Siim Kallas
tunduvalt tõenäolisem on, et kümneks aastaks ehk kaheks ametiajaks. Kümme aastat on väga pikk aeg.

Kümme aastat tagasi juulis kaitses Eesti president Arnold Rüütel ennast ajalehes Izvestija ilmunud süüdistuste vastu, nagu tal oleks Venemaal abieluväline poeg. Kas mäletate? USA eesotsas oli keegi George W. Bush. Meie muusikaedetabelites möllas Mari-Leen looga „Rahutu Tuhkatriinu“. Kümme aastat on tõesti pikk aeg.

Järgmise kümne aasta jooksul on Eesti riigipeaks tõenäoliselt inimene, kelle me sel sügisel presidendiks valime. Me oleme alati olnud nõudlikud ja oodanud oma presidendilt palju. Vahel on tunne, et me ei otsi Eestile mitte presidenti, vaid lausa superkangelast mõnest multifilmist. Iga natukese aja tagant nõutakse presidendilt, et ta teeks muudatusi valitsuse koosseisus, et ta teeks ümber riigieelarve, et ta lõpetaks riigis vohava raiskamise või lahendaks nende inimeste muresid, kes oma eluga toime ei tule.

Marina Kaljurand
Seda kõike meie president teha ei saa.

Eesti presidendi tööriistaks ei ole valgusmõõgad ja lennuvõime, ei ole isegi seadused ja ukaasid. Samuti ei ole selleks tagatoakokkulepete sõlmimine, poliitikute sundimine või karistamine. Eesti Vabariigi põhiseadust kinnitades soovis Eesti rahvas, et meie presidendiks oleks inimene, kelle peamiseks tööriistaks on tema Mõte.

Mõte on see, millega president peab Eesti üheks siduma ja aitama toime tulla nende suurte muutustega, mis järgmise kümne aasta jooksul paratamatult juhtuvad. Presidendi mõte ja sõna peavad andma meile kõigile tunde, et meil on ihaldusväärne siht ja mõistlik plaan sinna jõudmiseks. Milline on meie elu ja meie vaimne maailm, kui presidendiks saab üks või teine tänastest kandidaatidest? Milline on iga kandidaadi Eesti?

Eesti Ekspress otsustas teha selle teie jaoks selgeks. Järgmiseks neljaks nädalaks kutsusime oma toimetust juhtima neli presidendikandidaati. Külalispeatoimetajate ülesanne on tuua lehte teemasid ja lugusid, mis näitaks, millest nad mõtlevad ning mis neid tänases maailmas ja Eestis erutab.

Meie toimetuses töötavad Eesti parimad ajakirjanikud on nende teenistuses. Kui
Mart Helme
presidendikandidaadid ei suuda teid nüüd köita, ei suuda nad seda ka Kadriorus. Mitte kunagi ei hakka neil olema suuremat ja paremat meeskonda kui siin Ekspressi toimetuses.

Me kutsusime neli kandidaati, kellel olid tol hetkel (juuni keskel) kõige suuremad võimalused presidendiks saada. Lähtusime eeldusest, et president valitakse valimiskogus, ning kutsusime need kandidaadid, kellel Eesti Ekspressi juunikuise suure uuringu põhjal oli kohalike volikogude liidrite seas kõige suurem toetus. Nendeks olid Marina Kaljurand, Allar Jõks, Siim Kallas ja Mart Helme.

Loosi tahtel astub juba järgmisel nädalal oma lehega teie ette Siim Kallas. Talle järgnevad Mart Helme, Allar Jõks ja lõpuks, 24. augustil, vahetult enne seda, kui presidendivalimised Riigikogus päriselt peale hakkavad, Marina Kaljurand.

Allar Jõks
Hea lugeja, sinu ülesanne on lihtne. Sina pead kõik need lehenumbrid kaanest kaaneni läbi lugema ja siis otsustama, kes suutis sind kõige rohkem köita, milline Presidendi Ekspress kihutas kõige kiiremini suunas, kuhu sa isegi teel oled. Kes külalispeatoimetajatest pakkus kõige enam värskust? Kellel oli haaret? Kellel vaimukust? Kes tekitas turvatunde?

Meie avaldame pärast külalispeatoimetajate projekti lõppu andmed, kelle lehte kõige rohkem loeti. Samuti viime Eesti Ekspressi Facebooki kontol läbi hääletuse, milline neist lehtedest kõige rohkem meeldis. Et selles osaleda, hakka Eesti Ekspressi sõbraks Facebookis.

Inimeste toetus on presidendivalimistel tähtis ja seda võtavad arvesse kõik parteid.