võib olla pärilik soodumus äkkvihale ja ülekaalule, kuritegevusele otseselt mitte.