tänan Teid personaalse valimiseelse kirjaliku pöördumise eest.

Olles 49 aastasena liigitatud eakate valijate hulka, pean tunnistama, et mul pole iseenesest midagi selle vastu. Seda klassifikatsiooni kasutas Nõukogude Liit, kuid erinevalt IRL-ist seisis see riik oma klassifitseerimise taga, ja minu vanaema, näiteks, sai 50 aastasena pensionile.

Olen olnud kõik varasemad aastad IRLi valija . Seekord ei saanud küll otsustavaks enam Nõukogude Liidu retoorika kummardamine ja tühjade lubaduste jagamine, lootuses, et 49 aastane on piisavalt seniilne uskumaks pudrumägesid ja piimajõgesid või taevamannat.

Õnneks oli otsus juba tehtud varem, sest see, mis nägu on IRL konkreetselt Emmaste vallas, ehk Tiit Peedu ja Enn Suttingu nägu - ei käi kokku minu arusaamisega isegi tavalisest inimväärikusest, eeskujudest ja esindamisest rääkimata.

Minu arusaamine ealistest rühmajaotustest erineb Teie omast kardinaalselt, mina ei pea 50 aastat ei bioloogilises ega sotsiaalses mõttes kindlasti enamaks kui keskeaks, millise  eelisteks on kogemused ja jätkuv töövõime.

Samas on vanus igaühe enda peas kinni, mistõttu arvan, et Teie kui eakas inimene, kelleks Te end suure tõenäosusega peate, kui Te just ei evi topeltstandardeid, peaksite küll suurt töökoormust ja vastutust vältima, seda julgen teile soovitada kui eakatega tööalaselt kokku puutunud inimene. Loodan, et Teil on materiaalseid väärtusi, et erinevalt meist, vaestest eakatest lihtsurelikest, kes suure tõenäosusega peavad töötama töövõime kaotuseni või surmani, saate lubada endale teenitud puhkust.

Teie kirja poolt tekitatud impulss ei oleks olnud piisav Teiega kirjavahetusse astumiseks, kui ma poleks lugenud lisaks lehe kommentaare, arvasin tõesti, et ma olen mingi erand. Lisaks sain oma healt sõbralt, hiidlaselt, täies elujõus 55 aastaselt mehelt allpool oleva kirja.

Hetkepoliitikute ja ametnike arrogantsi arvestades, ei arva ma, et see kiri peaks Teid kuidagi erutama. Kuid mina ei ole soovinud Teiega kirjasõbraks hakata, valiku tegite Teie ning mina viisaka kodanikuna vastan Teile.

Ma siiski ei eelda, et see püsivaks jääks.

Edu Teile valimistel.

Lugupidamisega

Marina Eero

Emmaste valla kodanik

Teise kurja kodaniku kiri:

Nagu sa aru saad oo midad jälle juhtund. Moo meelest veel pealegi midad väga epsat.Ma ole veel preegugi nii ärritat,nii ärritat ,et palju rohkem kui õpetaja kui preeguse suusa MM i ajal Staarman jälle teleka pildi ää vettis.Nüüd sa siis kujutad moo ärritus taset natugenegi ette..Tulen ühe õhta tööld kodu ja nagu viimase aegu ikka kukkus toas lehe vaheld jälle mingi koveer maha.Ma vetsi pahaaimamatta senne maast üles,et vaadan kis mind jälle kiitma akab,nagu viimasel ajal ikka.Joo teitel seel linnas ka selgeks tehtakse,kui ilusad mei oleme,kui vehe me palka saami  ja kui palju me siis saami kui neid valimi.Mis moole veel meeldib oo see kui koua me veel elami.Aga nüüd üks kurjaloomaIRL -i poiss sõimab mind tsiteerin(Austatud eakas Eesti kodanik) .Neh esimese vaardiga ma arvasi,et mõni tahab moo ema meelidama akata,aga kuveeri peel oli selgeld käsitsi moo nimi kirjutat.Ma saaks aru kui ta ramp ütleks moole  40 aast pärast ,aga preegu,kui mool pole veel teist noorustki peele tulnd ja omateeda ole ma veel küllald kõpsa poiss.Ju Ats jälle valimis komisjoonis oo.Preegu tsäu.