End ainult Tani nime all tutvustanud autokaupmees uhkustab oma rolliga selles äris. “Elasin viis aastat Itaalias ja iga päev varastasin ühe auto. Nüüd olen elukutset vahetanud,” ütleb ta oma kontori lävel seistes. Kontor asub räämas kohvikus, kus vanamehed kabet mängivad.

Tani, medaljon kaelas ja kallid disaineripäikeseprillid ees, tutvustab nädala soodsaimat pakkumist: “Must Mercedes S500, hind 500 000 krooni. Suurepärases korras, jõudis siia kolm päeva tagasi, mingeid kahjustusi pole. Kaasa saab ka originaaldokumendid ja võtmed.” Tani selgitab, et Durresi hinnad on Lääne-Euroopa omadest neli kuni kümme korda madalamad.

Ebaseaduslik kauplemine välismaiste luksusautodega on Albaanias sissetöötatud “majandusharu”. Isegi Albaania keskpanga juhataja ja üks minister peeti piiripunktis kinni, kui ühe naaberriigi politsei avastas nende limusiinid varastatud autode nimekirjast.

Lõviosal müüdavatest autodest puuduvad märgid sissemurdmisest ning neid müüakse koos originaalvõtmete ja -paberitega. Interpoli uurijate sõnul näitab see, et paljud sõidukid pole varastatud, vaid on saadud tohutu rahvusvahelise pettusesüsteemi abil.

Skeem ise on lihtne. Itaalias, Saksamaal või Prantsusmaal korraldab seaduslik omanik koostöös vahendajaga oma auto “varguse”. Kui auto on turvaliselt Durresi jõudnud, teatab omanik selle kadumisest kindlustusfirmale ja pistab taskusse hüvitussumma; oma osa saab sealt ka vahendaja.

Mõned autod on aga tõepoolest varastatud. Euroopa Liidu politseiagentuuri Europol andmetel kasutavad moodsatest autoalarmidest tüdinud vargad ka vägivalda, et auto võtmeid kätte saada. Itaalia maanteedel on relvastatud albaanlased rünnanud autojuhte ja neilt sõiduki väevõimuga ära võtnud.

Nii kubisebki pealinnast Tiranast pooletunnise autosõidu kaugusel asuv vilets räpane linnake luksusautodest, mille hind pole albaanlastele taskukohane – keskmine palk Albaanias on vaid 1100 krooni. Sadu miljoneid hüvitisi maksvad Lääne-Euroopa kindlustusfirmad aga võtavad vajaliku raha kindlustuspreemiatena tavaliste ausate autoomanike taskust.