Parbus ise sai süüdistuse kohaselt mitmekümne tuhande krooni eest erinevate reisifirmade kinkekaarte, mille eest käis perega Tenerifel puhkamas, ning samuti Karl Tihase monograafia „Eesti talurahvaarhitektuur", mis maksis 410 krooni.

Parbuse ütles kohtuistungi vaheajal Ekspressile, et raamat toodi talle kingituseks. „Palju on absurdseid asju, nagu see, aga ma ei tahaks sellest ega muust praegu rääkida. On Jaapani rahvatarkus, et vahel peab olema paindlik nagu pajuvits, siis jääb mõni leht ka külge," ütles Parbus.

Ta märkis siiski, et jaanuaris, märtsis, aprillis ja isegi ilmselt mais aset leidvad kohtuistungid tema tööd Kesklinna Valitsuse pressiesindajana ei takista. „Hommikul tegin eelteated ära ja vajadusel töötan hilisõhtuni," ütles ta. Rängale süüdistusele vaatamata on Parbus jätkanud tööd linnaametis.

Prokuröri vastas istus tänasel istungi seitse advokaati, sest pistise andmises süüdistatavaid on palju: Raivo Unt (49) ja Tallinna Farmaatsiatehas AS, Peeter Palusaar (41) ja Kaupmehe Arenduse OÜ, Toivo Susi (55) ja TLS Invest OÜ, Kristiine linnaosa vanema asetäitja Aleksander Raide (61), Tõnu Korts (36) ja OÜ Woody, OÜ Metsailu, OÜ Constancia ja AS Merko Ehitus. Lisaks siis ka Elmar Sepp ja Vilmsi Sihtkapital.

Tänasel kohtuistungil ei tunnistanud end mitte keegi süüdi. Vandeadvokaat Leon Glikmani sõnul on süüdistuse koosseis vale, sest pistist saab võtta ametiisik, Parbus aga polevatki olnud ametiisik. „Tal ei olnud ühtegi ametifunktsiooni, mis võimaldanuks tal ehituslubasid välja anda või menetlusi teostada, ta oli puhtalt tehniline töötaja, tegeles protokollimise ja muude tehniliste funktsioonidega. Sekretär viib ka paberid ühest komisjonist teise, see ei tähenda, et ta oleks ametiisik," ütles Glikman. Siin võib tekkida õiguslikult huvitav küsimus, kas tegemist võis olla mõjuvõimuga kauplemisega, see aga ei puutuvat Glikmani sõnul asjasse.

Huvitaval kombel pööras Aleksander Raide kaitsja sama asja teistpidi - kuna Raide oli ametiisik, linnaosa vanema asetäitja, kes tegeles detailplaneeringutega, ei saa talle inkrimineerida pistise andmist.

Glikman ründas lisaks süüdistust väitega, et jälitustegevust on tehtud ilma kohtu loata ning pealegi tuleks jälitustegevust kasutada vaid siis, kui muid vahendeid enam ei saa kasutada, antud juhul pole muid viise isegi kaalutud.

Ivo Parbus võeti vahele 4.detsembril 2008, kui ta oli Kaitsepolitsei poolt paigaldatud salajaste jälgimisvahendite vaateväljas võtnud väidetavalt pistist ärimees Toivo Susilt. 

Huvitavaid fakte istungilt:

  • Tunnistajatena on üle kuulatud 42 inimest, nende hulgas linnaplaneerimisameti töötajad, erinevate linnaametite esindajad, Parbuse otsene ülemus Taavi Aas, planeeringute esindajad, arhitektid.
  • Asitõenditena on ära võetud hulgaliselt dokumente ja arvuteid, Parbuse, Raide ja Vanaselja kalendermärkmikud, Parbusele kingitud raamat „Eesti talurahva arhitektuur", Estraveli kinkekaardid.
  • On teostatud varade arestimist, sh Parbuse sõiduauto, kinnipidamisel kätte saadud raha, kokku 391 640 krooni väärtuses.
  • Süüdistatavaid on kokku 14, kuid nad kõik põimuvad ühe isikuga, Ivo Parbusega.
Kust tuleb Parbuse miljon krooni?
  • Farmaatsiatehas AS juht Raivo Unt andis Parbusele 25 000 krooni väärtuses Horizon Traveli kinkekaarte
  • Kaupmehe Arendus OÜ juht Peeter Palusaar ja tema isa Enno Palusaar tegid Jüri Vilmsi Sihtkapitalile ülekande kokku 300 000 krooni
  • Ott Vanaseljalt, Alo Rõõmussaar ja tema isa tegid Jüri Vilmsi Sihtkapitalile ülekande kokku 500 000 krooni
  • TLS Invest andis Toivo Susi vahendusel Parbusele 25 000 krooni väärtuses Estraveli kinkekaarte, Susi ise samapalju.
  • Tõnu Korts (Merko Ehitus jt ettevõtted) andis Parbusele 410-kroonise raamatu ja sularaha.
Allikas: prokuratuur