Euroopa Komisjon teeb ettepaneku keelustada kosmeetikatoodetes kahe kõige mõjusama ftalaadivormi kasutamist kartuses, et need on süüdi genitaalsetes kõrvalekalletes, mis tabavad kuni nelja protsenti äsjasündinud poisslastest.

Neid genitaalseid kõrvalekaldeid – mille hulka võivad kuuluda laskumata munandid ja kuseteede väärarengud – peetakse süüdlasteks noorte meeste seas üha sagedamini esinevas munandivähis. Nende vähijuhtumite arv on möödunud sajandiga võrreldes tõusnud kümnekordseks. Igal aastal diagnoositakse see tõbi Suurbritannias umbes 1900 mehel, kellest mõned on vaid 15aastased. Üheksa kümnest paraneb, kuid arstid on mures tõve järjest suureneva leviku pärast.

Teadlaste arvates jõuavad ftalaadid naiste vereringesse naha või sissehingamise kaudu.

Kosmeetiliste Tualett-tarvete ja Parfüümide Tootjate Assotsiatsioon mõistis aruande hukka, nimetades seda vigaseks ja eksitavaks. "Tarbija turvalisus on kosmeetikatööstuse esmane prioriteet ja tarbijad võivad täiesti usaldada kosmeetikatooteid, mida nad kasutavad, nagu ka määrusi, mis kindlustavad kosmeetikatoodete ohutuse."

Mitmed katsed rottidel ja hiirtel on siiski näidanud, et ftalaadid põhjustavad genitaalseid kõrvalekaldeid. Viimase uurimuse viis läbi Rootsi valitsusele alluv laboratoorium, mis töötab USAs baseeruva organisatsiooni Healthcare Without Harm heaks. Viimane esindab kolmesadat tarbijate õiguste eest võitlevat rühmitust kogu maailmas.

Laboratooriumi teadlased analüüsisid 34 juhtivat kosmeetikatoodet ja avastasid, et rohkem kui kolm neljandikku neist sisaldavad ftalaate. Neid kemikaale kasutatakse emulgaatoritena, mis aitavad säilitada lõhna.

Testitud toodete hulgas olid Boot Essentialsi sarja kuuluvad juuksevaht ja -lakk. Boots on eitanud, et üht avastatud ftalaati kasutatakse nende toodangus, kuid firmast öeldi, et "me uurime selle aine väidetavat kasutamist ja kui see leiab kinnitust, võtame kasutusele kõik vajalikud sammud selle kõrvaldamiseks".

Firma esindaja sõnul on nad kindlad, et Bootsi toodetes ei kasutata dietüülheksüül-ftalaate. Kuid uurimuse käigus leiti sama kemikaali teisi vorme Tommy Girli parfüümist, Impulse Body Sprayst, Nivea Deo Compactist, Sure Ultra deodorandist, Shockwavesi juuksevahust ja neljast juukselakist, millest tuntumad Elnett Satin, Pantene Pro-V ülitugev lakk ja Vidal Sassoon.

"Nende kemikaalide kohta on teada nii palju, et nad kahjustavad suguorganeid," ütles aruande kirjutanud Per Rosander. "Seepärast on EL liigitanud nad viljakust mõjutavate mürkainete hulka."

"Kui koostada nimekiri keskkonnamõjudest, mis põhjustavad poiste soojätkamisprobleeme, siis oleksid ftalaadid nimekirja eesotsas," möönis Edinburghi Meditsiiniuuringute Nõukogu soojätkamisuuringute üksuse professor Richard Sharpe.

Näitleja Julia Sawalha, kes mängis komöödiasarjas Absolutely Fabulous Saffyt, toetab Women's Environmental Networki, mis aitas rootslaste uurimust rahastada. "Ained, mis kujutavad endast riski viljakusele, ei sobi kosmeetikatoodetesse ja tootjad peaksid koostama nimekirja toote koostisainetest," nendib ta.